Kefir mayası nasıl yapılır?

​Kefir mayası nasıl yapılır ve nasıl saklanır?
​Kefir mayası nasıl yapılır ve nasıl saklanır?

Keyif mayası oldukça merak ediliyor ve hakkında çok fazla soru soruluyor. Biz de akılda kalan tüm bu sorulara cevap niteliğinde ‘kefir mayası nasıl yapılır?’, ‘kefirin faydaları nelerdir?’, ‘kefir mayası nasıl çoğaltılır?’, ‘kefir mayası nasıl saklanır?’ gibi merak soruların tamamını cevaplıyoruz. Ayrıca bunlar haricinde konuya ilişkin birçok farklı detayı da aktarıyoruz.

Göçebe bir hayat süren Orta Asya Türkleri tarafından bulunan kefirin tarihi yaklaşık olarak 5000 yıl öncesine kadar dayanmaktadır. At, koyun ve keçi yetiştirerek geçimlerini sağlayan topluluk at sütünden kımız, keçi veya koyun sütünden de kefir mayalayarak gittikleri her yere bu sağlıklı içecekleri götürmüşlerdir.

Mucizevi bir içecek olarak anılan ve şifa kaynağı olduğuna inanılan kefirin taneleri zaman zaman ‘peygamber danesi, peygamber darısı’ olarak da adlandırılmıştır.

Avrupa’da hastalıkların çok yaygınlaştığı, direnci zayıf insanların görüldüğü yıllarda işte kefirin bolca tüketildi Orta Asya kırlarında bu sağlıklı insanların neler tükettiği merak konusu olmuştur. O tarihten bu yana sihirli bir içecek olarak her zaman akıllarda kalan kefirin bu sırrı tıp dünyasını da yakından ilgilendirmiştir.

Bir Çerkes efsanesine göre, kefir sırrı ilk başta İslam peygamberi Muhammed tarafından açıklanmış ve sırrı zamanla sadece Kuzey Kafkasya'da kalmıştır.
Bir Çerkes efsanesine göre, kefir sırrı ilk başta İslam peygamberi Muhammed tarafından açıklanmış ve sırrı zamanla sadece Kuzey Kafkasya'da kalmıştır.

Kırgız Türklerininuzun yaşamını araştıran bilim insanları kefir içeceğini keşfetmiş ve yapılan araştırmalarda probiyotik bakteri ve maya zenginliğiyle doğal fermente bir ürün olarak kefir literatüre geçmiştir. Türklerin buluşu olarak dünyaya yayılan bu sağlıklı içeceğin faydalarını ise saymakla bitiremeyiz. Şimdi kısaca tarihini öğrendiğimiz şifa kaynağı kefirin faydaları nelermiş hemen bakalım!

Kefirin faydaları nelerdir?

Tarihine kısaca bir göz attığımız kefirin faydalarına göz attığımızda ne kadar mucizevi bir içecek olduğunu bir kez daha anlıyoruz. Sık sık tüketilmesi önerilen kefiri isterseniz ev yoğurduyla karıştırarak ya da cacık ve ya yayla çorbasına katarakta tüketebilirsiniz. Yapılan araştırmalara göre evde yapılan kefirde yaklaşık olarak 77 tane faydalı probiyotik bulunmaktadır. Sindirim sistemini düzenleyen ve aynı zamanda bağışıklık sistemini güçlendiren kefirin faydalarını kısaca maddeleyelim.

  • • Bağırsakları çalıştırır
  • • Damar sertliğini ve kas kasılmalarını önler
  • • Kronik yorgunluğu giderir, stresi azaltır ve sakinleştirir
  • • Yüksek tansiyonu dengeler ve kanı temizler
  • • Kansızlığı önler ve karaciğer rahatsızlığını giderir
  • • Safra kesesi ve böbrek rahatsızlığına iyi gelerek idrar yolu iltihaplarını tedavi eder
  • • Diş çürüklerini önler ve kilo kontrolü sağlar
  • • Cildi güzelleştirir, egzama ve deri hastalıklarına iyi gelir
  • • Görme yetisini güçlendirir, astım ve alerjiye direnç oluşturur
  • • Kanser hücresinin büyümesini engeller, mantara iyi gelir
  • • Vücutta oluşan bakterileri korur, saçı canlandırır, yağ asidini dengeler
  • • Şişkinliği azaltır, dikkat eksikliğini giderir
  • • Migrene ve uyku sorununa iyi gelir, toksinlerden arındırır
  • • Soğuk algınlığı, kansızlık ve bronşite iyi gelir. Enerji verir

Saydığımız bu ve bunun gibi birçok faydası olan kefirin önemini bir nebze olsun anlamış oluyoruz. Uzun yıllardan beri Türk kültüründe olan ve mayaları babadan oğula adeta bir miras gibi korunarak gelen kefiri nasıl elde edebiliriz? Kefir mayası nasıl yapılır gibi soruların cevaplarını yazımızın devamında bulabilirsiniz.

Kefir, beyazımtrak renkte, karnabaharı andırır biçimde ve genellikle bezelye veya fındık büyüklüğünde tanelerden oluşmaktadır.
Kefir, beyazımtrak renkte, karnabaharı andırır biçimde ve genellikle bezelye veya fındık büyüklüğünde tanelerden oluşmaktadır.

Kefir mayası nasıl yapılır?

Kefir mayasından elde ettiğimiz içeceğin ana maddesi kefir tohumlarıdır. Bu tohumlar buğday tanesi büyüklüğünde patlamış mısıra benzemektedir. Bu tanecikler sütle mayalanarak kefir içeceğini oluşturur. Kefir mayasının nasıl yapıldığını daha detaylı inceleyerek tüm süreci beraber öğrenebiliriz. Kefir mayası yapmak için ilk olarak keçi veya koyun sütü edinmemiz gerekiyor. Sütü öncelikli olarak kaynatıyoruz ve daha sonra oda sıcaklığında soğuyana kadar bekletiyoruz. Bu şekilde maya işleminde kullanacağımız sütün mikroplardan arınmasını sağlamış oluyoruz. Soğuyan 1 litre kadar sütün içerisine ceviz büyüklüğünde kefir taneciği tahta kaşık yardımıyla ekliyoruz. Cam bir kavanozun içine aldığımız bu karışımı en az 8 saat en fazla 24 saat bekleterek mayalanma işlemini gerçekleştirmiş oluyoruz.

Kefir mayası nasıl çoğaltılır?

Kefir mayasını çoğaltmak oldukça basit bir işlemdir. Evde hazırladığınız kefiri süzerek elde edilen tanecikleri aslında kefir mayasının ana maddesidir. Bu tanecikler kendi kendine çoğalabilmektedir. Kefir mayalarını cam bir kavanozda buzdolabında saklayabilirsiniz. Yaklaşık olarak on gün dayanabilen kefir mayalarını sürdürülebilir şekilde devamlı olarak kullanabilmeniz mümkün. Hem yeni kefirler elde ederek hem de sevdiklerinizle paylaşarak değerlendirebilirsiniz.

Mayalar canlıdırlar, uygun şartlar sağlandığında çoğalırlar, sağlanamadığında ölürler.
Mayalar canlıdırlar, uygun şartlar sağlandığında çoğalırlar, sağlanamadığında ölürler.

Kefir mayası bozulur mu?

Gelelim en merak edilen sorulardan birine… Kefir mayasının bozulması pek muhtemeldir. Özellikle temiz ekipmanların kullanılmaması sonucunda kefir mayası bozulabilir aynı zamanda elle de temas etmemeniz gerekir. Bununla beraber eğer çiğ süt kullanırsanız zararlı mikroorganizmalar tarafından mayanız yine bozulacaktır. Mayanızın bozulduğunu kefirin tadından hemen anlayabilirsiniz. Kötü bir koku ve tat oluşturarak rengi de koyulaşır. Bu şekilde mayası bozulan kefiri tüketmemek gerekiyor.

Kefir mayası nasıl saklanır?

Kefir mayasıyla ilgili olarak son ve en önemli aşamalardan biri nasıl saklanacağı konusu. Bunun için kısa süreli ve uzun süreli saklama koşullarını göz önünde bulundurabiliriz. Kısa süreli saklama için buzdolabı yöntemini kullanabiliriz. Yaklaşık olarak 10 gün kadar koruyabileceğiniz mayayı süt veya içme suyunun içinde ağzı kapalı cam bir kavanozda bekletebilirsiniz.

Daha uzun ömürlü kefir mayalarını saklamak için ise size önerebileceğimiz iki yöntem var. Bir tanesi derin dondurucu.

Burada mayalarınızı yaklaşık olarak 2 ay kadar gönül rahatlığı ile saklayabilirsiniz. Mayanızı içme suyuyla yıkadıktan sonra kağıt havluyla kuruladıktan sonra bir buzdolabı poşeti içerisinde saklayabilirsiniz. Tekrar kullanmak içinse buzdolabında çözülmeye bırakarak tekrardan mayalanma yapmanız gerekecek. İlk üç mayalanmaya çok az bir sütün içine dökerek yapabilirsiniz. Yaklaşık olarak 15 gün kadar sonra eski metabolizmalarına kavuşarak yeniden canlanacaklardır.

Çeşitli yayınlarda kefirin iştahsızlık, uykusuzluk, verem ve böbrek hastalıklarında, bronşit ve astımda, egzama, dış deri yırtılma ve çatlaklarının tedavisinde kullanıldığı belirtilmektedir.
Çeşitli yayınlarda kefirin iştahsızlık, uykusuzluk, verem ve böbrek hastalıklarında, bronşit ve astımda, egzama, dış deri yırtılma ve çatlaklarının tedavisinde kullanıldığı belirtilmektedir.

En uzun ömürlü saklama yöntemi ise kurutarak saklamaktır. Bu yöntem yaklaşık olarak 6-12 ay kadar kefir mayasını saklamanıza yardımcı olacaktır. Temiz bir suyla yıkadığınız kefirleri kağıt havlu yardımıyla hava alan bir yerde kurutabilirsiniz. Kuruma işlemi gerçekleştikten sonra hava almayacak şekilde isterseniz buzdolabında muhafaza edebilirsiniz. Tekrar kullanmak için ise kavanoza ılık bir süt ekleyip oda sıcaklığında bekleterek yeniden canlanmasını sağlayabilirsiniz.