Hemen hemen herkesin mutfak bıçaklarıyla yaptığı 9 hata

Bıçak kullanımı hakkında bilinmesi gerekenler
Bıçak kullanımı hakkında bilinmesi gerekenler

Mutfağın olmazsa olmaz materyallerinin başında bıçaklar geliyor. Et, ekmek, peynir ya da diğer besinleri kesmek için farklı farklı bıçak türleri var. Ancak bıçak seçip kullanım alanınıza uygun olanı satın almak dışında hem saklama hem de bileme kısmında ‘uzun süreli kullanım’ için yapılması gerekenler var. Dilerseniz lafı çok uzatmadan doğrudan herkesin mutfak bıçaklarıyla yaptığı 9 hataya geçelim...

İyi bir aşçının en önemli aleti bıçaktır. Onlar olmadan malzemelerin tam anlamıyla hazırlanması söz konusu değil. Ancak bıçaklarla ne yapmanız gerektiğinden emin değilseniz ömürlerini büyük ölçüde azaldığını görebilirsiniz. Mağazalardan mutfağa insanların yaptığı en yaygın hatalardan ve bunlardan nasıl kaçınabileceğinizden bahsediyoruz. Bu maddeler arasında yanlış bıçağı kullanma; farklı görevlerde bıçağı kullanmadan tutun da doğru saklamama ve doğru taşımamaya kadar farklı maddelere yer veriyoruz.

Çok fazla ya da çok az harcama yapmak

İlk etapta bıçak satın alırken dikkat edilmesi gereken unsurlara bakmak gerekiyor. Yani aslında öncelikle yatırım yapacağınız bıçağı doğru seçmeniz şart. Çok yüksek tutarlar ya da çok düşük tutarlar karşılığında bıçak satın almanıza gerek yok. Yalnızca bütçenizi belirleyip hangi görev için kullanacağınızı belirledikten sonra satın alma işlemini yapabilirsiniz.

Doğru seti seçmemek

Bir diğer unsur aslında ilk maddeyle doğrudan bağlantılı. Zira çok yüksek ya da düşük fiyatlı bıçak satın almaktan vazgeçtiğinizde orta karar set seçmeniz şart. İlk önce metali seçin. Farklı bıçakların farklı artıları ve eksileri var. Bıçağı tutmakta rahat olduğunuzdan emin olmalısınız. Elinizin boyutuna bağlı olarak, daha büyük ve daha küçük bir sapla daha rahat hissedebilirsiniz. Bıçak söz konusu olduğunda da boyut çok önemli. Mağazada bir bıçak tutmanız mutfağınızda denemekle aynı şey olmadığını unutmayın.

Doğru saklamamak

Mutfakta araç-gereçleri düzgün saklamak da çok önemli. Özellikle uzun vadeli kullanımlar için saklama yöntemlerini bilmek şart. Bıçakların fiyatları hiç de ucuz değil. Doğal olarak saklamaya önem gösterip kullanım süresini uzatmak şart. Bazen onları çekmecede tutmaktan başka bir seçeneğiniz olmuyor. Ama bıçaklar için özel bir askı aparatı almak çok daha mantıklı. Böylece hepsini görebilir ve hazırlık yaparken uygun olanı hızlıca alıp kullanabilirsiniz. Bıçakları saklamanın en etkili yöntemlerinden biri de muhtemelen duvara monte ettiğiniz mıknatıslı bir yüzey olur.

Doğru taşımamak

Diğer önemli unsur ise doğru taşımamak. Eğer Kurban Bayramı ya da mangal hazırlıkları için bıçaklarınızı farklı bir yere götürmeye ihtiyacınız varsa ‘doğru taşıma’ konusu da büyük önem kazanıyor. Eğer bıçaklar çok fazla hareket edecekse mutlaka ama mutlaka özel kaplarına yerleştirilmeli. Bununla alakalı çok fazla seçenek var. Böylece hem çevreye zarar vermesi hem de bıçağın bir yere çarpıp körelmesi gibi durumların önüne geçiliyor.

Bulaşık makinesinde yıkamak

Daha önce hazırladığımız ‘Kalıcı zarar verebilirsiniz: Bulaşık makinesine asla koymamanız gereken 21 mutfak eşyası’ başlığı altında detayları paylaştığımız gibi bıçakları bulaşık makinesi yerine elde temizlemek çok daha mantıklı. Evet; bıçakları yemek artıklarından arındırmak ve güzelce temizlemek için bulaşık makinesi çok cazip gelebilir. Ancak bıçakların uçlarının körlenmesi ya da yoğun ısıda plastik sapların erimesi gibi durumlar söz konusun olabiliyor.

Doğru iş için doğru bıçak kullanmak

Rehberimizin başında da bahsettiğimiz gibi doğru iş için doğru bıçağı kullanmak şart. Amacına uygun kullanmadığınızda işi doğru gerçekleştirmediğiniz gibi bıçağa da zarar verebilirsiniz. Biftek kesmek için ekmek bıçağını kullanmak şeklinde kabaca bir örnekle durumu özetleyebiliriz. Bazen her zaman bu kadar net olmayabilir. Ancak yine de dikkatli olmakta yarar var.

Cam kesme

tahtalarının kullanışı

Kesme tahtası kullanmak da büyük önem taşıyor. Ayrıca bunun türünü de hem keseceğiniz besinlere göre seçmeniz şart. Daha önce kesme tahtası satın almadan evvel nelere dikkat edilmesi gerektiğini içeren kapsamlı bir rehber yayınlamıştık. Dilerseniz bu bağlantı üzerinden ayrıntılara erişebilirsiniz: Kesme tahtası nasıl temizlenir?

Özellikle cam malzemeden üretilen kesme tahtaların kullanılmamasında fayda var. Zira Bunlar aslında tam anlamıyla şov için tasarlanan ürünler. Her kesişte cam kesim malzemesi kayarak bıçağa zarar veriyor. Bu da uzun vadede bıçağın kullanım süresini azaltıyor.

Yeterince keskin tutmamak

Herkes bıçaklarına gereken önemi göstermiyor. Buna bıçakların bilenmesi de dahil. Bıçakları yeterince keskin tutmamak da çok sık yapılan hataların başında geliyor. Aslında yeterince keskin olmayan bir bıçak da çok keskin bir bıçak kadar tehlikeli. Bunu da unutmamak gerekiyor. Peki ama bıçağın yeterli keskinlikte olup olmadığı nasıl anlaşılır? En kolay testlerden biri sadece bir kağıt almak ve bıçağın rahatça kesip kesmediğini görmek. Önünüzde tutun ve kağıdı uzunlamasına aşağı doğru tek hareketle kesin. Kağıdın çok kolay bir şekilde kağıdı kesmesi gerekiyor. Başka bir basit test ise domates kesmektir…

Doğru tutmamak

Profesyonellerin bıçakları tutmasının birkaç farklı yolu var. Yapılan temel hatalardan biri bıçağın arkasına bastırmak için uzatması oluyor. Bu işe yarayacak gibi görünse de aslında kontrol ve istikrar kazandırmaz. Yani bu şekilde tuttuğunuzda baskı uygulama ve bıçağı yönlendirme şeklinizi değiştireceksiniz. Doğru ve rahat bir pozisyon bulmak çok önemli.