Evde kekik nasıl yetiştirilir?

Evde kekik nasıl yetiştirilir?
Evde kekik nasıl yetiştirilir?

Mis gibi kokusuyla çorbaları, salataları, yemekleri süsleyen kekik zaman zaman yemeklerin o altın dokunuşu olarak sahneye çıkar ve tüm alkışları toplar... Lezzetiyle, aromasıyla bizleri büyüleyen o tariflerin vazgeçilmezidir kekik. Fesleğen gibi, nane gibi içinde bulunduğu tüm tariflerin lezzetini ikiye katlayan kekiği kendiniz yetiştirmeye ne dersiniz? Tabii öncelikli soru şu evde kekik nasıl yetiştirilir?

İÇİNDEKİLER

Günümüzde evlerin bahçeleri yok olsa da, balkonlar git gide küçülse de saksılarımız hala bizimle! Sebzelerimizi, meyvelerimizi, yeşilliklerimizi elimizden geldiğince kendi evlerimizde yetiştirmek de hala bizim en büyük hobilerimizden biri.

Şimdi de sıra geldi; evde kendi kekiğimizi kendimiz yetiştirmeye. Evlerimizi mis gibi kokutacak, bizi de hiç ama hiç yormayacak kekik yetiştirme serüvenine hazırsanız sizi şöyle alalım mı? İşte madde madde 'evde kekik nasıl yetiştirilir?' Sorusunun cevabı.

Saksı seçimi oldukça önemli!

Evde kekik yetiştirmeye karar verdiğiniz an ilk yapacağınız şey belli! Saksı seçiminize dikkat etmek. Kekik yetiştireceğiniz saksının dört köşeli olmasına özen gösterin. Öyle ki yayvan, kare veya dikdörtgen saksılar evde kekik yetiştirmek için en uygun saksı tipleridir.

Saksı mutlaka drenajlı olmalı!

Saksı seçiminde dikkat etmemiz gereken bir diğer husus ise altının delikli yani mutlaka drenajlı olmasıdır. Kekik fazla suyu sevmediğinden dibinden akamayan su zamanla kekiğinizi çürütür.

Toprak seçimi oldukça önemli!

Kekik her ne kadar hemen hemen tüm toprak çeşitlerinde yetişiyor olsa da killi kumlu toprakları sever ve daha hızlı büyüme gösterir. O sebeple kekik yetiştirmek için saksınızı ve toprağınızı sıfırdan alacaksınız toprak seçiminizi killi, kumlu ve gübreli yapmaya özen gösterin.

Kekik fidesi ekecekseniz

Şayet saksınıza kekik tohumu değil de kekik fidesi ekecekseniz dikkat etmeniz gereken en önemli husus aralarında yeterince mesafe bırakmış olmanızdır. Fidelerinizi aralıklı olarak ektikten hemen sonra can suyunu vermeyi de sakın ola ki unutmayın!

Kekik tohumu ekecekseniz

Şayet kekik tohumu ekecekseniz işler biraz daha değişiyor. Kekik tohumlarını saksıda 3-4 cm derinliğinde çukurlar açarak gömün ve üzerlerini toprakla örtün. Kekikler filizlenene kadar da bakımına büyük özen gösterin.

Saksınızı mutlaka güneş alan bir yere konumlandırın!

Kekiğin ana vatanı Akdeniz olduğundan, güneşi sever. Dolayısıyla da kekiğin daha hızlı büyümesini istiyorsanız kekik saksınızı bol güneş alan bir yere konumlandırmayı ihmal etmeyin!

Gübreyi unutmayın!

Kekik saksılarınızı dörder ay aralıkla yılda üç kere gübrelediğiniz takdirde kekiğinizin nasıl güçlendiğini ve büyüdüğünü göreceksiniz.