Karadenizliler beğendi bile: Karadeniz mutfağına ait 10 farklı yöresel lezzet

Karadenizliler beğendi bile: Karadeniz mutfağına ait birbirinden 10 yöresel tarif
Karadenizliler beğendi bile: Karadeniz mutfağına ait birbirinden 10 yöresel tarif

Dünyanın en zengin, en çeşitli mutfakları arasında şüphesiz ki en üst sırada yerini alacağına inandığımız Türk mutfağı, nesilden nesile gelen ve çeşitlenen bu lezzet mirasını yedi bölgenin birbirinden leziz birbirinden farklı lezzetlerine borçlu. Hatta şöyle anlatmamız gerekirse bizler için hayatta en az bir kere mutlaka yapılması gereken şeylerden biri yedi bölgemizin de güzelliklerini görüp, eşsiz lezzetlerini yerinde deneyimlemek. Lakin şimdilik yaylarıyla, türküleriyle, hırçın dalgalarıyla çok sevdiğimiz Karadeniz turumuza Lokma ailesi olarak kendi mutfaklarımızda başlayalım.

Karadeniz mutfağının, balık kültürünü Türk mutfağına kazandırmasıyla gönlümüzde ayrı bir yeri olduğunu itiraf etmek gerek. Balıklarıyla, otlarıyla, çayıyla, mısır unuyla çok ama çok sevdiğimiz Karadeniz mutfağı, ülkemizde genellikle sağlıklı yemeklerden oluşması sebebiyle son yıllarda artan bilinçle birlikte oluşan sağlıklı beslenme akımına en uygun mutfaklardan biri.

İşte bu sebeple yedi bölgenin birbirinden lezzetli mutfaklarına ait tarifleri derleyerek, kendi mutfaklarımızda deneyimlediğimiz lezzetler üstünden hep beraber çıkacağımız bu gastronomi turunun ilk durağı olarak Karadeniz’i seçerek, siz değerli okurlarımızla birlikte yayla rüzgarını mutfaklarımıza getirelim istedik. Haydi hep beraber, kolları sıvamaya!

Hamsili pilav tarifi

Karadeniz rüzgarını sofralarımıza taşımak için olmazsa olmaz diyebileceğimiz hamsili pilav ile bu listeye başlamak bizce oldukça iyi bir seçim. Hamsinin binbir farklı halini gördüğümüz Karadeniz mutfağına ait birbirinden lezzetli hamsili tarifleri içinde şüphesiz ki hamsili pilavın yeri gönüllerde apayrı, şimdi bu eşsiz lezzeti kendi sofralarımıza taşıma vakti.

Hamsili pilav
Hamsili pilav

Hamsinin en lezzetli hali; hamsili pilav tarifi

Muhlama tarifi

Küçük büyük gözetmeksizin hayatında bir defa tatmış olan herkesi kendine bağımlı hale getiren muhlamaya saygı duruşuna geçiyoruz. Uzun ve keyifli pazar kahvaltılarında sofralarımızın yıldızı olabilecek bu lezzetin kıvamını birebir tutturabilmeniz için tam ölçülü enfes bir tarif ile karşınızdayız.

Muhlama
Muhlama

Mısır unu ve peynirin şöleni; muhlama tarifi

Mısır ekmeği tarifi

Karadeniz’de beyaz ekmeği tahtından etmiş o efsane lezzete merhaba deyin. Mısır ekmeği; ağızda dağılan kıvamıyla, Karadeniz’e ait yöresel yemeklerin yanında olmazsa olmaz konuma gelen nadir lezzetlerden biri. Damaklarda iz bırakan, gönüllerde taht kuran bu lezzeti Lokma farkıyla deneyimlebilmeniz için tarifimiz sizlerle.

Mısır ekmeği
Mısır ekmeği

Tadı damağımızda;mısır ekmeği tarifi

Mısırlı karalahana sarması tarifi

En az hamsi kadar Karadeniz ile özdeşleşmiş bir diğer lezzetimiz nedir? Diye sorsak hiç şüphesiz ilk cevap; karalahana olurdu. Karadeniz mutfağının yemek mirasımıza kattığı en güzel şeylerden biri olan karalahanayı, mısırla buluşturarak hazırlanan bu sarma tarifimiz aklınızı başınızdan alıp yaylalara götürebilir, bizlerden söylemesi.

Mısırlı karalahana sarması
Mısırlı karalahana sarması

Fasulye turşusu kavurması tarifi

Şöyle yöresel bir Karadeniz yemeği yapmak istiyorum lakin bunun için çok vaktim yok diyorsanız, sizler için enfes bir tarifimiz var. Fasulye turşusu kavurması, Karadeniz’de oldukça sık yapılan en ama en pratik lezzetlerden biri. Oldukça düşük kalorili olması sebebiyle de gönül rahatlığıyla tercih edeceğiniz bu tarifimize mutlaka bir şans vermenizi şiddetle tavsiye ediyoruz.

Fasulye turşusu kavurması
Fasulye turşusu kavurması

Sofralara en pratiğinden, Karadeniz esintisi; fasulye turşusu kavurması tarifi

Lahana çorbası tarifi

Karalahananın binbir farklı halini görebileceğimiz Karadeniz mutfağında bizim favorimiz, son derece sağlıklı ve besleyici olması sebebiyle; lahana çorbası. Ağızda dağılan kıvamıyla lahana çorbamıza eşlik edecek mısır ekmeğiyle bu lezzeti ikiye katlamak için yapmamız gereken tek şey mutfağın yolunu tutmak.

Lahana çorbası
Lahana çorbası

Karalahananın en sağlıklı hali;lahana çorbası tarifi

Pratik laz böreği tarifi

Daha önce Karadeniz mutfağının en ama en lezzetli tariflerinden biri olan laz böreğini deneyimlemediyseniz tereyağı ve hamurun bu kadar lezzetli bir şekilde bir araya geldiğini görmediğinizden hiçbir şüphemiz yok. Her ısırıkta kendinizden geçeceğiniz bu Karadeniz efsanesinin en lezzetli kıvamı için yapmanız gereken tek şey tarifimizi birebir uygulamak.

Pratik laz böreği
Pratik laz böreği

Her lokmasında ayrı haz; pratik laz böreği tarifi

Pepeçi (Pepeçura) Tarifi

Bir tatlı hayal edin ki lezzetinden önce sizi rengiyle ve kokusuyla büyülesin. İşte bu lezzet Karadeniz’in o leziz mi leziz mutffağında saklı. Karadeniz mutfağında olmazsa olmazlar arasında yer alan mısır unu, siyah üzümle bir araya geliyor ve işte ortaya bu akıllara durgunluk veren şölen çıkıyor; tarifimizi okur okumaz dayanamayıp yapmak isteyeceğiniz pepeçura şimdiden afiyet olsun!

Pepeçi (Pepeçura)
Pepeçi (Pepeçura)

Tadına, kokusuna, rengine hayran olduğumuz; pepeçi (pepeçura) tarifi

Hamsikoli tarifi

Rizelilerin bu başlığı görür görmez heyecanlandıklarından hiçbir şüphemiz yok. Karadeniz’in en nadide şehirlerinden biri olan Rize’ye ait hamsikoli; pırasa, ıspanak, hamsi ve mısır ununun bir araya gelerek adeta bir Karadeniz horonu yarattıkları enfes bir lezzet. Oldukça düşük kalorili bu hamsikoli tarifimizden sonra mutfaklarda hiçbir şey eskisi gibi olmayacak.

Hamsikoli
Hamsikoli

Düşük kalorili bir Karadeniz horonu; hamsikoli tarifi

Gorgot çorbası tarifi

Karadeniz yöresine ait tariflerde oldukça sık rastladığımız mısır bu defa karşımıza binbir derde şifa; gorgot çorbası olarak çıkıyor. Oldukça sağlıklı ve lezzetli bu tarifimizi listemizin sonuna bırakarak, kapanışı oldukça hafif lakin gerçek bir lezzet şölenine ayıralım istedik.

Gorgot çorbası
Gorgot çorbası

Mısır ununun en sağlıklı hali; gorgot çorbası

Serin yayların, eşsiz türkülerin; birbirinden lezzetli yemeklerle perçinlendiği Karadeniz rüzgarı, sofralarınızda hangi lezzetle eserse essin en lezzetli tercihi yaptınız demektir. Hepinize şimdiden afiyet olsun!