İçiniz rahat olsun: Mantar temizlemenin 6 yöntemi

doğru mantar temizlemenin yöntemi
doğru mantar temizlemenin yöntemi

Hemen hemen herkes mantarların gerçekten temizlenmediğinden şikayetçi. Tamamen suyla yıkamanın yanlış olduğunu bildikleri için de alternatif yöntemler tercih etmek istiyorlar. Yemeklerde, salatalarda, kreplerde, köftelerde ve hatta dolmalarda bile rahatlıkla yer verebileceğiniz bu besini tam anlamıyla temizlemek için etkili 6 yöntemi sizlerle paylaşıyoruz. Aslında sanıldığı kadar zor değil. Hatta bu sayede içiniz çok daha rahat edecek…

Mantarlar hakkında konuşulan birçok efsane var. Ancak buna rağmen farklı tariflerde kullanılabilen bu besin mutfak tezgahlarından eksik olmuyor. Meyve ve sebzeleri tüketmeden önce temizlemek temel mutfak kurallarından biri. Gıda hijyeni ve güvenliğini sağlamak için bunları temizlemek ve yıkamak zorunlu. Tam anlamıyla bir temizlik gerektiren besinlerin başında ise mantar geliyor. Ormanda yetişen ve herhangi bir kabuğu olmayan mantarlar, dış yüzeylerinde epey bakteri, küf ve kir barındırıyor. Yani aslında tüketilmeden önce çok iyi temizlenmesi şart. Ancak bu temizleme kesinlikle bir ‘yıkama’ değil.

Meyve ve sebzeler aslında nasıl yıkanır?

Öncelikle birçok Blog rehberimizde de yaptığımız gibi genel bir başlık haritası çıkaralım, daha sonrasında konunun detaylarına geçelim.

Bol suyla yıkamayın

Saplarını kopartın

Nemli bezle silin

Zarlarını soyun

Fırçayla kumlarını arındırın

Limon suyundan destek alın

Mantarlar için genel olarak 6 maddelik bir temizlik kılavuzu yeterli. Ancak yine de aralarda paylaşacağımız çeşitli ipuçları var.

Bol suyla yıkamayın

Yıllardır tartışılan konulardan birisi, ‘mantar yıkanır mı?’. Aslına bakılırsa araştırmacılar mantarların yıkanmasıyla birlikte besin değerlerinin önemli oranda kaybolduğunu belirtiyor. Ancak yine de kirlerinden arındırmak için az da olsa sıvı teması gerekebiliyor. Bu gibi durumlarda bol su altına sokmak ya da su dolu bir kaba tüm mantarları yerleştirmek yerine hafif ıslatma yöntemleriyle temizlemeyi deneyebilirsiniz. Yani aslında hafif suda gezdirebilir ve hemen süzdürebilirsiniz.

Suyla temizleme konusunda bilinmeyen bir detay da aslında yıkama esnasında mantarların bakterileri kendi içine hapsediyor oluşu. Yani hem besin değeri kayboluyor hem de zararlı maddeler suyun etkisiyle mantarın içine gidiyor. Dolayısıyla bu tür bir temizleme işlemi önerilmiyor.

Saplarını koparın

İkinci seçenek ise saplarını koparmak. Mantar türüne bağlı olarak saplarını tüketebilir ya da saplarını çöpe atabilirsiniz. Ancak genel hatlarıyla mantarı eğer daha iyi temizlemek istiyorsanız sap kısmını kopartıp alt yüzeyin temizliğini daha iyi yapabilirsiniz.

Sapları koparmanın ardından temizleme işlemi çok daha efektif gerçekleşiyor. Bu sırada mantarı kesmeden bıçak yardımıyla temizlik yapabilirsiniz.

Nemli bezle silin

Diğer bir unsur da aslında az önce ‘bol suyla yıkamayın’ başlığı altında ikinci bir opsiyon olarak değerlendirilebilir. Farklı türdeki tüm mantarları nemli bezle silip temizleyebilirsiniz. Eğer isterseniz bu işlem sırasında hafif ıslatacağınız kağıt havlu kullanabilir ya da doğrudan nemli bir bez tercih edebilirsiniz. Bu tercihinize kalmış.

Zarlarını soyun

Mantarların zarlarını dikkatlice soymak gerekiyor. Bu sırada nemli bezle silip soyma işlemini bu şekilde gerçekleştirebilirsiniz. Yani aslında mantar üzerinde toprak ya da kir kalmamalı; buna özel önem göstermek şart.

Fırçayla kumları arındırın

Komik gelebilir ama aslında mantarları temizlemenin etkili yöntemlerinden bir diğeri de fırça kullanmak. Elbette kalın telli bir fırçadan bahsetmiyoruz. Olabildiğince yumuşak ve mantarlara zarar vermeyecek olan fırçaları tercih edip küçük hareketlerle mantarların her yüzeyini rahatlıkla temizleyebilirsiniz. Özellikle toprağa bulanan ya da kum olan mantarları kirlerinden arındırmak için bu yöntemi kullanabilirsiniz.

Limon suyundan destek alın

Son seçenek olarak mutfakta sık sık kullandığımız ve bizim de Blog yazılarında hemen her temizlik konusunda önerdiğimiz ‘limon suyunu’ temizlik için tercih edebilirsiniz. Limonun temizleyici etkisini mantar yüzeyinde rahatlıkla göreceksiniz.

Bu arada rehberimizin başında da bahsettiğimiz gibi aslında mantar birçok farklı yemekte ve tarifte kullanılabiliyor. Daha önce tarifini paylaştığımız konular üzerinden 4 farklı lezzeti de sizlere kısa kısa özetleyelim. Aşağıdaki bağlantılar üzerinden de konuların ayrıntılarına erişip mantarlı lezzetleri uygulayabilirsiniz.

Mantarlı tarifler

İştah açan bol vitaminli bir çorba tarifi isteyenler mantar çorbasını tercih edebilirler. Üstelik yaz-kış istediğiniz zaman tercih edebilirsiniz. Ayrıca şefin seçimi olduğunu da özellikle belirterek sizi tarifimizin bağlantısıyla baş başa bırakalım.

Şefin seçimi: Mantar Çorbası

Mantar ezme

Mantarı sadece çorba ya da ana yemek kullanımı olarak düşünmemek lazım. Bunun dışında salata ve ezme için de softaya çok yakıştığını belirtmek gerekiyor. Özellikle kısa süre içinde ortaya bir şeyler çıkartmak isteyenler için çok güzel bir alternatif:

Her yemeğin yanına uyum sağlayacak lezzetli bir ara sıcak: Mantar Ezme

Kaşarlı ve parmesanlı mantarlar

Yine mantarla hızlı ve pratik bir lezzet hazırlamak isteyenler kaşarlı ve parmesanlı mantar tarifini deneyebilirler. Yalnızca 15 dakikada hazırlayıp servis edebilir kıvama getirebilirsiniz.

Besin değeri yüksek, protein ve demir zengini: Kaşarlı ve Parmesanlı Mantar

Sebzeli peynirli mantarlar

Mantarları ayıklayıp dış kabuklarını soyup saplarını kopararak daha sonrasında tarifte bahsettiğimiz harç malzemeleriyle karıştırıp sebzeli peynirli mantarlar oluşturabilirsiniz.

Misafirlerinize ikram edebileceğiniz harika bir ara sıcak: Sebzeli Peynirli Mantar