Gastronomi şehri Gaziantep'te 7 farklı lezzet mekanı

Gastronomi Şehri Gaziantep
Gastronomi Şehri Gaziantep

Güneydoğu Anadolu bölgesinin en güzel şehirlerin ve aynı zamanda Gastronomi şehri olarak da anılan Gaziantep sizinde bildiğiz gibi baklavasıyla meşhurdur.Ama sadece baklava mı diye bir soracak olursanız bu sorunun cevabı tabi ki de 'hayır' olacak.:) Birbirinden güzel bir o kadar da farklı lezzetleri bünyesinde barındıran Antep'in zengin menüsünden bahsedelim şimdi sizlere.

Güneydoğu Anadolu bölgesinin en gelişmiş şehirlerinden biri olan Gaziantep, 2 milyonu aşkın nüfusuyla hem sanayi hem de ticarette ülke ekonomisine önemli katkı sağlıyor. Ama şu anda bizi ilgilendiren kısmı yalnızca yemekler. : ) Gastronomi şehri Gaziantep’te tek bir lezzete odaklanmak yerine bir çok çeşitle midenize bayram ettirebilirisiniz. Birkaç günlük şehir turunda bile daha önce hiç bu kadar lezzetlisine rastlamadığınız yemekler tadabilirsiniz.

Şahinbey: Metanet Lokantası

Gaziantep’teki en özel lezzetlerden biri olan beyranın çorba mı yoksa yemek mi olduğu hâlâ tartışılıyor. Birçok kişiye göre beyran ana yemek. Ama Anteplilerin sabah kahvaltısında tercih ediyor olması kafaları biraz karıştırıyor. Biz asıl konumuza gelelim.

Beyran kısaca et suyu, et, sarımsak, iç yağı ve bol bol acıyla hazırlanıyor. Kısaca diyoruz çünkü bu ‘özel lezzeti’ bir cümleyle anlatmak gerçekten çok zor. Bakır kaplarda servis edilen beyranı Antep’teki birçok mekan özenle yapıyor. Bunlardan biri de Metanet Lokantası.

Şahinbey: İmam Çağdaş Kebap Salonu

Ülkemizin hemen her bölgesinde farklı kebap çeşitleri var. Gaziantep bu noktada epey zengin. Çünkü patlıcan kebabı, soğan kebabı ve ali nazik kebabı gibi meşhur lezzetlerin üçü de aynı yerde toplanmış.

neredenekadarayenir.com
neredenekadarayenir.com

Ali nazik denildiğinde Gaziantep’te en meşhur mekan İmam Çağdaş. Kıyma veya kuşbaşı seçeneklerinin yer aldığı ali nazikte közlenen patlıcan ve sarımsaklı yoğurt da size eşlik ediyor.

Şehitkamil: Halil Usta

Söz konusu Gaziantep olduğunda orijinal lezzetler saymakla bitmiyor. Sıra geldi küşlemeye.

neredenekadarayenir.com
neredenekadarayenir.com

Küşleme, koyun omurgasında küçük bir alanda yer alan tamamen yumuşak 15-20 cm’lik bir et. Bu et aslında kuzu bonfile olarak da biliniyor. En fazla 100-150 gram ağırlığında ve tam bir lokum. Özellikle de Halil Usta gibi lezzetli bir yerde yapılıyorsa. Kebapçı Halil Usta aslında çocuk yaşında bu işe başlamış ve usta-çırak ilişkisiyle lezzetleri bugüne kadar aktarmış. Yani aslında karşınızda bir küşleme üstadı var.

Şehitkamil: Aşina Restoran

Yuvalama benzersiz bir lezzet olmakla birlikte sağlık açısından da epey faydalı. Zira vücudu kuvvetlendirip zihinsel yorgunluğu önlüyor ve hatta iştah açıyor. Gelelim Gaziantep’te yuvalama yiyebileceğiniz en özel mekanlardan birine

tripadsivor.com
tripadsivor.com

Misafirlerine Antep yemeklerini kültürüyle birlikte sunan ender mekanlardan biri Aşina Restoran. Yöresel bayram yuvalaması haricinde bu restoranda firik pilavı, içli köfte, kapama iç pilav, lebeniye ve alaca gibi farklı lezzetler de yer alıyor.

Şahinbey Zekeriya Usta

Antep’e gelip de katmer yememek olmaz. Tamamen elde açılan yufka, bol fıstık ve kaymak bir araya geldiğinde aslında ortaya sanat eseri çıkmış oluyor.

katmercizekeriya.com
katmercizekeriya.com

Katmerin en çıtırını ve tazesini yemek için sabahın erken saatlerinden itibaren Şahinbey’deki Zekeriya Usta’nın kapısını çalabilirsiniz. Çünkü mekan sabah 06:30’da açılıyor. Ayrıca hamur açılırken isterseniz mekandaki fırın bölümünden ustaları izleyebilir, Gaziantep’in meşhur lezzetinin nasıl yapıldığını da öğrenebilirsiniz. Yani bir anlamda işin tam anlamıyla mutfağına da girmiş olursunuz. : )