Kışa hazırlık: Bezelye nasıl ayıklanır, dondurucuda nasıl saklanır?

Bezelye nasıl ayıklanır?
Bezelye nasıl ayıklanır?

Meyve ve sebzeleri tam mevsiminde, en taze hali ile tüketmek gibisi yok, bunun farkındayız. Fakat canımız her istediğinde, mevsimi olmadığında bile o sebzeyi dondurucuda bulabilmeyi de çok seviyoruz. Peki yazın taze taze aldığımız kilolarca bezelye en pratik şekilde nasıl ayıklanır, bezelye ayıklamanın püf noktalarını nelerdir, bezelye dondurucuda nasıl saklanır? Hadi hep beraber bir göz atalım.

Özellikle soğuk kış günlerinde, pazar alışverişine çıkamadığımız zamanlarda, tam da “eyvah dolapta hiçbir şey yok” dediğimiz anlarda buzluktaki sebzelerimiz devreye girer. Yazın güzelce temizleyip kuruttuğumuz, ayıkladığımız bezelyeler kışın kurtarıcımız olur, nefis bir bezelye yemeğine döner.

Bezelye nasıl ayıklanır?

bezelye nasıl ayıklanır?
bezelye nasıl ayıklanır?

Bezelye ayıklama işlemini yapmak birkaç basit adımla oldukça kolaydır. Bu basit adımları izleyerek kısa süre içerisinde bezelyeleri temizleyebilirsiniz.

- Bezelye ayıklama işlemini gerçekleştirebilmek için işaret ve baş parmağınızı kullanabilirsiniz. Uçlara bastırma işlemini gerçekleştirdikten sonra taze bezelyenin ortasında yer alan çizgiyi göreceksiniz. Bu çizgiyi kullanarak bezelyeleri ikiye bölmeniz oldukça kolaylaşacaktır. İçindeki taneler de bu yöntemle kısa süre içerisinde toplanır ve kullanıma hazır hale getirilmiş olur.

- Unutmayın, bu işlemin kolaylıkla yapılabilmesi için bezelyeleri öncelikle suda bekletmeniz gerekmektedir. Hem bu sayede bezelyenin kabukları tamamen temizlenir ve kabuklarda yer alan toprak, çamur ve kirler bezelye tanelerine geçmez.

Bezelyelerin uç kısımlarını kullanmak yerine saplarını kullanmak ayıklama işlemini zorlaştırır. Uç kısımlarına bastırmak bezelye içindeki basıncın artmasını sağlayacağı için daha hızlı patlamasını sağlar ve taneleri daha kolay şekilde alabilirsiniz. Bezelyelerimizi kolayca ayıkladıysak şimdi de onları nasıl saklacağımıza bir bakalım.

Bezelye dondurucuda nasıl saklanır?

Bezelye saklamada birbirinden farklı yöntemleri deneyebilirsiniz.

bezelye dondurucuda nasıl saklanır?
bezelye dondurucuda nasıl saklanır?

Bezelyeyi dondurucuda saklama yöntemleri

-Bezelyeleri ayıkladıktan sonra, pişirmeden kilitli buzdolabı poşetine yerleştirerek buzlukta veya derin dondurucuda kolayca saklayabilirsiniz.

-Eğer kilitli buzdolabı poşeti yoksa normal buzdolabı poşeti de kullanabilirsiniz. Yıkayıp, ayıkladığınız bezelyeleri porsiyonlara bölerek, yemeklerde kullanılacak şekilde pay yapın ve poşetlere yerleştirin. Poşetlerin içerisinde yer alan havayı elinizle bastırarak söndürün. Ağzını sıkıca kapatın ve ardından dondurucuya koyun.

Bu işlem, yani pişirilmeden bezelye saklama işlemi zamanla bezelyelerinizin koku üretmesine sebep olabilir. Aynı zamanda pişirilmeden buzdolabında saklanan besinler zamanla besin değerlerini yitirmektedir. Bu nedenle bezelye saklama işlemini gerçekleştirmek isteyen kişiler genellikle şoklama yöntemini kullanarak besin değerini korumaya çalışırlar. Böylelikle rengi solmamış ve kokusu olmayan bir bezelyeyi ağız tadı ile tüketebilirsiniz.

“Bezelye nasıl şoklanır?” dediğinizi duyar gibiyiz. Şimdi de şoklama yöntemi ile bezelye saklama yollarına bir bakalım.

Şoklama yöntemi ile bezelye saklama işlemini gerçekleştirmek istiyorsanız yapmanız gereken ilk şey bezelyelerinizi bir tencere içerisine yerleştirerek üzerine su eklemenizdir. Daha sonra bu tencereyi su kaynayana dek ocağın üzerinde bekletin. Bu sırada ocağınızın yanına geniş bir kap getirin ve bu kabın içerisini buzlu su ile doldurun. Tencerede yer alan bezelyeleri fazla değil, 1,5- 2 dakika kaynattıktan sonra bir kepçe yardımı ile tencereden kabın içerisine alın.

Soğuk suyun içerisinde bekleyen bezelyelerinizi yaklaşık 2 dakika boyunca suda bekletin. Daha sonra kuru ve temiz bir örtünün veya kağıt havlunun üzerine bezelyelerinizi yerleştirerek tamamen kurumasını sağlayın.Bezelyeleri tamamen kurutmak önemli, kurumayan bir bezelye tanesi bile saklama sürenizin kısalmasına sebep olabilir.

Bu işlemi gerçekleştirirken dikkat etmeniz gereken husus; bezelyelerinizi sıcak su içerisinde fazla bekletmemektir. Çünkü bu işlem, bezelyenin pişmesine sebep olarak koyu yeşil, haki gibi bir renk almasını sağlar ve tanelerin büzüşmesine yol açar. Bezelyelerin büzüş büzüş ve koyu renkli gözükmesini hiç istemeyiz değil mi?

Şoklama yöntemi ile bezelye saklama işlemini tamamladıktan sonra -bir yemekte ne kadar kullanacaksanız o kadar- yemeklik paylarınızı ayırın ve derin dondurucuya yerleştirmek için buzdolabı poşetlerine ya da kilitli poşetlere bezelyelerinizi yerleştirin. İçerisinde hava kalmamasına dikkat edin, hatta varsa vakum makinesiyle poşetlerin içerisindeki tüm havayı alın. Vakum makinesi evde yoksa dert değil, bir pipet yardımıyla da bu işlemi kolayca halledebilirsiniz.

Bu işlem tamamlandıktan sonra yıl içinde bezelyelerinizi dilediğiniz an tüketebilirsiniz. Şimdiden ellerinize sağlık.

  • Bu kadar çok bezelye hakkında konuşmuşken de, faydası saymakla bitmeyen, baharın müjdesi bezelye ile birkaç tarif vermeden geçmek istemiyoruz.

Bezelye tarifleri

1-Zeytinyağlısı, kıymalısı derken, döküm tencerede güveç tadında pişen etli, bol soğanlı bir bezelye yemeğine ne dersin?

Etli bezelye yemeği nasıl yapılır?

Döküm tencerede etli bezelye yemeği
Döküm tencerede etli bezelye yemeği

Etlisi ayrı bir güzel olur: Dökümde arpacık soğanlı bezelye tarifi

2-Peki, bezelye çorbasını hiç denediniz mi? Özellikle bezelye yemeyen çocuğunuz varsa bu tarifi mutlaka deneyin. Mevsim geçişlerinde sık sık hastalananlara da ayrıca tavsiyemizdir bu çorba.

Tavuk suyuna bezelye çorbası nasıl yapılır?

Tavuk suyuna bezelye çorbası
Tavuk suyuna bezelye çorbası

Tam bir şifa deposu: Bezelye çorbası tarifi

3-Şimdi de sırada doyurucu bir salata tarifimiz var. Uzmanlar her ne kadar diyetlerde patates ve bezelye yemeyi önermese de, bizim salatamız pek bir lezzetli, pek bir hafif oldu.

Patatesli yoğurtlu bezelye salatası nasıl yapılır?

Patatesli yoğurtlu bezelye salatası
Patatesli yoğurtlu bezelye salatası