Ne kadar yeseniz de kilo almayacağınız düşük kalorili 21 yiyecek

​Ne kadar yeseniz de kilo almayacağınız düşük kalorili 21 yiyecek
​Ne kadar yeseniz de kilo almayacağınız düşük kalorili 21 yiyecek

Kilo almadan çeşitli beslenmek isteyenler için seçenek oldukça fazla. Düşük kalorili bir besin listesi oluşturup, bunları istediğiniz miktarda tüketebilirsiniz. Elbette çok aşırıya kaçmamak koşuluyla… Biz de Lokma olarak düşük kalorili olmasına rağmen besleyici etkisinden feragat etmeyen besinleri bir araya getirdik.

Diyetisyenlerin sıklıkla yöneltilen soruların başında ‘tok tutan yiyecekler hangileridir?’ geliyor. Besinler tahmin edebileceğiniz üzere açlık ve tokluk üzerinde çok farklı etkilere sahip olabiliyor. Örneğin, 200 kalori tavuk göğsü kendinizi tam olarak tok hissetmenizi sağlayabilir. Ancak aynı etkiye sahip olmak için 500 kalori kek yemeniz gerekebilir. En az kalori için kendinizi doyurmak ve bunu doğru besinlerle yapmak zorundasınız. Bu durum aynı zamanda düşük kalorili besinler çok tüketilse de kilo yapmayacağı anlamı taşıyor.

Elma

USDA’nın Ekonomik Araştırma Servisi’ne göre elmalar son derece besleyici ve dünya genelinde en çok tüketilen meyvelerden biri. Aslına bakarsanız 125 gramlık bir elma, 57 kalori ve neredeyse 3 gram lif içeriyor. Vücudunuzun elmaları sindirmek için enerji yakması gerektiğinden, bu meyve tarafından sağlanan net kalori miktarı muhtemelen rapor edilenden daha az.

Elma
Elma

Roka

Roka, biberli bir tada sahip, koyu ve yapraklı bir yeşillik bildiğiniz gibi. Salatalarda yaygın olarak kullanılan roka, K vitamini açısından epey zengin ve ayrıca kalsiyum ve potasyum da içeriyor. Yaklaşık 10 gramında 3 gram kaloriye sahip.

Roka
Roka

Kuşkonmaz

Kuşkonmaz; yeşil, beyaz ve mor renklerde çeşitleri olan bir sebze. Tüm kuşkonmaz türlerinin sağlıklı olduğunu belirtip, özellikle kalp hastalıklarını önlemeye yardımcı olabilecek antosiyaninler adı verilen bileşenleri barındırıyor.

Kuşkonmaz
Kuşkonmaz

Pancar

Pancar, tipik olarak koyu kırmızı veya mor renkte olan köklü sebzelerden biri. Pancarların en çok araştırılan faydalarından biri kan basıncını düşürme potansiyeli.

Pancar
Pancar

Brokoli

Brokoli, gezegendeki en besleyici sebzelerin başında geliyor. Turpgillerden oluşan sebze ailesinin bir üyesi ve kanserle savaşma konusunda yardımcı oluyor. Üstelik 90 gram civarında brokoli insanlık günlük C vitamini ihtiyacının %100’ünden fazlasını karşılayabiliyor.

Brokoli
Brokoli

Et suyu

Tavuk, sığır eti ve sebze de dahil olmak üzere birçok et suyu çeşidi var. Tek başına yenilip içilebildiği gibi çorbalar ve güveçlerde de kullanılabiliyor. Et suyunun türüne bağlı olarak kalori yoğunluğu artabiliyor.

Et suyu
Et suyu

Lahana

Daha çok salatalarda kullanılan lahana, turşusuyla da epey meşhur. Üstelik çok fazla tüketilse bile kilo aldırmıyor.

Lahana
Lahana

Havuç

Havuç çok popüler bir sebze. Genellikle ince turuncu renkli. Ancak kırmızı, sarı, mor veya beyaz da olabiliyor. Çoğu insan A vitaminiyle ilişkili olduğundan dolayı havucu gözlere iyi geldiği için tüketiyor.

Havuç
Havuç

Karnabahar

Son yıllarda yüksek karbonhidratlı sebzelerin veya tahılların yerine tercih edilen karnabahar, 100 gramında 25 kalori barındırıyor.

Karnabahar
Karnabahar

Kereviz

Kereviz en çok bilinen düşük kalorili yiyeceklerden biri. Bolca lif içeren kereviz, içerisinde çok miktarda su da barındırıyor.

Kereviz
Kereviz

Pazı

Pazı, K vitamini açısından epey zengin bir besin. Bu nedenle de birçok kişi tarafından bolca tüketiliyor.

Pazı
Pazı

Salatalık

Salatalık çok büyük oranda su içeriği için epey düşük kalorili ve kilo aldırmıyor. Bu yüzden de bolca tüketmekte herhangi bir sakınca görülmüyor.

Salatalık
Salatalık

Rezene

Rezene, hafif meyan kökü tadı olan soğanlı bir sebzedir. Kurutulmuş rezene tohumlasrı yemeklere anason araması eklemek için kullanılıyor. Rezene çiğ, kavrulmuş veya kızarmış olarak tüketilebiliyor.

Rezene
Rezene

Sarımsak

Bildiğiniz üzere sarımsak çok güçlü bir kokuya ve tada sahip. Yemeklere lezzet katmak amacıyla çok tercih edilen bu besin, aslında farklı hastalıkların tedavisinde de kullanılıyor. Araştırmalar, kan basıncını düşürebildiğini ve hatta kanserle savaşabildiğini gösteriyor.

Sarımsak
Sarımsak

Greyfurt

Greyfurt en lezzetli ve besleyici turunçgillerden biri. Tek tüketilmenin yanı sıra yoğurt, salata ve hatta balıkla bile yenebiliyor. Greyfurttaki bazı bileşikler kolesterol seviyelerini düşürüp metabolizmayı hızlandırabiliyor.

Greyfurt
Greyfurt

Beyaz mantarlar

Mantarın besin içeriği de oldukça fazla. Araştırmalara göre 70 gramında yaklaşık 15 kalori yer alıyor.

Beyaz mantarlar
Beyaz mantarlar

Turp

Yine salatalıklarda bol kullanılan malzemelerden bir diğeri de turp. Bu da düşük kalorili besinlerden bir diğeri.

Turp
Turp

Çilek

Sadece tek başına yenilebildiği gibi kek ve pastalarda da sıkça tercih edilen çilek, epey düşük kalorili meyvelerden biri.

Çilek
Çilek

Ispanak

Ispanak, vitamin ve mineral yüklü ve kalorisi çok düşük olan başka bir yapraklı yeşillik. K vitamini, A vitamini ve folat bakımından zengin ve diğer yapraklı sebzelere oranla çok daha fazla protein barındırıyor.

Ispanak
Ispanak

Domates

Domates dünyadaki en popüler sebzelerden biri ve oldukça besleyici. Likopen adı verilen faydalı bir içerik de barındırıyor. Bu bileşik sayesinde inflamasyon ve kalp rahatsızlıklarına karşı koruduğu özellikle belirtiliyor.

Domates
Domates

Karpuz

Karpuz yüksek miktarda C vitamini barındıran bir meyve. Üstelik bol sulu. 152 gram doğranmış karpuzda yaklaşık 46 kalori var.

Karpuz
Karpuz

Listemizde toplamda 21 farklı besine yer verdik. Ama aslında daha fazla da çeşitlendirmek mümkün. Bu besinlerin düşük kalorileri sayesinde çok yeseniz de kilo almanız gibi bir durum söz konusu olmuyor.