Kilo alamayanlar buraya: Sağlıklı kilo almamızı sağlayacak öneriler

Kilo alamayanlar buraya; sağlıklı kilo almamızı sağlayacak öneriler
Kilo alamayanlar buraya; sağlıklı kilo almamızı sağlayacak öneriler

Söz konusu kilolar olduğunda; hemen hemen hepimiz hayatımızın bir döneminde ya kendimizin ya da çevremizden birinin fazla kilolarını vermeye çalıştığını anımsar gibi olduk bile. Fazla kilolarımızdan kurtulmak istediğimiz zaman yapacaklarımız oldukça belli şeyler olsa da konu kilo almaya geldiğinde işler biraz karışıyor. Gereğinden fazla zayıf olanların başlığı görür görmez sıklıkla duydukları ‘ay ama ye biraz böyle de olmaz ki’ sözü kulaklarında çınlamaya başladı bile.

Ne yaparsam yapayım iştahım bir türlü açılmıyor, yemek yerken bir iki lokmada doyduğumu hissediyorum diyen kader ortakları için derlediğimiz bu yazımızdan sonra artık sizlerde o çok beğendiğiniz kıyafetlerin üstünüzde bol durması dramını yaşamadan dolaplarınızda görmenin mutluluğunu yaşamaya hazır olun.

Sağlığımız açısından da tehlike teşkil eden bir duruma dönüştüğü boyutlarda bir şekilde kilo almak için yapmanız gereken en temel şeyin kesinlikle bir beslenme uzmanına gözükmek olduğunun altını çizerek, bu yazımızda yine uzmanlar tarafından önerilen yöntemleri derlediğimizi de belirtelim elbette.

Kilo alımı için spor yapmayı unutmayın
Kilo alımı için spor yapmayı unutmayın

• Profesyonel yardım

Öncelikle ve şiddetle önerdiğimiz ilk yöntem elbette ki profesyonel yardım. Aslında hissettiğiniz iştahsızlığın sebebinin herhangi bir sağlık probleminden kaynaklanmadığından mutlak suretle emin olmalısınız. Daha sonra da ikinci basamak olarak bir beslenme uzmanının yolunu tutmak en doğrusu.

Profesyonel yardım alın
Profesyonel yardım alın

• Sunum

Bize kalırsa kesinlikle iştahımızın açılması için öncelikle önümüzdeki yemeğin gözümüze hitap etmesi gerekiyor. Yeni gelinlerin ‘sunum önemlidir’ hareketine bu sebeple destek verdiğimiz bir nokta yok değil. Sofrayı gözünüze hitap edecek bir şekilde düzenleyip, tabağınızda da aynı özeni göstermeniz emin olun daha fazla yemeniz konusunda sizi teşvik edecek.

Tabağınızın sunumuna özenin
Tabağınızın sunumuna özenin

• Proteine ağırlık

Nasıl sağlıklı kilo alabilirim? sorusunun cevabını aramaya başladıysanız; et, süt ve süt ürünleri, yumurta, tavuk, balık gibi hepimizin protein açısından ne denli zengin olduğunu bildiğimiz besinlerle arayı düzeltmenin tam vakti. Kas kitlemizin artmasına sebep olarak sağlıklı kilo almamızın en kolay yolu protein içeren besinlere günlük beslenme rutinimizde gerekli özeni göstermek.

Protein ağırlıklı beslenin
Protein ağırlıklı beslenin

• Karbonhidrat ve sağlıklı yağlar

Kilo vermek isteyenlerin ilk yaptığı şeyi şöyle bir düşünelim; ekmeği kesmek. Kısacası karbonhidrat içeren tüm besinleri hayatlarından çıkarmak. İşte kilo almak isteyenlerin izlemesi gereken yol bunun tam tersi. Düzenli olarak üç ana öğününüzde de karbonhidrat bakımından zengin besinlere ve sağlıklı yağlara yer vermeye başlayarak ideal kilonuza ulaşmak yolunda büyük bir adım atmış olacaksınız.

Karbonhidrat ve sağlıklı yağlar tüketin
Karbonhidrat ve sağlıklı yağlar tüketin

• Kuruyemiş tüketimine yönelin

Hepimizin öğün aralarına sıkıştırdığı atıştırmalıkları olduğunu itiraf etme vakti geldi de geçiyor bizce. Kilo alma yolunda atacağınız en sağlıklı adımlardan biri de bu ara öğünleri fındık, fıstık, ceviz gibi kuruyemişlere yönelerek geçirmek. Çünkü kuruyemişler vitamin ve mineral içerikleriyle sağlıklı bir şekilde kalori almak konusunda en iyi yardımcılarımız.

Kuruyemiş tüketimine yönelin
Kuruyemiş tüketimine yönelin

• Çinko içeren besinlerle barışma vakti

Tüm öneriler iyi güzel ama ben derin bir iştahsızlık hissiyle boğuşmaktan tek lokma bile yiyemiyorum diyenlere bir haberimiz var; büyük bir olasılıkla bunun sebebi vücudunuzdaki çinko eksikliği olabilir. İştahımız söz konusu olduğunda oldukça önemli bir mineral olan çinko ihtiyacımızı karşılamak için ise yönelmemiz gerekenler; kırmızı et, yumurta, peynir, kuruyemişler, balık gibi temel gıdalar.

Çinko içeren besinlerle barışma vakti
Çinko içeren besinlerle barışma vakti

• Yemeklerden hemen önce asla su içmeyin

Yemekten önce içtiğiniz her yudum su midenizi şişirerek veya bulantı hissi yaratarak yemek yemenize engel olur. Şöyle ki aç karnına içilen su ya bulantı hissi yaratarak iştah kapatır ya da tıka basa doymuş gibi hissetmenize neden olarak sizi yemeğinizi bitirebilmekten alıkoyar.

Yemeklerden hemen önce asla su içmeyin
Yemeklerden hemen önce asla su içmeyin

• Geceleri yatmadan atıştırın

Gece uyumadan önce yukarıda da önerdiğimiz gibi kuruyemiş vb. şeyler tüketmeye ne dersiniz? Uykudan önce yediğiniz her şeyin uyku boyunca hareketsizlikten dolayı kilo olarak depolanmasına çok da şaşırmış olmasanız gerek. Lakin gece atıştırmalıklarının son derece sağlıklı alternatiflerden seçilmesi son derece önemli.

Geceleri yatmadan atıştırın
Geceleri yatmadan atıştırın

Tüm bu önerilerimizin sonunda söyleyebileceğimiz tek bir şey var ki; bir beslenme uzmanına görünüp vücut kitle indeksimize göre ideal kilomuzu öğrenerek ne az ne fazla bu minvalde sağlıklı ve yeterli beslenmeye gayret göstermek en sağlıklı halimize giden yolda atacağımız en iyi adım ve geleceğimize yapacağımız en güzel yatırım.