Mutfak temizliği rehberi: Buzdolabı nasıl temizlenir?

Buzdolabı nasıl temizlenir?
Buzdolabı nasıl temizlenir?

Buzdolabı nasıl temizlenir? Buzdolabı temizliğinin püf noktaları nelerdir? Sorularının cevaplarını arayan herkesi şöyle alalım! Evimizin en temel beyaz eşyalarından biri olan buzdolabı temizliği konusunda sizlere rehberlik etmek için bildiğimiz her şeyi paylaşmaya hazırız.

İÇİNDEKİLER

Mutfağımızın demirbaşlarından biri olan buzdolapları olmadan bir hayat düşünmek imkansız. Yiyeceklerimizi uygun koşullarda daha uzun süre muhafaza edebilmek adına ihtiyaç duyduğumuz buzdolabı sağlık açısından da oldukça önemli. Bu sebeple her daim son derece temiz olması gerekli olan buzdolabında zaman zaman bozulmuş yiyecekler, kaplardaki yemekler, yemek kokuları vb. sebepler dolayısıyla kötü kokular ve lekeler oluşabilir.

Bu sebeple son derece önemli olan buzdolabı temizliğini belirli periyotlarla bir rutin haline getirmeniz sizin faydanıza olacaktır. Böylece yiyeceklerinizi sterilize bir ortamda uygun koşullarda saklayabilirsiniz. Şimdi ise gelin hep beraber püf noktalarıyla buzdolabı temizliği nasıl olmalı? Hep beraber göz atalım!

İlk adım: Buzdolabının fişini çekin

İlk adımlardan biri temizlik öncesinde buzdolabının fişini çekmektir. Sadece buzdolabı için değil mutfağınızda ve hatta evinizde bulunan tüm elektronik eşyaların temizliğinden önce fişini çıkartarak elektrikle olan bağlantısını kesebilirsiniz. Olası tehlikeleri bu şekilde önleyerek temizliği rahatça yapabilirsiniz. Fiş çekili olduğu için buzluktaki buzlarda erimeye başlayacaktır, su birikintisi olmaması için temizliğe bir an önce başlayabilirsiniz.

İkinci adım: Buzdolabını boşaltın

Fişini çektiğimiz buzdolabını temizlemek için ilk olarak içindeki tüm malzemeleri dışarı çıkarmamız gerekiyor. Dolabın içindeki tüm malzemeleri elden geçirmek sizler için de oldukça faydalı. Eğer bozulmuş sebze ya da meyveleriniz varsa bunları tekrardan dolaba koymanız oldukça sakıncalı. Yiyeceklerin üstünün tamamen kapalı olması, ıslanmış sebzelerin konulmaması ve tarihi geçmiş tüm gıdaları gözden geçirerek bu şekilde bir ikinci adımı da tamamlamış oluyoruz.

Üçüncü adım: Rafları temizleyin

Temizlik öncesi yapılması gerekenleri sıraladıktan sonra asıl başlangıç noktasına gelebiliriz: Buzdolabında çıkarılabilen tüm rafları çıkarmak. Yumurtalıklara ve sebzeliklere kadar tüm rafları çıkarttıktan sonra ayrı bir yerde bulaşık süngerinin yumuşak yüzeyi ve bulaşık deterjanı ile yıkayabilirsiniz. Ilık suyla yıkayıp kirlerden tamamen arındırdığımız rafları temiz bir bez üzerinde kurumaya bırakarak dolabın iç kısmına geçebiliriz.

Raflarını bez veya sünger yardımıyla ılık suyla silin.
Raflarını bez veya sünger yardımıyla ılık suyla silin.

Dördüncü adım: Buzdolabının içini temizleyin

Kimyasal bir temizlik maddesi kullanmak istemezseniz vereceğimiz karışımla çok temiz ve ferah bir buzdolabı elde edebilirsiniz. Sirkeli su ya da karbonatlı bir su hazırlayarak tüm kirlerden hızlıca kurtulabilirsiniz. Küçük bir temizlik kovasının yarısı kadar suyu doldurup içerisinde 4 kaşık sirke ya da 2 kaşık karbonat ekleyebilirsiniz. İster dış yüzeyde isterseniz de buzlukta kullanabileceğiniz bu karışımı yumuşak bir süngerle uygulayabilirsiniz. Tüm iç yüzeyi sildikten sonra kurumaya bırakarak aynı işlemi dış yüzeyde de yapabilirsiniz. Dış yüzey için kullanacağınız karbonatlı su buzdolabınızın daha çok parlamasını sağlayacaktır. Buzdolabı lastikleri ulaşılması zor yerlerden bir tanesidir. Bir bez ya da sünger yerine diş fırçası ile temizlemek daha pratik olacaktır. Biraz karbonat döktüğümüz diş fırçasını ıslatarak temizleyebiliriz. Temizlik işlemi bittikten sonra nemli bir bezle son kez dolabın iç yüzeyinin tamamını silerek kurumaya bırakabilirsiniz.

Kimyasal ürünler kullanmak istemiyorsanız karbonat ve sirkeden yararlanabilirsiniz.
Kimyasal ürünler kullanmak istemiyorsanız karbonat ve sirkeden yararlanabilirsiniz.

Son adım: Yerleşimi tekrar yapın ve kullanmaya başlayın

Beşinci ve son adımla beraber artık pırıl pırıl olan buzdolabını bir dahaki temizliğe kadar gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz! Kuruyan rafları dolabımıza yerleştirdikten sonra eğer nemli ise tamamen kuru bir havlu kağıtla suyundan arındırabiliriz. Daha sonra yavaş yavaş tezgaha çıkarttığımız tüm yiyecekleri dolaptaki yerlerine alabiliriz… Özellikle sebzeleri ayrı ayrı poşetleyip ağızlarını bağladıktan sonra sebzelik rafına, kahvaltılıkları ve diğer yiyecekleri kapakları kapalı bir şekilde ait oldukları yere temiz ve düzenli bir şekilde yerleştirebiliriz. Son olarak dolabınızı kötü kokulardan arındırarak daha güzel kokmasını sağlamak için bir fincan yeni çekilmiş kahveyi dolap raflarının birinin en derinine yerleştirebilirsiniz. Bu beş adım sayesinde pırıl pırıl olmuş buzdolabınızı bir sonraki temizliğe kadar gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz.

Dolabınızın güzel kokmasını istiyorsanız yeni çekilmiş kahveyi buzdolabınızın derin bir köşesine yerleştirebilirsiniz.
Dolabınızın güzel kokmasını istiyorsanız yeni çekilmiş kahveyi buzdolabınızın derin bir köşesine yerleştirebilirsiniz.