Makarnanı kendin yap: Makarna hamuru nasıl yapılır? 10 farklı makarna tarifi

​Makarnanı kendin yap: Makarna hamuru nasıl yapılır? 10 farklı makarna tarifi
​Makarnanı kendin yap: Makarna hamuru nasıl yapılır? 10 farklı makarna tarifi

Makarna; yediden yetmişe hepimizin sevdiği, envai çeşit sosla herkesin damak tadına uyum sağlayabilen; kısıtlı zamanlarda bir kurtarıcı olarak gelip sofralarımızda yerini alan, öğrenci evlerinde bu konuda usta birer şef olunan yegane lezzet dersek tam anlamıyla hakkını vermiş sayılırız diye düşünüyoruz. Lakin sanıyoruz ki sıklıkla sofralarımızda yer alan makarnanın kimi zaman tutmayan kıvamı hepimizin ortak derdi. Biz de Lokma olarak bunun çaresini aradık ve evde makarna hamuru nasıl yapılır, nasıl kesilir? Makarna yapmanın püf noktaları nelerdir? sorularının cevaplarını siz değerli okurlarımız için derledik.

Çocukluk zamanlarımızda, sofralarımızda olduğu gibi veyahut domates sosu ya da salçalı sos ile yerini alan makarna günümüzde çok daha geniş ve lezzetli bir sos yelpazesine sahip. Hatta ve hatta küçük büyük demeden hepimizin kazanmış olduğu bu sevgisini birbirinden nefis ve hazırlaması da bir o kadar pratik makarna soslarına borçlu demek oldukça doğru bir tabir olabilir.

Oldukça fazla sevdiğimiz ve her kısıtlı zamanımızda kendisine koştuğumuz makarnayı bu defa sizler için derlediğimiz birbirinden nefis makarna tariflerinden damak tadınıza en uygun olanı seçip deneyimlemeye var mısınız? O halde bu yazımızda sizlerle paylaşacağımız püf noktaları da dikkate alarak hep birlikte mutfaklarımızın yolunu tutuyoruz.

Evde makarna nasıl yapılır?

Biz bu yazımızda öncelikle evde kendi makarnasını yapmak isteyenleri düşündük ve sizler için oldukça lezzetli ve pratik makarna hamuru evlerde nasıl hazırlanır bunun cevabını derledik, haydi şefler mutfaklara!

  • • 3 su bardağı un
  • • 3 yumurta
  • • Bir tutam tuz
  • • 1 yemek kaşığı zeytinyağı
  • • Geniş bir kabın içerisine unu eleyerek dökün ve tuzu ekleyip karıştırın.
  • • Unun ortasını açarak, yumurtaları kırın.
  • • Zeytinyağını ekledikten sonra bir yemek çatalı vasıtasıyla karışımınız homojen bir kıvam alana kadar karıştırın.
  • • Homojen bir kıvam elde ettiğiniz hamuru kenarlardan toplaya toplaya yoğurun.
  • • Hamurunuz ele yapışmayacak kıvama geldiğinde makarna hamurunuz hazır.
  • • Bir top haline getirdiğiniz hamurunuzu sararak 1-2 saat aralığında dinlendirin.
  • • Daha sonra hamurunuzu eşit parçalar haline ayırarak merdane yardımıyla açın ve açtığınız makarna hamurunuzu rulo haline getirerek pratik bir şekilde kesin.
  • • Kestiğiniz makarnaların üzerine un serperek 15-20 dakika kurumasını bekledikten sonra makarnalarınız pişmeye hazır.

Makarnayı nasıl pişirmeliyiz? En ideal kıvamı yakalamanın püf noktaları nelerdir?

• Makarnayı yapacağınız tencere mutlaka ölçülerinize uygun büyüklükte olmalı. Makarna suyunuzun tencerenin ¾ ünü geçmemesine dikkat etmelisiniz.

• Makarnayı tuzlu suda haşlamanın önemini hepimiz biliyoruz lakin sizlerle şöyle küçük bir detay paylaşalım tuz suyun kaynama noktasını yükselterek süreyi uzatacağı için tuzu, su kaynadıktan sonra 5 litre suya 1 yemek kaşığı olacak kadar ekleyebilirsiniz.

• Kaynayan haşlama suyunuza makarnaları attıktan sonra mutlaka bir kere ‘tahta kaşıkla’ karıştırmanız makarnalarınızın birbirine yapışmasını engelleyecektir.

• Makarnanız haşlanırken suyuna az miktarda tereyağı veya bitkisel yağ katarak makarnaların birbirine yapışmasını engelleyebilir ve daha parlak görünmelerini sağlayabilirsiniz.

• Makarna haşlanıp süzüldükten sonra lezzetinin kaybolmaması için soğuk sudan geçirmeyi asla önermiyoruz.

• Lezzetli bir sos için makarnayı haşladığınız suyu kullanmanızı şiddetle tavsiye ediyoruz. Bu sebepten dolayı makarnayı süzmeden önce suyundan mutlaka 1 bardak ayırın.

• Makarnalar piştiği an iri delikli süzgeçler makarnaları birbirine yapıştıracağından küçük delikli ve ayaklı süzgeçler tercih ederek süzmek bizleri en lezzetli kıvama ulaştıracak son püf noktamız.

Birbirinden farklı soslu makarna tarifleri

Kıyma soslu spagetti makarna tarifi

Yemek yapmak bizler için gerçek bir tutku olsa da itiraf etmek gerekir ki her daim elimizin altında bulunan malzemelerle lezzet şöleni yaratabilmek hepimiz için her daim en kestirme ve en sevilen yol. Şefin seçimi olan kıyma soslu spagetti makarna tarifimizde tam da böyle bir mutluluk sebebi. Dar zamanlarda, basit malzemelerle hazırlanabilen nefis yemek tariflerinin hakkını verme zamanı.

Kıyma soslu spagetti makarna
Kıyma soslu spagetti makarna

Dar zamanların kurtarıcısı; kıyma soslu spagetti makarna tarifi

Mantarlı makarna tarifi

Beyaz un yerine daha sağlıklı alternatiflere yönelmek son zamanlarda oldukça popüler. Peki biz size buğday unundan yapılmış sağlıklı mı sağlıklı bir makarna önerimiz var desek. Mantarla buluşunca lezzetine lezzet katılmış bu tarifimizi gelin hep beraber deneyimleyelim.

Mantarlı makarna
Mantarlı makarna

Sağlıklı mı sağlıklı; mantarlı makarna tarifi

Karamelize soğanlı kremalı penne tarifi

Karamelize edilmiş soğanın içinde bulunduğu tüm tariflere apayrı bir lezzet kattığını itiraf etme vakti geldi de çattı bile. Biz şefin seçimi olan bu tarifimizde karamelize soğanın o enfes aroması çoktan gönlümüzü kaptırdığımızdan hepimizin çok sevdiği penne makarnayı eşsiz bir sos ile buluşturduk ve test ettik. Sizlere de sadece deneyimlemesini bıraktık.

Karamelize soğanlı kremalı penne
Karamelize soğanlı kremalı penne

Biftek ve hardal soslu makarna tarifi

Gerek görüntüsüyle gerek lezzetiyle, bir defa yediğinizde muhtemelen bir daha unutamayacağınız bir lezzete merhaba deyin. Biftek ve hardal sosunu buluşturduğumuz bu nefis makarna tarifimizden sonra ortaya çıkacak kilolardan bizler sorumlu değiliz şimdiden söylemesi.

Biftek ve hardal soslu makarna
Biftek ve hardal soslu makarna

Protein ve vitamin kombosu; biftek ve hardal soslu makarna tarifi

Taze otlu ve parmesanlı makarna tarifi

Parmesan peynirini daha önce birçok makarna sosu tarifinde duyduğunuza eminiz lakin maydanozun eşlik etmesiyle voltranı oluşturduğumuz bu lezzet üçlüsünün uzun bir süre akıllarınızdan çıkmayacağına eminiz. Nefis aromasıyla damaklarımıza iz bırakacak bu tarifimizi deneyimlemek için, sizleri mutfağa davet ediyoruz.

Taze otlu ve parmesanlı makarna
Taze otlu ve parmesanlı makarna

Kremalı ve somonlu makarna tarifi

Balık ve makarnayı yan yana getirmeyi epey sevenler ve balıksız asla olmaz diyenleri unutmamız mümkün değil. Son derece pratik yapımıyla ve somonun tadına doyum olmayan lezzetiyle taçlandırdığı bu enfes tarifimiz bir süreliğine diğer makarna tariflerinin pabucunu dama atabilir.

Kremalı ve somonlu makarna
Kremalı ve somonlu makarna

Pestolu makarna tarifi

Dışarıda yediğimiz ve müptelası olduğumuz makarnaları şöyle hızlıca düşündüğümüzde akla ilk gelenlerden birinin pesto soslu makarna olduğuna eminiz. Bu eşsiz lezzeti evlerimizde yaşayabileceğimizi söylesek? Bu sebeple sizleri parmesan peyniri, taze fesleğen ve cevizle hazırladığımız pesto sosun lezzetine vurulmaya davet ediyoruz.

Pestolu makarna
Pestolu makarna

Gönüllerde yeri ayrı; pestolu makarna tarifi

Pastırmalı ve mısırlı fırın makarna tarifi

Makarnayı yediden yetmişe herkesin sevdiğinden hiçbir şüphemiz yok lakin makarna sevmeyen birileri varsa dahi sevdirmeye yemin etmiş bir lezzetle karşınızdayız. Fırında makarna gibi bir mutfak harikasını pastırma ve mısırla buluşturarak zirveye taşıdığımız bu tarifimizden sonra hiçbir şey eskisi gibi olmayacak.

Pastırmalı ve mısırlı fırın makarna
Pastırmalı ve mısırlı fırın makarna

Fırında makarna severler buraya; pastırmalı ve mısırlı fırın makarna tarifi

Ispanaklı kaşar peynirli makarna tarifi

Ispanak yemek konusunda ciddi problemler yaratan miniklerimize kötü, annelerimize şahane bir haberimiz var. Miniklerimizin kaşar peyniriyle makarnanın içinde pek de anlaşılamadan bayıla bayıla ıspanak yiyeceği bu enfes tarifimiz lezzetiyle ve son derece sağlıklı bir makarna alternatifi olması sebebiyle annelerin göz bebeği olacak.

Ispanaklı kaşar peynirli makarna
Ispanaklı kaşar peynirli makarna

Miniklere ıspanak yedirmenin yeni yolu; ıspanaklı kaşar peynirli makarna tarifi

Teriyaki soslu mezgit spagetti tarifi

Enfes aromasıyla damaklarda unutulmaz bir iz bırakan teriyaki sosu, yalnızca et yemeklerinde deneyimlemiş olanlar bir adım öne çıksın. Mezgitin o eşsiz lezzetini ve teriyaki sosunun enfes aromasını harmanlayarak ortaya çıkardığımız bu makarna tarifimizi, mutfakta her daim yeniliğe açık olanların beğenisine sunduk.

Teriyaki soslu mezgit spagetti
Teriyaki soslu mezgit spagetti

Teriyaki artık makarnada; teriyaki soslu mezgit spagetti tarifi