Her sabah limonlu su içince vücutta neler oluyor?

Limonlu suyun faydaları ve zararları
Limonlu suyun faydaları ve zararları

Günümüzde kadın erkek fark etmeksizin, hemen herkesin karşı karşıya kaldığı birçok sağlık problemi mevcut. Bunun nedenleri hepimizin de malumu aslında... Uzun süre oturatak çalışma, düzenli spor yapamama ve beslenme alışkanlıklarımız ve stresli şehir hayatı. Bu saydıklarımız, problemlerin gün yüzüne çıkma nedenlerinden sadece birkaçı. Peki, tüm bunların yanında sabahları uyandığınızda ilk içtiğiniz şey ne olur? Kahve, demli bir çay ya da serin bir içecek? Bırakın bu zamana kadar edindiğiniz bu alışkanlıkları, uzmanların söylediklerine kulak verin. Her sabah uyandığınızda limonlu bir bardak su için ve kendinizi gözlemlemeye başlayın. Evet, hem de hemen şimdi başlayın!

Vücuda enerji veren, bağışıklığı güçlendiren, karaciğer dostu limonun faydaları saymakla bitmez. Ayrıca antioksidan etkisiyle vücudu zararlı toksinlerden arındıran limon, ödem atmaya da yardımcı olur.

Vücudumuzda detoks etkisi oluşturan limonu, egzersiz programınızın destekleyicisi olarak tüketmek de son derece önemli etkiler yaratacaktır.

Limonlu su nasıl yapılır?

1 su bardığı ılık veya soğuk suya yarım limonu sıkarak hazırladığınız limon suyu ile kısacık zamanda kendinize kocaman bir iyilik yapabilirsiniz. Bu sayede mide, sindirim ve bağırsak faaliyetlerinin düzenleyici etkisini artırarak hayat kalitenizi de dolaylı olarak artırmanız mümkün.

Limonlu suyun faydaları nelerdir?

Her gün bir bardak suya eklediğimiz birkaç damla limon suyu hem suyun lezzetini artırırken hem de vücudumuzun ihtiyaç duyduğu vitaminleri belli ölçüde karşılar. Hücreleri zararlı serbest radikallere karşı korumaya yardımcı olan C vitamini birincil antioksidandır. Limonun C vitamini içeriğinin diğer narenciye listesine göre en üst seviyede olduğunu söyleyemeyiz ama yine de bir adet limon yetişkinler için önerilen günlük miktarın yaklaşık % 30 unu karşılar niteliktedir.

Uzmanlar genel olarak kadınların gün içerisinde yaklaşık 2,5 litre su içmelerini önerirken bu oran erkekler için yaklaşık 3,5 litre kadardır. Aslında gün içerisinde vücut için gerekli olan sıvı desteğini hazırladığınız limonlu içeriğiyle daha da faydalı hale getirmek sizin elinizde.

Her gün düzenli olarak limonlu su içersek ne olur?

Gün boyu tükettiğiniz besinlerin zararlı etkilerinden bağırsaklarınızı temizleyecek ve vücut direncinizi artıracak limonu ılık suyun içine sıkarak kahvaltıdan önce içmeye özen gösterin!

• Kilo kaybını destekler

Araştırmalar, limonlarda bulunan polifenol antioksidanlarının, aşırı şişmanlığa sahip farelerde aşırı kilo alımını önemli ölçüde azalttığını göstermiştir.

• Cilt kalitesini artırır

Cildiniz nem kaybederse, kurur ve kırışıklığa eğilimlidir. 2016 laboratuvar çalışması, narenciye dayalı bir içeceğin, tüysüz farelerde kırışıklıkların gelişmesini önlemeye yardımcı olduğunu gösterdi. Cildin nem dengesini düzenleyen limon, bu sayede güneşin zararlı etkisini kırarak kırışıklıkları önler.

• Sindirime yardımcı olur

Ayurveda tıbbı(Hindistan’daki antik bir sağlık sistemi), ekşi limon tadının “agni'nizi”(sindirim sistemi) uyarmaya yardımcı olduğunu söylüyor. Yiyecekleri daha kolay sindirmenize ve toksinlerin birikmesini önlemeye yardımcı olur. Kan glikoz seviyesi ve insilün direncinin vücut üzerindeki olumsuz etkilerini azaltır.

• Nefesi ferahlatır

Sarımsak, soğan veya balık gibi besinlerin elinizde ya da ağzınızdaki keskin ve güçlü kokularından kurtulmak için limon kullanmayı hiç düşündünüz mü? Ayrıca bütün gece kuruyan ağzınızda biriken bakterilerin neden olduğu kötü kokuyu gidermek için de aç karnına limon suyu içmenizi öneririz.

• Böbrek taşlarını önlemeye yardımcı olur

Limondaki sitrik asit bileşenleri idrarın daha asitli olmasını sağlar. Bu sayede her gün düzenli ve tutarlı bir şekilde içtiğiniz limonlu su, börekte taş oluşumunu engellerken önceden oluşmuş küçük taşların kırılmasına da yardımcı olur.

Limonlu suyun zararı var mıdır?

Miktarını abartmadığınız sürece, düzenli olarak limonlu su içmek genellikle zararsızken dikkat edilmesi gereken birkaç yan etkisi de vardır.

Limon suyu tansiyonu düşürür mü?

Limon suyunun tansiyonu düşürdüğü bir hurafe mi? Yoksa bilimsel bir gerçekliği var mı? Yapılan çalışmalarda limon ya da greyfurt gibi meyve sularının tansiyon düşürücü etkisinin olduğu kanıtlanamamıştır. Ancak limonu suyunun, kullanılan tansiyon ilaçlarının etkisini arttırdığı kanıtlanmıştır.

Limon suyunun zararları nelerdir?

• Limon, diş minesini aşındıran sitrik asit içerir. Sitrik asit bazı insanlarda mide yanmasına ya da ekşimelerine neden olabilir.

• Limonlu su içerken fazladan lavabo molalarına ihtiyaç duyarsınız. Bu durumun su alımının artmasından kaynaklandığı muhtemeldir.

Araştırmalar limon suyunun pek çok potansiyel sağlık yararına sahip olduğunu gösteriyor. Bunların yanı sıra, suyunuza limon ilave etmek gün boyunca daha fazla hidratlı kalmak demek oluyor ki bu da sağlık için çok önemlidir. Bu açıdan limon suyu çoğu kez kazan-kazan demektir.