Hoşgeldin ya Şehr-i Ramazan; Ramazan Sofralarında Osmanlı Yemekleri

Osmanlı yemekleri
Osmanlı yemekleri

Yıllarca üç kıtaya hükmetmiş büyük bir cihan imparatorluğu olan Osmanlı’nın çeşitliliğiyle dünyaya nam salmış mutfağından kalma Osmanlı tarifleri, bu iftar sofralarında da tüm ihtişamı ve tüm lezzetiyle yerini almaya hazır…

Her yıl gelişini dört gözle beklediğimiz, ibadet ve mağfiret ayı olarak bilinen ramazan ayı geldi çattı, şükür kavuşturana. Bu ramazan sofralarında farklı lezzetler arayan herkes Osmanlı yemeklerini, Osmanlı’dan kalma geleneksel tarifleri çoktan karıştırmaya başladı.

Ramazan sofralarında; geleneksel lezzetlere, farklılıklara ve geçmişe yer açmak isteyen herkese kılavuzluk edecek bu yazımızda; ana yemek tariflerinden tutun da, tatlı tariflerine kadar birçok Osmanlı tarifine yer verip sofralarınıza geçmiş esintili yeni bir soluk getirmeye oldukça kararlıyız.

Sütlü badem çorbası nasıl yapılır?

İlk sırayı her daim olduğu gibi çorbaya bırakalım istedik çünkü uzun saatler oruç tuttuktan sonra iftar sofralarında midelerimizi yormayacak bir başlangıç yapmak bizler için her daim en doğrusu. Bu ramazan klişe tariflerden sıkılıp sofralarına yenilik getirmek isteyen herkesle beraber başlattığımız geçmişe yolculuğun ilk durağında Kanuni Sultan Süleyman’ın şehzadelerinin sünnet düğününde kazanlarla ikram ettirdiği; sütlü badem çorbası var.

Osmanlı'dan günümüze; sütlü badem çorbası tarifi

Ballı mahmudiye nasıl yapılır?

Tavuk severleri mutlu edecek bir tarifle karşınızdayız. Osmanlı mutfağının en sevilen tavuk yemeklerinden biri olan mahmudiye, saray mutfağında özel günlerde sıklıkla tercih edilen menülerin başında yer alıyordu. Bal ve tavuğun bir araya gelerek lezzet şöleni oluşturduğu ballı mahmudiye tarifimizle bu ramazan sofralarınızda unutulmaz bir lezzete yer açın.

Tavuğun en leziz hali; ballı mahmudiye tarifi

Taze fasulye mücveri nasıl yapılır?

Mücver; Halil İbrahim sofralarının olmazsa olmazı, lezzetiyle ve kolay yapımıyla her daim baş tacı. Peki ya ana malzemesi kabak olan mücveri hiç başka bir versiyonuyla hayal ettiniz mi? Geçmişin tozlu sayfalarını karıştırdık ve bu ramazan mücvere geçmişten gelen bir güncelleme getirdik. Osmanlı döneminde taze fasulye ile yapılan mücveri deneyimleyip yorumlarınızı bizlerle de paylaşmayı unutmayın.

Mücvere geçmişten gelen güncelleme; taze fasulye mücveri tarifi

Nohutlu semizotu silkmesi nasıl yapılır?

Tarif defterimizi karıştırdığımızda bu sene ramazan ayının tam da semizotu mevsimine denk gelmesi bizleri oldukça mutlu eden detaylardan biri oldu. Bunun elbette bir sebebi var; genellikle iftar sofralarında sebze yemeklerine ve bakliyatlara yer vermeyi seven, mide dostu yemekleri tercih eden herkesin favorisi olacak nohutlu semizotu silkmesini sizlere gönül rahatlığı ile tavsiye edebilmek.

Sağlıklı, hafif ve lezzetli; nohutlu semizotu silkmesi tarifi

Yanardağ boranisi nasıl yapılır?

Borani bizim için bir lezzetin adı olsa da, Osmanlı mutfağında haşlanıp üzerine yoğurt dökülen tüm sebze yemeklerine borani dendiğine dair güçlü belgeler olduğunu biliyor muydunuz? Tarihi kaynaklar konusunda pek kesin konuşamasak da yanardağ boranisinin akılları başından alacak lezzeti konusunda oldukça kesin konuşmak konusunda içimiz oldukça rahat.

Şefin seçimi; yanardağ boranisi tarifi

Tulum peynirli patlıcan nasıl yapılır?

Patlıcanın içinde bulunduğu her tarifin lezzetini ikiye katladığı ve vazgeçilmezler arasında yer aldığı konusunda hemen hemen herkesin bizimle hemfikir olduğu konusunda eminiz. Lakin 18.yy itibariyle Osmanlı mutfağına girmiş olan patlıcanın bu versiyonunu yedikten sonra bildiğiniz tüm patlıcanlı tariflerin pabucunu dama atmamanız pek de olası değil…

Tulum peyniri ve patlıcan buluşması; tulum peynirli patlıcan tarifi

Kuzu tandır nasıl yapılır?

Söz konusu Osmanlı yemekleri olur da kuzu tandırdan söz etmemek olur mu? Osmanlı mutfağından bizlere miras kalan, günümüze dek aynı popülerliğini korumayı başarmış kuzu tandırı bir de bizim tarifimizle deneyip, iftar sofralarınızda saray mutfağından çıkmışcasına bir lezzete yer açmaya ne dersiniz?

Et severler buraya; kuzu tandır tarifi

Buğday cacığı nasıl yapılır?

Birçok yemeğin yanına yakışan, içmelere doyamadığımız cacık bizim için şimdiye dek salatalıktan ibaretti. Peki ya bundan sonra? Osmanlı lezzet hazinesinin kapağını aralayıp, tüm değerli madenleri gün yüzüne çıkardığımız bu serimizde buğday cacığından söz etmemek olmazdı. Bu ramazan cacık tariflerinde salatalığa veda, buğdaya merhaba.

Salatalığa veda, buğdaya merhaba; buğday cacığı tarifi

Üzümlü revani nasıl yapılır?

Osmanlı saray mutfağı dendiğinde konu tatlılara gelince akan sular durur. Osmanlı’nın Rumeli tebasında sıklıkla yapılan, en önemli özelliği her malzemenin ayrı ayrı çırpılması olan revani hafif bir şerbetli tatlı olması sebebiyle iftar sofralarına en yakışacak tatlı tariflerinden biri. Hele ki üzümlü versiyonuyla, her şey bambaşka bir hale bürünmüşken.

Osmanlı mirasları; üzümlü revani tarifi

Helva-i Hakani nasıl yapılır?

Kapanışı ‘hakanların helvası’ olarak bilinen Helva-i Hakani’ye bırakmamazın elbette bir sebebi var. Saray mutfağında şehzadelerin doğumu, kazanılan zaferler, şehzadelerin tahta çıkışı gibi önemli ve kutlu günlerde yapılan bu tatlıyı gün yüzüne çıkarıp, sizlerle tanıştırmaktan mutluluk duyuyoruz.

Hakanların helvası; helva-i hakani tarifi