Köri nedir? Hangi yemeklerde kullanılır?

Köri ve köri sosu hakkında her şey
Köri ve köri sosu hakkında her şey

Daha önce sumak hakkında tüm detayları sizlerle paylaşmış; nasıl yapıldığını, faydalarını, zararlarını ve nerelerde kullanıldığını açıklamıştık. Şimdi ise sıra köride. Ülkemizde de epey meşhur olan körinin kökeni aslında Hindistan’a dayanıyor. Birçok farklı baharatın karışımıyla oluşan körinin nasıl yapılacağına geçmeden önce konumuzu kısaca özetleyelim: Köri nedir; köri nasıl yapılır, köri faydaları nelerdir, köri zararları nelerdir? gibi tüm sorulara cevap veriyoruz. Ayrıca, köri zayıflatır mı ya da köri en çok nerelerde kullanılır? gibi merak edilen sorular da bu rehberle birlikte cevap buluyor.

Köri nedir?

Az önce de bahsettiğimiz gibi köri aslında Asya mutfağına özgü bir lezzet. Fakat artık Avrupa mutfağında da bolca kullanılıyor. Özellikle Türk yemekleriyle uyumu sebebiyle bolca tercih ediliyor. Köri esasında kimyon, karanfil, zencefil, kişniş gibi malzemelerin birleşiminden oluşan bir sos. Şimdi doğrudan tarifine geçelim:

Köri nasıl yapılır?

Köri yapımı için zerdeçal, kişniş, karanfil, zencefil, kimyon, biber, hint cevizi ve demirhindi gibi malzemelere ihtiyaç duyuluyor. Ancak ana malzemeler zerdeçal ve sumak.

Parlak sarı renkte olmasının sebebi ise içeriğindeki zerdeçal.

Ayrıca köri ağacı yaprağı da yine malzemeler arasında. Tüm bunlar karıştırıldığında aslında baharat karışımı için gerekli olan ilk adım atılmış oluyor.

Köri, başta Hindistan olmak üzere Güneydoğu Asya mutfağında yer alan bir baharat karışımıdır.
Köri, başta Hindistan olmak üzere Güneydoğu Asya mutfağında yer alan bir baharat karışımıdır.

Köri faydaları nelerdir?

Köri sosu, içinde birçok farklı güçlü baharat barındırdığı için epey kuvvetli bir sosu. Dolayısıyla çok fazla faydası olduğunu belirtmek gerekiyor. Listelemeye geçebiliriz:

  • • Farklı kanser türlerine karşı iyileşmeyi destekliyor.
  • • Sindirim sorunlarını gidermeye yardımcı oluyor.
  • • İçerisindeki kurkumin maddesi sayesinde eklem ağrılarına iyi geliyor.
  • • Hazımsızlığa iyi geliyor.
  • • Karaciğer rahatsızlıklarına fayda sağlıyor.
  • • Köri yaprağı gazı önlüyor.

Köri zararları nelerdir?

Hemen her yiyecek-içecekte olduğu gibi sosların da aşırı tüketilmesi belirli sıkıntılara neden olabilir. Köri sosunun fazlaca tüketilmesi genellikle deride kaşıntı ya da kızarıklığa sebep olabiliyor. Dolayısıyla kararını çok da kaçırmamak gerekiyor.

Köri zayıflatır mı?

Köri, aslında çok fazla baharatın karışımından oluştuğu için tokluk hissi veriyor. Doğal olarak bu his de sürekli yemek yemeden uzaklaştırarak zayıflamaya teşvik ediyor. Yani aslında dolaylı yoldan da olsa köri sosunun zayıflamaya katkı sağladığı söylenebilir.

Ayrıca, bunu destekleyen diğer bir unsur ise körinin yağ yakmayı hızlandırıyor olması.

Böylece zayıflama sırasında aslında süreci hızlandırdığı aşikar. Köriyi daha çok tavukla birlikte tüketiyor olmamıza rağmen aslında yemeklerin yanı sıra çay olarak da içilmesinin zayıflamaya katkı sağladığı üzerinde duruluyor.

Özellikle beyaz etlerin yanında kullanılmaktadır.
Özellikle beyaz etlerin yanında kullanılmaktadır.

Köri hangi yemeklerde kullanılır?

Biraz önce bahsettiğimiz gibi daha çok ‘köri soslu tavuk’ ile bu sosu menülerde bolca görüyoruz. Fakat geniş kullanımı nedeniyle yalnızca tavukların yanına değil et yemeklerinin hemen hepsine yakışıyor. Ayrıca, salatalarda bile bolca tercih ediliyor. Et yemeklerinde tercih edilmesinin en önemli sebeplerinden biri ise aromatik bir tada sahip olması. Köri, son birkaç yıllarda makarnalar ve çorbalara da ekleniyor. Ama tüm bunların yanı sıra elbette köri sosunun kullanıldığı en meşhur lezzetlerin başında köri soslu tavuk, körili patates ve körili makarna geliyor.

1960'lı yılların sonunda ve 1970'li yılların başında bütün dünyaya yayılmıştır.
1960'lı yılların sonunda ve 1970'li yılların başında bütün dünyaya yayılmıştır.

Kayısılı körili tavuk baget tarifi

Köri baharatı marketlerde iki farklı türde bulunabiliyor. Bunlar genellikle 35 gram veya 50 gram civarında oluyor. Fiyatlar ise 2 TL’den 5 TL’ye kadar değişebiliyor. Yine benzer şekilde aktarlardan da satın alabilirsiniz. Aktarlarda ise 100 gramı 5 TL civarına satılıyor.