Kıymanın bozulup bozulmadığı nasıl anlaşılır?

​Kıymanın bozulup bozulmadığı nasıl anlaşılır?
​Kıymanın bozulup bozulmadığı nasıl anlaşılır?

Kıyma, ülkemizde çok fazla tercih ediliyor. Böylece köfte ve etli dolmadan tutun hamburgere ve hatta her çeşit yemekte kullanılıyor. Ama kimi durumda satın alınan kıyma buzdolabında uzunca bir süre kalabiliyor. Bu gibi durumlarda kullanmadan önce mutlaka bozulup bozulmadığını kontrol etmekte yarar var. Biz de bu rehberimizde bozuk kıymanın nasıl anlaşıldığını temel alıyoruz. Hazırsanız, başlayabiliriz.

Bize hem web sitemiz hem de sosyal medya hesaplarımızdan sıkça sorulan sorulardan birini konu alıyoruz bu kez: Bozuk kıyma nasıl belli olur? Bunu aslında çoğu kişi bilmiyor ve kıyma yemeklerde kullanıldığında tat değişikliğinden dolayı fark ediyor. Öncelikle kıymaların aslında sanıldığı kadar dayanıklı olmadığını özellikle belirtelim. Yani aslında çabuk bozulabilirler. Ama basit yöntemlerle bozulan kıymayı anlayabilmek mümkün. Aslında yapılması gereken şeyler gayet kolay. Kıymanın paketli haldeyken son kullanma tarihini tekrar tekrar kontrol etmek, rengine bakmak ya da koklamak bunlar arasında ilk sırada geliyor. Ama dahası var, şimdi isterseniz bozuk kıymanın nasıl anlaşılabildiğini detaylandıralım.

Kıyma, dayanıklı olmadığı kadar çabuk bozan bir protein kaynağı.
Kıyma, dayanıklı olmadığı kadar çabuk bozan bir protein kaynağı.

Son kullanma tarihine bakın

İlk ve en kolay yöntem son kullanma tarihine bakmak. Çünkü marketten herhangi bir kıymayı aldığınızda üzerine yapıştırılan etikette son kullanma tarihine ilişkin bir bilgi yer alıyor. Son kullanma tarihi, ürünün aslında tam olarak ne zaman kötüleşmeye başlayacağını göstermiş oluyor. Dolayısıyla son kullanma tarihi geçen herhangi bir ürünü doğrudan çöpe atmak gerekiyor.

Kıymanın rengine bakın

Hemen her gıda maddesinde olduğu gibi kıymada da bozulan bir ürünü anlamak için rengine bakabilirsiniz.

Taze etin parlak ve kırmızı olduğunu unutmayın.

Kıymalarda kahverengi bölümler de olabilir. Çünkü karma bir şekilde hayvanın vücudundan farklı bölgelerden et içerebilir. Yani sadece kıpkırmızı olan bölümleri alıp kahverengi kalan kısımları atmayın. Yani renk belirleyici bir unsur ve kırmızılığıyla kendisini belli ediyor.

Kıymanın renginin taze kırmızı olması çok önemli.
Kıymanın renginin taze kırmızı olması çok önemli.

Kıymayı koklayın

Yine rengine bakmak gibi kıymayı koklayarak da bozulup bozulmadığını anlayabilirsiniz. Normalde taze etin kendine ait bir kokusu oluyor. Fakat et ya da kıyma bozulmaya başladıysa ekşimsi bir koku oluşuyor. Dolayısıyla farklı bir koku alıyorsanız etin bozulmuş olma ihtimalinin çok fazla olduğunu söyleyebiliriz. Bu arada et ya da kıymanın ekşi kokmasının nedeni bakteriler.

Kıymaya dokunup test edin

Kıymanın bozuk olup olmadığını anlamanın diğer bir yöntemi ise dokunup test etmek. Kıymadan küçük bir parçayı parmaklarınız arasına sıkıştırın. Eğer böyle yaptığınızda et yapışkan ya da cıvıksa bozulmuş olma ihtimali çok yüksek. Ancak tabii bundan önce son kullanma tarihi, rengi ve kokusu da çok önemli. Hepsine baktıktan sonra en son aşamada dokunup test etmekte yarar var. Tüm işaretler kıymanın bozuk olabileceğini ihtimalini kuvvetlendiriyorsa doğrudan tüketmemeniz gerekiyor.

Kesinlikle son kullanma tarihine bakmadan kıyma almayınız.
Kesinlikle son kullanma tarihine bakmadan kıyma almayınız.

Kıyma nasıl saklanır?

Aslında bu dört adımda bozuk kıyma net bir şekilde anlaşılabiliyor. Tamam; kıymanın bozulup bozulmadığını bu şekilde anladık. Peki ama kıymayı bozulmadan önce nasıl saklamak gerekiyor? Kıymayı uygun şekilde saklamak için yöntemler de aslında oldukça basit.

4 derece veya altında saklayın

Öncelikle et ya da kıymanın pişmemiş haldeyken buzdolabında 4 derece ya da daha soğukta kalması gerektiğini belirtelim. Oda sıcaklığında kalan kıymanın aslında birkaç saat içinde bozulmaya başlayabileceğini söylemek gerek. Özellikle de yaz aylarında kıyma aslında birkaç saat sıcakta kaldığında doğrudan zararlı bakteriler tarafından istilaya uğrayabiliyor.

İçerisinde bulunun koyu renkli parçalar her zaman kıymanın bozuk olduğunu göstermez.
İçerisinde bulunun koyu renkli parçalar her zaman kıymanın bozuk olduğunu göstermez.

Birkaç gün içinde yemeklerde kullanın

Kıyma satın aldıysanız en kısa sürede kullanmaya bakın. Yazımızın başında da bahsettiğimiz gibi kıyma ülkemizde çok fazla tüketiliyor. Bu nedenle aslında birçok farklı yemekte kullanılıyor. İşte bu noktada kıymanın tadının değişmemesi ya da bozulmaması için hızlı tüketim çok önemli.

Kıymayı suda çözdürün

Bir kabın içini soğuk suyla doldurun ve ardından et ya da kıymayı bu suya bırakın. Böylece kıymayı suda çözdürülebilir. Ancak bu noktada kıymanın hemen pişirilmesi gerektiğini de hatırlatalım.

Ayrıca oda sıcaklığında çözülmeye bırakılmasını önermediğimizi de ekleyelim.

Kıymalarınızı her zaman 4 derece ve altı sıcaklıkta saklamaya özen gösteriniz.
Kıymalarınızı her zaman 4 derece ve altı sıcaklıkta saklamaya özen gösteriniz.

Daha uzun süre saklamak için dondurucu kullanın

Eğer kıyma ya da etleri çok uzun süre boyunca saklamak istiyorsanız dondurucuları kullanabilirsiniz. Böylece çiğ etleri aylarca hiçbir bozulma olmadan saklayabilirsiniz. Tabii bu sırada özel dayanıklı poşetleri kullanıp poşetlerdeki havayı boşaltmak şart.