Guinness rekorlar kitabına girmiş mutfak rekorları

​Guinness rekorlar kitabına girmiş mutfak rekorları
​Guinness rekorlar kitabına girmiş mutfak rekorları

GuinnessRekorlar Kitabı deyince aklımıza gelen o ‘en’ler listesinin,mutfağa dair rekorlardan oluşan bir bölümüyle karşınızdayız.1995 yılından itibaren birçok farklı segmentte rekorun yer aldığıve Guinness Rekorlar Kitabı’nın en lezzetli ve en iştah açankısmına geçmeden önce kendinize devasa bir şaşırma payıbırakmanızı şiddetle tavsiye ediyoruz.

Guinness Rekorlar Kitabı, 1995 yılından bu yana insan eliyle kırılmış devasa rekorlara ve doğaya dair gelişen olağanüstü durumları kayıtlara alarak, tarihe not düşen bir bir referans kitabı. 2000 yılından itibaren Guinness Dünya Rekorları olarak güncellenen rekorlar kitabının ismi ne kadar değişmiş olsa da içeriği birebir aynı.

Her ne kategorisine göz atarsak atalım kendimizi uzun bir süre şaşkınlıktan alıkoyamasak da, söz konusu mutfak rekorları olduğunda Lokma ailesi olarak bu merağımız ve şaşkınlığımız ikiye katlanmadı değil. Kimi mutfak rekorlarını gözümüzde canlandırmak da oldukça zorlansak da gelin tüm bu rekorlara hep birlikte göz atalım.

En uzun kol böreği: 2023 metre

Listeye ‘as bayrakları as as as’ diye giriş yapıyoruz. Annelerimizin günlerinde yemelere doyamadığımız bir lezzet olarak hepimizin yakından tanıdığı kol böreğine ait rekor Bursa’ya ait. 650 kilo un, 350 litre yağ, 1200 yumurta, 45 kilo tuz, 900 kilo peynir kullanılan 2023 metrelik börek tam tamına 40 bin porsiyon.

En uzun kol böreği
En uzun kol böreği

En ağır havuç: 10.17 kilogram

Amerika’da farklı türlerde meyve ve sebze ekerek bunları ulaştırabileceği maksimum seviyede ağırlığa ulaştırmayı amaçlayan Christopher Qualley, 2017 yılında bir rekora imza atarak 10.17 kilogram ağırlığında bir havuç yetiştirerek Guinness Dünya Rekorları’na adını yazdırmayı başardı.

En ağır havuç
En ağır havuç

En büyük pizza: 1261 metrekare

En büyük pizzanın, pizzanın ana vatanı olan İtalya’dan çıkmış olmasına pek de şaşırmıyoruz elbette. Bir isim dahi verdikleri glutensiz pizza Ottavia’nın kapladığı alan eksiksiz fazlasız 1261 metrekare.

En büyük pizza
En büyük pizza

En ağır lahana: 62.71 kilogram

Amerika Birleşik Devletleri’nden gelen bu rekor ise itiraf etmek gerekirse bizlere bu listede bulunan ‘ne gerek vardı ki?’ dedirten tek rekor. Alaska eyaletinde yaşayan Scott A. Robb’un yetiştirdiği lahananın ağırlığı tamı tamına 62.71 kilogram.

En ağır lahana
En ağır lahana

En uzun havuç: 6.2 metre

En ağır havuç bu listeye girer de en uzun havuç eksik kalır mı hiç? Birleşik Krallık’ta yaşayan Joe Atherton, 5 metrelik bir havuç yetiştirerek girdiği rekorlar kitabına 2016 yılında 6.2 metrelik yeni bir havuç yetiştirerek kendi rekorunu kendi kırıp tekrar adını yazdırmış oldu.

En uzun havuç
En uzun havuç

En uzun noodle: 3084 metre

Noodle sevmeyen birine daha önce denk gelmedik lakin bu rekordan sonra bu uzunlukta bir noodle hayal ettiğiniz takdirde noodle ile aramıza mesafe koymamız pek şaşırtıcı olmaz gibi duruyor. Uzak Doğu mutfağına ait bir yiyecek olan noodle’a ait rekor elbette Çin’den geliyor. 40 kilogram un, 600 gram tuz, 28.6 litre su ve 25 saatlik emek sonucu ortaya çıkan dünyanın en uzun noodle’ı tamı tamına 3.084 metre.

En uzun noodle
En uzun noodle