Konumuz inatçı lekeleri çıkarmak: Kahve lekesi nasıl çıkar?

Konumuz inatçı lekeleri çıkarmak: Kahve lekesi nasıl çıkar?
Konumuz inatçı lekeleri çıkarmak: Kahve lekesi nasıl çıkar?

Kahve lekelerini çıkartmak gerçekten zor olabiliyor. Özellikle de beyaz renkli bir elbise ya da kıyafete dökülen kahvenin lekesini arındırmak için hızlı müdahale etmek gerekiyor. Tabi aslında kahvenin döküldüğü yüzey ve kumaşın türü de büyük önem taşıyor. Ancak yine de belirli tekniklerle kahve lekesi çıkartmak mümkün. Biz de bu rehberimizde kahve lekesiyle nasıl başa çıkılabileceğini; hangi yöntemlerin kullanılabileceğini ve hangi malzemelerin kullanılabileceğini anlatıyoruz.

Yepyeni bir ‘temizlik’ konusuyla karşınızdayız. Daha önce doğrudan mutfak temizliğini temel alan birçok farklı rehberi sizlerle buluşturmuştuk. Bu kapsamda mutfak dolaplarının nasıl temizleneceğine yakından bakmış ve termosların ya da tahta kaşıklar için de benzer tüyoları paylaşmıştık. Bu kez sırada kahve lekesinin çıkarılması var. Hemen herkesin bildiği gibi kahve lekeleri epey inatçı olabiliyor. Özellikle kıyafetinize dökülen kahvenin lekesini çıkartmak için farklı yöntemler uygulamanız gerekebilir. Burada ise devreye birazdan ayrıntılarına bakacağımız tüyolar giriyor. İlk etapta listeyi paylaşalım ve daha sonrasında ise detaylara geçelim.

  • • Kahve lekesi nasıl çıkar?
  • • Sıvı deterjandan yararlanabilirsiniz
  • • Halıdaki kahve lekesini çıkartma yöntemleri
  • • Sirke yine iş başında!
  • • Limonlu suyla kahve lekesi çıkar mı?
  • • Etkisi kanıtlanmış temizleyici: Karbonat
  • • Şimdi sıra soda takviyesinde
  • • Kuru kahve lekesi nasıl çıkar?

Hızlı olun: Kahve lekesi nasıl çıkar?

Az önce de bahsettiğimiz gibi kahve lekesini çıkartmak için hızlı olmanız şart. Yani aslında döküldüğü anda hızlıca müdahale edebilirsiniz elbisedeki lekenin kolay çıkmasını sağlayabilirsiniz. Daha önce de duymuş olabileceğiniz gibi ilk müdahale aslında kıyafeti tam tersine çekirip suyun altına sokmak oluyor. Bu yöntem aslında kahvenin kıyafetin yüzeyinde yayılmasını azaltacağı gibi derinlere nüfuz etmesini de engelliyor. Tabii bu yalnızca ilk müdahale için geçerli.

Sıvı deterjanlardan yararlanabilirsiniz

Ters çevirip suyun altına soktuğunuz kıyafetinizi sıvı deterjanla buluşturabilirsiniz. Burada lekenin doğrudan üstüne sıvı deterjanı uygulayıp 10 dakikaya kadar ovabilir ve lekenin dağılarak kaybolmasını sağlayabilirsiniz. Birçok sıvı deterjan epey güçlü ve lekelerin çıkarılmasındaki performansı gayet iyi. Eğer bu işlemi yaptıktan sonra leke tam olarak çıkmadıysa ılık suyla dolduracağınız herhangi bir kovaya elbiseyi ya da pantolonu yatırabilirsiniz. Sıcak suyun etkisiyle de lekeler çözülebiliyor.

Sıvı deterjan, kahve lekesini çıkarma konusunda ilk tercihiniz olabilir.
Sıvı deterjan, kahve lekesini çıkarma konusunda ilk tercihiniz olabilir.

Halıdaki kahve lekesini çıkartma yöntemleri

Kahve lekesi yalnızca elbise, pantolon ya da diğer kıyafetler için değil diğer yüzeyler için de büyük problem. Çok karşılaşılan durumlardan biri de kahvenin halıya dökülüyor olması. Bu gibi durumlarda da kıyafetlerdekine benzer şekilde müdahalelerin hızlı yapılması gerekiyor. Bir bez yardımıyla halı yüzeyini iyice temizlemek gerekiyor. Ancak burada pamuklu bir bez olmasında yarar var. Eğer epey tüylü bir halı kullanıyorsanız tüylerin kahveyi tam olarak emmesini önlemek amacıyla halıyı bastıra bastıra silmekte yarar var.

Pamuklu bir bez kullandığınızdan emin olun.
Pamuklu bir bez kullandığınızdan emin olun.

Sirke yine iş başında!

Bez müdahalesiyle halının yüzeyindeki kahveyi büyük oranda arındırdıktan sonra temizleme operasyonunu detaylandırmaya geliyor sıra. Bu aşamada su ve sirkeyle etkin bir temizlik sağlayabilirsiniz. Daha önce yayınladığımız birçok farklı rehberde de bahsettiğimiz gibi beyaz sirke aslında temizlik konusunda önemli bir fark oluşturuyor.

Küçük bir kovanın içine belirli oranda su doldurup aynı oranda da beyaz sirke döktüğünüzde temizlik için gerekli karışımı yapmış oluyorsunuz. Bu aşamadan sonra temiz bir bezi suya batırıp halıyı yine silmeye başlayabilirsiniz. Lekeler çıkana kadar bu işlemi uygulayabilirsiniz.

Limonlu suyla kahve lekesi çıkar mı?

Bildiğiniz gibi lekelerin çözülüp çıkmasında limon da çok fazla kullanılıyor. Özellikle limonlu suyla birlikte gömlek, t-shirt ya da benzer yüzeylerden kahve lekesini çıkartmak mümkün hale geliyor. Leke yüzeyine limonlu suyu uygulamak için yine bir beze ihtiyacınız var. Limonlu su yaptıktan sonra bezi bu suya batırabilir ve ardından lekeli bölgeyi temizlemeye başlayabilirsiniz. Ayrıca isterseniz limonlu su içine sıvı deterjan da dahil edip daha güçlü hale getirebilirsiniz.

Limonlu su içine sıvı deterjan da dahil edip daha güçlü hale getirebilirsiniz.
Limonlu su içine sıvı deterjan da dahil edip daha güçlü hale getirebilirsiniz.

Etkisi kanıtlanmış temizleyici: Karbonat

Karbonat da yine temizlik için çok sık tercih edilen malzemelerden biri. Suda bekleterek yumuşamasını sağladığınız elbise ya da pantolonlara daha sonrasında karbonat uygulayarak lekenin iyice ortadan kaybolmasını sağlayabilirsiniz. Doğrudan lekenin üzerine karbonat döktüğünüzde 15-20 dakika bu şekilde bekletebilirsiniz. Ardından bir bezle ovarak işlemi tamamlayabilirisiniz.

Her derde deva olan karbonat, kahve lekesi çıkarmada da çok başarılı.
Her derde deva olan karbonat, kahve lekesi çıkarmada da çok başarılı.

Şimdi sıra soda takviyesinde

Temizlik sırasında kullanılabilecek bir diğer malzeme ise soda. Eğer az önce uyguladığınız yöntemlerle başarılı olduysanız zaten herhangi bir sorun yok. Ancak kahve lekesi beklediğinizden daha inatçı çıktıysa sodayla temizlemeyi deneyebilirsiniz. Peki ama sodayla temizlik nasıl sağlanıyor? Bunun için kahve lekesinin olduğu bölgeye sodayı uygulayıp 5-6 dakika bekletmek gerekiyor. Sodayı bir beze döküp temizleme işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Az önce bahsettiğimiz ilk müdahale kısmında da sodayı kullanabilirsiniz.

Kuru kahve lekesi nasıl çıkar?

Bahsettiğimiz yöntemlerin büyük bir kısmı kahve kurumadan müdahale edildiğinde kesin sonuç veriyor. Ama hızlı müdahale imkanınız yoksa mecburen kahve kuruyacak ve bulunduğu yüzeyden çıkması çok daha zor hale gelecek. Doğal olarak bu noktada ise farklı çözümlere başvurmak gerekecek. Döküldüğü yüzeyde kuruyup kalan inatçı lekeler için gliserin deneyebilirsiniz. Lekenin bulunduğu bölgeye gliserin dökerek ovalamaya geçebilirsiniz. Sadece 10-15 dakika içerisinde lekelerin çözüldüğünü görebilirsiniz. Ardından tekrardan bir yıkamayla birlikte lekenin aslında yok olabileceğini söylemek mümkün. Ancak hemen her durumda lekenin boyutunun, ulaştığı derinliğin ve ne kadar erken müdahale edildiğinin önemi çok büyük. Lekeler daha inatçı hale gelmeden hızlı müdahale edip kısa sürede çıkmasını sağlayabilirsiniz. Aksi takdirde en son maddede de bahsettiğimiz üzere kuru kahve lekesiyle uğraşmanız gerekebilir.

Kuruyup kalan inatçı lekeler için gliserin deneyebilirsiniz.
Kuruyup kalan inatçı lekeler için gliserin deneyebilirsiniz.