Herkesin korkulu rüyası: Kek kalıptan çıkmadığında ne yapmak gerekir?

kek kalıpları
kek kalıpları

Blog bölümümüzde farklı tüyolarla karşınıza çıkmaya devam ediyoruz. Bu kez hemen hemen herkesin korkulu rüyalarından biri olan kek kalıplarıyla alakalı detayları anlatıyoruz; daha doğrusu kek, kalıptan çıkmadığında ne yapılması gerekiyor konuyu tüm ayrıntılarıyla işliyoruz. Birazdan bahsedeceğimiz yöntemler sayesinde keki parça pinçik etmeden kalıptan çıkarabilir ve serviste daha güzel gözükmesini sağlayabilirsiniz. Biliyoruz ki kek yapan hemen herkes bu sorunu yaşadı. O yüzden hemen anlatmaya başlayalım…

Hamur işlerini, kekleri, pastaları ve börekleri çok sık tüketiyoruz. Özellikle de yaz aylarında ev oturmalarının saatleri kaçıyor; birçok kişi yemek yerine çayın yanında bu tarz yiyecekleri tüketmek istiyor. Durum böyle olunca da eğer konu komşu ya da eş dost çaya geliyorsa yanına mutlaka bir şeyler yapmak gerekiyor. Kek hem hazırlanması kolay olduğu hem de çok vakit almadığı için servis tabaklarının vazgeçilmezlerinden biri.

Bu arada aşağıdaki bağlantı üzerinden kek ve çayın yanında tercih edebileceğiniz farklı lezzetlerin tariflerine göz gezdirebilirsiniz. Birbirinden lezzetli ve farklı içerikli kek tarifleri.

Toz şeker, yumurta, sıvı yağ, süt ve unu bir araya getirip bir de kıvamında kabartma tozu ve vanilya ekleyip toz kakaoyu da dahil ettiğinizde keki 20 dakikada hazırlayıp pişirmeye bırakabilirsiniz. Yani aslında tariflere bağlı olarak kekleri 1.5 saat içinde hazır edebilirsiniz. Ancak en son aşamada sorun yaşamak canınızı fazlasıyla sıkar. Yani kek hazır ama kalıptan çıkaramıyorsunuz, bu gibi durumlarda ne yapmak gerekiyor?

Kek kalıp seçimi nasıl yapılmalı?

Az önce birçok farklı kekin tarifini içeren bir bağlantı paylaştık. Buradaki farklı tariflere göre kek kalıbını ayrı ayrı seçmeniz gerekiyor. Birçok kişinin es geçtiği kek kalıbı seçme konusu aslında sanıldığından daha önemli. Zira hem lezzete etki ediyor hem de kekin kolayca tek parça halinde farklı bir tabağa aktarılmasında önemli rol oynuyor.

Yağlamak çok önemli

Granit, döküm ya da metal kek kalıplarını mutlak suretle önceden yağlamak gerekiyor. Burada sıvı yağ kullanabileceğiniz gibi tereyağ da tercih edebilirsiniz. Genellikle yuvarlak yapıdaki standart kek kalıpları bu malzemelerden üretiliyor. Ancak silikon benzeri materyallerle üretilen çeşitli pişirme kapları da var. Çoğu kişi lezzet nedeniyle pişirme sırasında bu kapları tercih etmiyor.

Sıra unlamada

Yağlama aşaması bittikten hemen sonra pişirme kaplarını unlamak da gerekiyor. Bunun nedeni aslında unların tabana yapışmasını sağlayıp kekin dış yüzeyinin yanmasını ya da yapışmasının önlemek. Eğer dış kısım yapışıp kalırsa lezzet de değişiyor.

Pişirme kağıdı

Son yıllarda fazlasıyla kullanılan diğer bir ürün ise pişirme kağıtları. İsterseniz marketlerden kolayca bulabileceğiniz bu kağıtlar sayesinde kekin yapışmasını önleyebilirsiniz.

Kalıptan tek parça halinde kek çıkarma

Gelelim konumuzun asıl temel unsuruna; kek kalıbını doğru seçtiniz, yağladınız, unladınız ya da pişirme kağıdı kullandınız. Ama tüm bunlara rağmen kek bir türlü kalıptan çıkmıyor. Bu durumda keki doğrudan kalıp içinde bölmeyi ya da kesmeyi aklınızdan bile geçirmeyin.

Kek kalıbını koyacağınız yüzeye öncelikle nemli bir bez serin. Daha sonrasında kalıbı üzerine yerleştirin ve kısa bir süre bekleyin. Bu sırada keki kenarlardan yapışan yerleri hafifçe kalıptan ayırabilirsiniz. Kalıpla temas eden tüm yüzeyler için bunu uyguladığınızda ardından kek kalıbını genişçe bir tabağa ters çevirme vakti geçti. Bu işlem sırasında dikkatli davrandığınızda aslında kek istediğiniz gibi tek parça halinde tabağa yerleşiyor.

Elbette bunun yerine alternatif olarak uygulayabileceğiniz farklı teknikler de var. Su dolu bir kaba kek kalıbını oturtup beklediğinizde de aslında nemli bez etkisini daha hızlı sürede alabilirsiniz. Ancak bu işlem sırasında kalıbın içine su girmemesi gerektiğini asla unutmayın ve buna çok dikkat edin.

Yani genel olarak kısaca özetleyecek olursak kek kalıbı kullanırken mutlaka yağlama ve unlama yapmak gerekiyor. İsteğe bağlı olarak pişirme kağıtlarını da tercih edebilirsiniz. Ardından kekin yapışan kısımlarını hafifçe kestiğinizde kalıbı ters çevirip keki tek parça olarak büyükçe bir tabağa rahatlıkla aktarabilirsiniz. Hepsi bu kadar. Ama kek yine de tek parça ayrılmıyorsa bu gibi durumlarda kalıbı değiştirip alternatiflere yönelmekte fayda var. Zira her seferinde aynı sorunu yaşamak gerçekten can sıkıcı olabilir.

Kek tarifleri link:

https://www.yenisafak.com/kek-...