İsraf etme, değerlendir: Elma kabuklarının farklı kullanım alanları

​İsraf etme, değerlendir: Elma kabuklarının farklı kullanım alanları
​İsraf etme, değerlendir: Elma kabuklarının farklı kullanım alanları

Kabuğu soyularak ziyan edilen çok fazla meyve var. Eğer siz de elmayı kabuklu şekilde yemiyor ve kabukları soyuyorsanız, kabukları değerlendirebileceğiniz ipuçlarına ihtiyacınız var. Zira bu şekilde hem israftan korunmuş oluyorsunuz hem de kabukları değerlendirme şansınız oluyor. Bu rehberimizde soyulan elma kabuklarının farklı kullanım alanlarını temel alıyoruz.

Daha önce Blog kategorisine özel olarak yayınladığımız dosya konularında meyve ya da sebzelerin farklı kullanım alanlarından bahsetmiştik. Yani aslına bakılırsa besinleri akla ilk gelen şekilde tüketmek yerine israfı önleyecek ipuçlarını paylaşmıştık. Şimdi bu rehberlerimize bir de elma kabuğunu ekliyoruz. Soyulan elmalarda kabuklar ne yazık ki ziyan ediliyor. Ancak elma kabuğunun faydası epey fazla. Üstelik farklı kullanım alanları için çeşitlendirme şansınız var. Elma kabuklarıyla pratik bir şekilde bitki çayı hazırlayabilir; cips yapabilir ya da kabukların ziyan olmasını engellemek için cilt bakımında bile tercih edebilirsiniz.

Elmanın kendisi gibi kabuğunun da faydası var. Fakat tabi öncelikle elmanın sirkeli suyla temizlenmesi şart.
Elmanın kendisi gibi kabuğunun da faydası var. Fakat tabi öncelikle elmanın sirkeli suyla temizlenmesi şart.

Öncelikle kullanım amaçlarını listeleyelim, akabinde hepsinin ayrıntılarına bakalım.

  • • Cips hazırlayabilirsiniz
  • • Öksürüp şurubu yapabilirsiniz
  • • Bitki çayı yapabilirsiniz
  • • Sunumlarda kullanabilirsiniz
  • • Kötü kokuları engelleme amacıyla kullanabilirsiniz
  • • Parfüm yapabilirsiniz
  • • Cilt bakımında kullanabilirsiniz

Her ne kadar şu anda elma kabuklarının 7 farklı yöntemle kullanılabileceğinden bahsedecek olsak da aslında bu portföyü siz de genişletebilirsiniz. Üstelik bu tariflerin büyük bölümü hızlı ve pratik bir şekilde yapılabiliyor; yani aslında çok zaman almıyor.

Cips hazırlayabilirsiniz

Son birkaç yıldır sokaklarda da fazlasıyla rastladığımız elma cipslerini evinizde de hazırlayabilirsiniz. Bunun için elmanın kendisi de kullanılabiliyor ama kabukları kullanmamak için de herhangi bir neden yok. Üstelik herhangi bir katkı maddesi içermeyeceği için doğal yollardan kendi cipsinizi yapmış oluyorsunuz. Üstelik sanıldığı kadar zor değil. Elmayı soyduktan sonra elinizde kalan kabuklarına ekleyeceğiniz bal ve tarçınla birlikte fırında uzun süre bekletmeniz gerekiyor. İyice sertleşik cips kıvamını aldıktan sonra çıkartıp afiyetle yiyebilirsiniz.

Elma kabuğu, lezzetli bir atıştırmalığa dönüşebilir.
Elma kabuğu, lezzetli bir atıştırmalığa dönüşebilir.

Öksürüp şurubu yapabilirsiniz

Dünyada en fazla tüketilen meyvelerin başında elma geliyor. İçerisindeki A, B1, B2, C, E ve K gibi vitaminlerle aslında sağlık açısından çok faydalı. Üstelik önemli antioksidanları barındırdığı için kanser riskini önleyip diyabet hastalarına da tavsiye ediliyor. Elmanın bu faydaları aslında dış kısmındaki kabukta da devam ediyor. Elma kabuğunu değerlendirme amacıyla öksürüp şurupları bile yapabilirsiniz. Özellikle de kışın bu tarifin çok işe yaradığını söylemek gerekiyor. Elma kabuğundan öksürüp şurubu yapmak için yalnızca tek bir ek malzemeye ihtiyacınız var: Hibiskus çiçeği. En yakınınızdaki aktara gittiğinizde hibiskus çiçeğini kullanabilirsiniz. Elma kabuklarını ve hibiskus çiçeğini bir tencereye koyup eklediğiniz 3 bardak suyla kaynatmaya başlayın. Tercihe göre isterseniz üstüne biraz limon kabuğu da ekleyebilirsiniz. Çok farklı bir aroma vereceğine emin olabilirsiniz. Soğumasını bekleyip içmeye başlayabilirsiniz.

Bitki çayı yapabilirsiniz

İçecek olarak diğer bir kullanım alanı ise bitki çayı diyebiliriz. Ancak yöntem tamamen aynı. Elmaları soyduktan sonra ardında kalan kabukların tamamını bir tencereye doldurun ve 3-4 bardak su ekleyin ve ardından bal ilave ederek daha lezzetli hale gelmesini sağlayın. İsteğe bağlı olarak limon kabuğu ya da tarçın da dahil edebilirsiniz. Kaynama bittikten sonra ocağın altını kapatıp bitki çayını ılık ya da sıcak olarak tüketebilirsiniz.

Zayıflamada birebir olan elmanın kabuklarından yararlanarak elma çayı elde edebilirsiniz.
Zayıflamada birebir olan elmanın kabuklarından yararlanarak elma çayı elde edebilirsiniz.

Sunumlarda kullanabilirsiniz

İsrafı önlemek amacıyla elma kabuklarını sunumlarda da kullanabilirsiniz. Üstelik yalnızca süs amacıyla da değil, doğrudan yenilebilir şekilde süslemede elma kabuklarını tercih edebilirsiniz. Bu noktada sunumu daha etkili kılmak ve göze hoş görünmesini sağlamak için elma kabuğunu tamamen tek parça şeklinde kesebilir ve ardından iç içe getirerek bir gül gibi gözükmesini sağlayabilirsiniz.

Elma kabukları ile keklerinizde görsel şölen sunabilirsiniz.
Elma kabukları ile keklerinizde görsel şölen sunabilirsiniz.

Kötü kokuları engelleme amacıyla kullanabilirsiniz

Elma kabuğu kötü kokuları alma konusunda da oldukça başarılı. Bu noktada yemek yaparken çıkan kötü kokuları bastırmak amacıyla bazı yemeklerin içine kenarda kalan elma kabuklarını ekleyebilirsiniz. Özellikle karnabahar ya da lahana yemeği yaparken kokusundan rahatsız olan kişiler elma kabuklarını tencerenin içine atarak kokunun azalmasını sağlayabilirler. Burada çok fazla elma kabuğu atmamaya özen göstermek gerekiyor.

Parfüm yapabilirsiniz

Kötü kokuları uzaklaştırmadaki başarıdan bahsetmişken elma kabuklarından parfüm bile yapıldığını eklemek gerekiyor. Tamamen doğal yollardan parfüm hazırlamak istiyorsanız soyulan elma kabuklarıyla birlikte bir karanfili de tencerenin içine koyun. Ardından su ilave ederek kaynatın. Bu aşamadan sonra kaynama gerçekleşip etrafa güzel kokular yayılmaya başladığında ocağın altını kapatın. Soğuma gerçekleştirdikten sonra elma suyunu şişeye boşaltıp kullanabilirsiniz. Bu noktada sprey şişelerinin işleri kolaylaştırdığını söylemek şart.

Göz altlarında oluşan morlukları giderme konusunda büyük katkı sağladığı biliniyor.
Göz altlarında oluşan morlukları giderme konusunda büyük katkı sağladığı biliniyor.

Cilt bakımında kullanabilirsiniz

Sona sakladığımız madde özellikle hanımlar için büyük anlam ifade ediyor. Zira elma kabuklarını cilt bakım malzemesi olarak da kullanabilirsiniz. Özellikle göz altlarında oluşan morlukları giderme konusunda büyük katkı sağladığı biliniyor. Bunun nedeni de aslında elmanın antioksidan deposu olması. Eğer siz de kimyasal ürünleri kullanmak istemiyorsanız cilt bakımı noktasında da doğal çözümler üretebilirsiniz. Kestiğiniz elma kabuklarını göz altlarınıza ya da yanaklarınıza koyup 20-30 dakika kadar bekletebilirsiniz.