Fırın kullanımına dair ipuçları: Fırın kullanırken yapılan hatalar

​Fırın kullanımına dair ipuçları: Fırın kullanırken yapılan hatalar
​Fırın kullanımına dair ipuçları: Fırın kullanırken yapılan hatalar

Her evde bulunan ve mutfağın demirbaşlarından biri olan fırın yemek yaparken en büyük kurtarıcılarımızdan biri. Lezzetli yemeklerin sırrı, enerjiden tasarruf etmemizi sağlayan, börek kurabiye ve kek gibi neredeyse tüm hamur işleri için elzem olan fırının kullanımı ise çok önemli. Pişirme ayarlarından temizliğine kadar titizlikle öğrenilmesi gereken pek çok madde hazırlanabilir. Ancak yazımızda bunların dışında fırın kullanırken yapılan hatalardan bahsederek listeliyoruz. Bu sayede hem daha konforlu bir pişirme süreci yaşıyor hem de fırının daha uzun ömürlü olarak kullanılması için önünü açmış oluyoruz. Evet şimdi sırasıyla fırın kullanırken nelerden kaçınmalıyız hep beraber gözden geçirelim.

Fırın temizliğinde yaptığımız yanlışlar

Kullandığımız elektronik eşyaların başında gelen fırın mutfakta herkesin baş yardımcısı. Özellikle hamur işlerinde çok sık kullandığımız ve bununla beraber akşam yemeklerinde de tercih ettiğimiz fırın kullandıktan sonra temizlerken pek çok hata yapılıyor.

Her yemek sonrasında mutlaka fırınınızı temizleyin.
Her yemek sonrasında mutlaka fırınınızı temizleyin.

İlk olarak maddeleyeceğimiz en önemli husus ise her yemekten sonra fırının mutlaka temizlenmiş olması. Fırın temizliği öncelikli olarak hijyen açısından önemli olarak gözükse de aslında yemek kalıntılarından meydana gelecek olan yangınların önlenmesinde de önemli rol oynuyor. Kimyasal hiçbir madde kullanmadan mutfakta bulunan malzemelerle hazırlayacağınız karışımla pratik bir şekilde her yemekten sonra fırın temizliğini rutin hale getirebilirsiniz. Bunun için; çeyrek su bardağı tuz, çeyrek su bardağı karbonat ve bir su bardağı suyu karışım haline getirerek yağlı ve lekeli bölgelere uygulayabilirsiniz. İster bez yardımıyla ister fırçayla temizlik işini hallettikten sonra temiz bir bezle durulama işleminizi yapabilirsiniz. Bu sayede her zaman fırınınız temiz olacaktır.

İçiyle ilgili temizleme kısmı bittikten sonra en az onun kadar önemli dış yüzeye de geçebiliriz. Özellikle düğmelerin bulunduğu kısım bakterilerin en fazla yaşadığı yer diyebiliriz. Yemek yaparken düğmelerini ne kadar sık kullandığımızı bir düşünelim. Bu kullanımın ardından bazen silmeyi unutabiliriz. Hijyenin mutfakta ekstra dikkat edilmesi gereken bir husus olduğunu düşünürsek düğmelere de gereken özeni göstermeliyiz.

Fırınınızı temizlerken kimyasal maddeleri daha az tercih edin.
Fırınınızı temizlerken kimyasal maddeleri daha az tercih edin.

Temizlikte yaptığımız hatalardan bir diğeri ise kullandığımız deterjanlarla ilgili. Spreyi direkt olarak fırının özellikle düğmelerine doğrudan sıkmamak gerekiyor. Bu durum uzun vadede makinaya zarar vererek elektrik devrelerinin içine kadar girebilir. Bu yüzden ilk olarak spreyi temizlik bezine sıktıktan sonra yüzeyi temizlemenizde fayda var.

Fırın kullanımında yaptığımız hatalar

Fırın kullanırken yaptığımız hataların en başında kaçınılmaz olan fırın kapağını çok sık açıp kapatmak ve açtığımızda uzun süre bekletmek geliyor. Bu durum fırının ısı kaybına neden olur ve içerisinde pişecek olan yemeğin de süresini uzatır. Aynı zamanda daha fazla enerji harcamasına da sebep olur. Bu yüzden mecbur kaldığınız durumlarda bunu en az seviyede yapıp, süreyi minimum tutmak çok önemlidir.

Yaptığımız hatalardan bir diğeri ise özellikle ızgara yemeklerinde fırının kirlenmesini önlemek için alt kısmına serdiğimiz folyo kağıtlar. Maalesef temizliği kolaylaştıran bu etken aslında fırının sıcaklığına etki etmektedir.

Çünkü folyo ısıyı yansıtır ve bazı yüksek derecelerde eriyerek fırına da zarar verir.

Kimyasal maddeleri doğrudan düğmelere sıkmak fırınınızın ömrünü azaltır.
Kimyasal maddeleri doğrudan düğmelere sıkmak fırınınızın ömrünü azaltır.

Fırın kullanımında dikkat etmemiz gereken bir diğer önemli nokta ise çalıştırmadan önce mutlaka içini boşaltmak. Eğer mutfak dolaplarınız size yeterli gelmiyorsa fırını bu şekilde kullanmak pek çok kişinin tercih ettiği bir yöntem ancak fırın çalıştırılmadan önce içi boşaltılmazsa olası felaketler için bir davetiye hazırlamış olursunuz. Bu sebeple mutlaka fırını ısıtmadan önce içerisini kontrol ederek bulunan eşyaların tamamını çıkarmanız gerekiyor.

Fırınınızı daha uzun ömürlü olmasını sağlamak ve performansını üst seviyede tutmak istiyorsanız dikkat etmeniz altın kural fırın camında buharlaşma olup olmaması. Çünkü bu durum direkt olarak ısı yalıtımıyla ilgilidir. Bu şekilde fırın kullanmaya devam etmemeniz gerekiyor. Mümkün olan en kısa sürede lastiklerin hemen değişmesi sizin yararınıza olacaktır. Fırın kullanımında bir diğer yanlış ise hemen herkesin başvurduğu bir yöntemdir. Fırının hava alan yerlerini kapatarak hava sirkülasyonuna zarar vermektedir. Bu şekilde fırının her yeri eşit miktarda ısınmaz ve yemeğiniz de doğru ısıda pişmez.

Fırın camında buharlaşma oluyorsa mutlaka lastiklerini değiştirin.
Fırın camında buharlaşma oluyorsa mutlaka lastiklerini değiştirin.

Son olarak başvurulan yanlış bir yöntem ise fırını yemek pişirme dışında çalıştırmak! Özellikle kış aylarında ısınma amaçlı tercih edilen bu yöntemden kesinlikle vazgeçilmesi gerekiyor. Aksi halde evdeki en büyük yardımcınıza elveda diyebilirsiniz bizden söylemesi...