Hazmı kolaylaştıran yiyecek ve içecekler

Hazmı kolaylaştıran yiyecek ve içecekler​
Hazmı kolaylaştıran yiyecek ve içecekler​

Sindirim sistemi rahatsızlıkları son zamanlarda en sık rastlanan sağlık problemlerinden biri. Birçok kişi, besinleri kolay sindiremediğinden şikayet ediyor. Dolayısıyla bunun sonucunda da çeşitli rahatsızlıklar meydana gelebiliyor. Özellikle de yemeklerden sonra hazımsızlık ya da şişkinlik hissi oluşabiliyor. Bu makalemizde hazmı kolaylaştıran yiyecek ve içecekleri temel alıyoruz. Listemizde hiç de tahmin etmediğiniz ama sindirim sistemini önemli oranda rahatlatan yiyecek ve içecekler var.

İÇİNDEKİLER

Sindirim sistemi yavaş çalışan insanlar genellikle Ramazan ayının gelmesiyle birlikte az önce de bahsettiğimiz gibi hazımsızlık ya da şişkinlik sorunları yaşıyor. Ama aslında sindirimi kolaylaştıran çeşitli yiyecek ve içeceklerle bu problemin üstesinden kolayca gelebilmek mümkün.

Üstelik herhangi bir ilaç kullanımı olmadığı için de doğal çözümler aslında bu noktada hazımsızlık problemlerini geride bırakmayı sağlıyor.

Hazmı kolaylaştıran yiyecekler ve içecekler nelerdir?

Su

Hazımsızlığın en iyi ilaçlarından biri su. Hazmı kolaylaştıran içeceklerin başında geliyor diyebiliriz. Özellikle Ramazan süresinde düzenli olarak sıvı ve su tüketimi çok büyük önem taşıyor. Tüketilen besinlerin yanında su içilmesi de aslında yemek sonrasındaki şişkinlik problemlerini ortadan kaldıran önemli unsurlardan biri.

Su
Su

Zencefil

Güneydoğu Asya kökenli zencefil, aslında daha çok Uzay Doğu’da sıkça tercih ediliyor. Mutlaka siz de ‘zencefilin faydaları’ başlıklı bir konuya denk gelmiş ve listenin epey uzun olduğunu görmüşsünüzdür.

Başta mide ve ince bağırsağa iyi gelen zencefil suyu hazır olarak satılıyor.

Zencefil
Zencefil

Karahindiba

Özellikle bol C vitamini içerdiği için tercih edilen karahindiba, aslında sindirime de olumlu katkı sağlıyor. Halk arasında güneyik, radika ya da çıtlık olarak da bilinen karahindiba, çay halinde tüketiliyor ve gerçekten hazımsızlık sorunu çekenlere çok fayda ediyor. Mutlaka denemekte yarar var.

Karahindiba
Karahindiba

Sarımsak

Bir diğer önemli unsur da sarımsak. Her ne kadar tadı ve kokusu nedeniyle birçok kişi tarafından tercih edilmiyor olsa da sarımsağın gücünü es geçmemek gerekiyor. En başta çok güçlü bir antibiyotik olan sarımsak, bağışıklığı kuvvetlendirerek enfeksiyonlara karşı önemli bir kalkan görevi görüyor. Ancak bu başlık altındaki görevi ise hazımsızlık.

Hazımsızlık problemi yaşayanlar sarımsak tüketimini artırmalı.

Sarımsak
Sarımsak

Yağ

Sindirim güçlüğü çekenlerin yağlarla da arası iyi olması gerekiyor. Özellikle de balık yağı, keten tohumu yağı ve zeytinyağı tüketimi çok önemli. Bunlar da aslında hazımsızlığa iyi gelen unsurlardan birkaçı. Üstelik keten tohumunun kan şekerini düzenlediği ve yüksek seviyedeki şekeri düşürdüğü biliniyor.

Yağ
Yağ

Nane

Daha çok karın ağrısı ya da mide ağrısı olduğunda bolca tüketilen nane, aslına bakılırsa sindirim sisteminin çalışmasını kolaylaştırıyor ve hazımsızlığı ortadan kaldırıyor.

Nane
Nane

Muz

Muz, içerdiği mineral ve vitaminlere ek olarak besleyici etkisiyle de bolca tercih ediliyor. Hatta tok tutması nedeniyle sahurda muz tüketen kişiler de var. Ama daha da önemlisi muz aslında hazımsızlığa da iyi geliyor.

Muz
Muz

Haşlanmış sebzeler

Hazımsızlık sorunu yaşayan kişiler için önerilerin başında sebze tüketimi de geliyor. Ancak haşlanması çok önemli. Çünkü sebzeler yaşlandığında fiber yapıları bozuluyor ve sindirim çok daha kolay hale geliyor.

Haşlanmış sebzeler
Haşlanmış sebzeler