Kola içtikten sonra vücudumuzda neler mi oluyor? İşte cevabı!

​Kola içtikten sonra vücudumuzda neler mi oluyor? İşte cevabı!
​Kola içtikten sonra vücudumuzda neler mi oluyor? İşte cevabı!

Ayran, şalgam, şerbet gibi geleneksel Türk içecekleri yerlerini epey uzun zamandır asitli içeceklere özellikle de kolaya kaptırmış durumda. Fast food sektörünün ülkemizde gösterdiği hızlı gelişimle beraber hayatımızda kalıcı bir yer edinen kola artık öğle yemeklerimizin ve akşam yemeklerimizin vazgeçilmez eşlikçilerinden biri. Peki kolanın vücudumuza etkileri neler? Kola içtikten sonra vücudumuzda neler oluyor? Hep beraber öğrenme vakti!

İÇİNDEKİLER

Şimdiye kadar reçetesi hakkında birçok efsanenin ortaya atıldığı ve bir türlü tam olarak neyden yapıldığı bilgisine erişilemeyen kolanın vücudumuzda açığa çıkardığı etkileri merak edenler sadece bizler olamayız değil mi?

Bir bardak kola içtikten 1 saat sonra vücudumuzda ne gibi değişiklikler olduğuna hep beraber göz atmaya ne dersiniz? İşte karşınızda ilk yudumunuzdan başlayarak tamı tamına 60 dakika içerisinde kolanın size yaptıkları...

İlk 10 dakika: Bir bardak kolada yaklaşık olarak 8 - 10 çay kaşığı şeker bulunur. Bu da bir günde almanız gereken şeker miktarının neredeyse tamamıdır. Peki vücuda bir anda bu kadar fazla miktarda şeker yüklenirken nasıl olur da midemiz bulanmaz ve kusma isteği duymayız? Yine kolanın içerisinde bulunan fosforik asit sayesinde. Fosforik asit tat alma duyumuzu keser ve mide bulantısını engeller.

20 dakika: Kan şekerinde ani bir yükselmeye sebep olur. Bu da bir insülin patlamasına sebebiyet verir. Karaciğerimiz ise bu ani yükseliş karşısında şekeri yağa dönüştürerek tepki verir.

40 dakika: Kolanın içerisinde bol miktarda kafein bulunduğunu bilmeyen var mı? Kola içtikten sonra 40 dakika içerisinde kafein absorbsiyonu tamamlanır ve kafeinin etkileri açığa çıkar. Göz bebeklerimiz büyür, kan basıncımız yükselir, karaciğerimiz kanımıza yüksek miktarda şeker pompalar, beynimizdeki bazı reseptörler bloke olur ve rehaveti engeller.

45 dakika: Beynimizde dopamin salgısı artar. Dopamin fazla miktarda salgılanmaya başladığında bu vücudumuzda bağımlılık hissini tetikler. Öyle ki kola dopamin salgımızı artırdığından bağımlılık hissimizi tetikleyen bir içecektir.

60 dakika: Vücuda giren kafein boşaltım sistemini de tetiklemeye başlar ve tuvalet ihtiyacı gelişir.