Mutfaklarda elektrik ve su tasarrufu için neler yapılır?

Mutfaklarda elektrik ve su tasarrufu için neler yapılır?
Mutfaklarda elektrik ve su tasarrufu için neler yapılır?

Mutfaklarda elektrik ve su tasarrufu için neler yapılır? Şüphesiz ki evlerimizde en fazla enerji harcadığımız yer mutfaklarımız. En sık vakit geçirdiğimiz yer olan mutfaklarımızda gerçekleştirdiğimiz tüm faaliyetlerimizde her geçen gün tükenen enerji kaynaklarımızı korumak ve tasarruf sağlamak tam da bu noktada bizlere düşüyor. Kendi ekonomimize katkıda bulunmasıyla birlikte, doğaya katkı sağlamak maksadıyla da enerji tasarrufu konusunda neler yapabileceğimizi bu başlığımızda Lokma ailesi için derledik.

Yiyeceklerimizi hazırladığımız, tüm pişirme faaliyetlerimizi gerçekleştirdiğimiz, beyaz eşyalarımızın birçoğunu kullandığımız mutfaklarımızda başlatacağımız bu enerji tasarrufu hareketini giderek tüm evimize ve hayatımıza yaymak yine bizim elimizde.

Her ne kadar en faal olarak kullandığımız yaşam alanlarımızdan biri olduğundan, enerji tasarrufunda bulunmak çok zor görünse de; vereceğimiz püf noktaları uygulamaya başladığınız andan itibaren elektrik ve su faturalarınızdaki düşüşü kendi gözlerinizle de göreceksiniz. Önce doğamız için sonra ekonomimiz için tasarrufun tam vakti!

 Pişirme esnasında oldukça fazla enerji harcıyoruz.
Pişirme esnasında oldukça fazla enerji harcıyoruz.

• Mutfaklarımızda en sık kullandığımız şeylerden biri şüphesiz ki fırın. Yiyeceklerimizi pişirirken fırın kapağını sık sık açmak, ısıyı azaltacağından dolayı her defasında tekrar ısındığında fazla enerji kaybına neden olur. Bu sebeple pişirme aşamasında fırın kapağını mümkün olduğu kadarıyla az açmanızda fayda var.

• Pişirme esnasında oldukça fazla enerji harcıyoruz. Bu sebeple pişirme esnasında düdüklü tencere kullanırsanız basınç ve sıcaklıkta yemekler daha çabuk pişeceğinden ve %75’e varan enerji tasarrufu sağlamış olursunuz.

Eskimiş ve tabanı aşınmış tencerelerle vedalaşma vakti geldi. Tencerelerinizin tabanı ne denli düz olursa ısıyı o derece iyi ileteceğinden enerji tasarrufu konusunda önemli bir basamak olarak tencere ve tavalarınızın tabanının düz olması gerektiğini söyleyebiliriz.

Turbo fırın olarak bilinen fırınlar, elektrikli fırınlara göre daha çok daha az enerji harcarlar. Turbo fırınlar içerisinde bulunan fanlar yardımıyla sıcak havayı daha kısa sürede fırının içine yarar ve çok kısa sürelerde pişirirler.

Turbo fırın olarak bilinen fırınlar, elektrikli fırınlara göre daha çok daha az enerji harcarlar.
Turbo fırın olarak bilinen fırınlar, elektrikli fırınlara göre daha çok daha az enerji harcarlar.

• Fırınınız buna uygunsa aynı anda içinde birden fazla yiyeceği pişirmek, enerji ve zaman tasarrufu açısından oldukça önemlidir.

Bulaşıkları elde yıkamak, su tasarrufu açısından oldukça yanlış. Hem zamanımız hem enerjimiz oldukça değerliyken bulaşıkları elde yıkama alışkanlığımızdan bir an önce vazgeçmemiz gerekmekte.

• Ocağınızda, yemeklerinizi tencere büyüklüğünüze uygun gözlerde pişirmek enerji tasarrufu açısından oldukça önemlidir. Örneğin düyük tencereleri küçük gözde pişirmek hem zaman hem enerji tüketimi açısından yanlıştır.

• Takdir edersiniz ki kızartmalar yemek kültürümüzün vazgeçilmezi. Kızartmalarımızı pişirirken elektrikli ocak yerine fritöz tercih etmek enerji tasarrufu açısından da sağlık açısından da oldukça önemli.