Yumuşacık etler herkesin hakkı: Kırmızı et nasıl marine edilir?

Et nasıl marine edilir
Et nasıl marine edilir

Kırmızı et nasıl marine edilir sorusunun birden fazla cevabı vardır. Etin türüne göre dahi etin marine edilmesi yani terbiye edilmesi değişecektir. Ete asıl lezzetini veren marine işlemi etin cinsine göre birbirinden özel aromatik baharatlar kullanılarak yapılmaktadır. Marine edilmemiş birçok et lezzet olarak vasat olacaktır ve özellikle kırmızı ette istediği lezzeti ve yumuşaklığı yakalayamayacaktır.

Öncelikle kırmızı etin başarılı bir şekilde marine edilmesi için tercih edeceğiniz etin kalın olmaması gereklidir. Kalın etlerde sos kullanılmasına rağmen bu sos ete tam olarak işlemeyecektir. Sosu hazırladıktan sonra eti bir poşete ya da tepsiye dizip sosu ete iyice yedirmelidir. Et bu şekilde 2 saat ya da zaman varsa bir gün boyunca buzdolabında muhafıza etmek daha iyi sonuç almanızı sağlayacaktır. Dolaptan çıkarıp oda sıcaklığına ulaşıncaya kadar bekledikten sonra pişirilmeye hazır olacaktır. Yemeğin tadına ve dokusuna müdahele ettiğimiz marinasyonda kullanılan her malzemenin bir rolü vardır.

Tuz; etin proteinini modifiye ederken yağ; çözünmeyi sağlar sirke, soda, süt, yoğurt gibi asidik maddeler proteinle reaksiyona girerek etin yumuşamasını sağlar. Pişirdiğiniz etin cinsine göre tercih edeceğiniz yöntem etin kokusundan dokusuna kadar birçok özelliğini etkileyecektir. Yazımızda kırmızı eti nasıl marine edeceğinizle ilgili sık sorulan sorulara, ünlü şeflerin efsane marinasyon tekniklerinden tiyolar ve ipuçları bulacaksınız.

Kuşbaşı Et Nasıl Marine Edilir?

Öncelikle kuşbaşı türündeki eti geniş bir kaba alarak başlayalım. Bundan hemen sonra da ete zeytinyağını yedirelim. Aynı zamanda ete nefis bir aroma kazandıran kimyon, tuz, karabiber ve kekik gibi baharatları ekleyerek dinlendirmek üzere buzdolabına kaldırın. Soğan ve sarımsak koymak da ete oldukça lezzet verecektir. Tüm bu karışım buzdolabında en az 4 saat bekledikten sonra etiniz pişirilmeye hazır hale gelecektir.

Bonfile Et Nasıl Marine Edilir? Bonfile et marinesi için öncelikle geniş bir kap gereklidir. Bıçağın kenarıyla ezdiğiniz sarımsakları kaba eklediğiniz zeytinyağına iyice yedirin. Karışımı birbirine yedirerek sarımsağın aromasını en üst seviyeye çıkarmış oluruz. Bundan sonra bonfile etleri bu kaba dizin ve eklemek istediğiniz baharatları da ekleyerek işlemini tamamlayın. Uzun bekleme süresine ihtiyaç duymayan bonfile et pişmeye hazır olacaktır.

Pirzola Et Nasıl Marine Edilir?

Pirzola et marine konusunda en çok dikkat edilmesi gereken et türüdür. Her şeyden önce yine sizin damak zevkinize bağlı olarak bir baharat karışımı yaparak işe başlayın.

Bu karışımı güzelce harmanladıktan sonra yoğurtla bu karışımı bir araya getirmek yapacağınız en isabetli adım olacak. En son adım olarak da pirzola eti bu lezzetli karışımla birleştirmek olacak. Buzdolabında en az 2-3 saat beklettikten sonra dinlenen pirzolanız pişmeye hazır hale getirecektir.

Mangallık Et Nasıl Marine Edilir?

Mangal için hazırlanan etler güzel bir şekilde marine edilmediği takdirde kuru ve sert bir tat bırakacaktır. Bazı kişiler mangallık et marinesinde süt tercih etse de bu şekilde etlerin mangala yapışması daha olası olacaktır.

En güzel mangallık et marinesi zeytinyağı ile olacaktır. Derin bir kaba zeytinyağı dökülerek soya sosu, sarımsak, tuz ve kişinin damak tadına kalmış diğer baharatlarla birlikte güzel bir karışım elde edilir. Mangal için hazırlanmış olan etler bu karışıma güzelce yedirildikten sonra belirli bir süre bekleyerek mangal için hazır hale gelmiş olacaktır.

Kebaplık Et Nasıl Marine Edilir?

Kebaplık et marinesinde etin daha yumuşak ve lezzetli olması açısında etin yoğurtla marine edilmesi daha sağlıklı olacaktır. Ayrıca kebaplık et marinesinde pul biber yerine toz biber kullanılması da tercih edilen bir diğer konudur. Marine için zeytinyağı, süt, soğan, sarımsak ve bir takım baharatlarla birlikte et marine edilir ve ortaya istenen şekilde sonuç çıkmış olur.

Kavurmalık Et Nasıl Marine Edilir?

Özellikle kurban bayramında kavurma yapmak büyük bir adettir. Fakat çoğu kişi doğru bir şekilde kavurmalık eti marine edilmediği için sert ve istenmeyen bir sonuç ortaya çıkarır. Doğranan kavurmalık et bir kaba koyularak sıvı yağ, tuz ve kekik eklenerek bekletilir. Soğan da sonrasında bu kaba eklendikten sonra son olarak karabiber eklenerek etin marinesi tamamlanmış olur. Yumuşak bir et istenmesi durumunda bir gün boyunca bu karışım buzdolabında muhafıza edilerek güzel bir sonuç ortaya çıkmış olacaktır.

Et Şiş Nasıl Marine Edilir?

Belki de en çok malzeme kullanılan marine et şiş marinesidir. Bir kabın içine yoğurt, zeytinyağı, biber salçası, soğan suyu ve kişinin istedikleri baharatlarla birlikte bir karışım yapılır. Küp küp doğranan etler bu karışımın içerisinde yarım saat bekleyerek marinasyon işlemi tamamlanmış olur.

  • Et marine ederken yapılmaması gerekenler
  • Marine ettiğiniz eti buzlukta dondurmayın.
  • Marinasyon poşetinin içinde hava bırakmayın .
  • Marine sosundan arta kalanı başka bir yerde kullanmayın.
  • Eti dövmeyin.
  • Etin kalınlığı 3 cm’nin üzerinde olmamalı.
  • Marine olan eti pişirmeden önce oda sıcaklığına gelmesini bekleyin.