Orkide bakımı nasıl yapılır ve saksı nasıl değiştirilir?

​Orkide bakımı nasıl yapılır ve saksı nasıl değiştirilir?
​Orkide bakımı nasıl yapılır ve saksı nasıl değiştirilir?

Zarif ve narin görünümü sebebiyle evlerde çok hoş görüntüler oluşturan orkide çiçeği, bulunduğu ortaya ayrı bir enerji veriyor. Üstelik capcanlı renkleri nedeniyle hediye olarak da çok fazla tercih ediliyor. Ancak orkidelerin yaşamlarını sağlıklı şekilde sürdürebilmeleri için bakımlarının düzenli olarak yapılması gerekiyor. Bu rehberimizde orkide seçiminden tutun bakımına kadar tüm detayları anlatıyoruz.

Orkide, salonlardan çalışma odalarına hatta mutfak pencerelerinin önlerine kadar birçok farklı alanda yaşayabiliyor. Üstelik bildiğiniz üzere etrafa enerji yayan çok güzel bir görüntüsü var. Üstelik geniş perspektifte bakıldığında cam fanuslar içine de yerleştiriliyor, standart saksılarda da bakılabiliyor. Ancak orkide bakımı çok önemli. Zira salepgiller sınıfına ait bir çiçek olması nedeniyle sık hastalanabiliyor. Ayrıca yaprakların kıvrılması, bükülmesi ve sonrasında dökülmesi gibi durumlarla da sıkça karşılaşılabiliyor. İşte bu tip durumlar nedeniyle orkidenin bakımına özen göstermek gerekiyor.

Eğer evinize bir orkide almaya karar verdiyseniz bu bakım kısmınıa göze almanız şart.

Yani saksı değiştirmeden yalnızca sulayıp aynı güzelliği koruyabileceğinizi düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Bu noktada aslında hem çiçek açan hem de açmayan orkideler için farklı bakım türleri ve dikkat edilmesi gereken unsurlar var.

Orkidegiller, Asparagales takımına ait bir familyadır.
Orkidegiller, Asparagales takımına ait bir familyadır.

Doğru orkide seçimi nasıl yapılır?

Öncelikle orkide seçiminden başlayalım. İlk etapta orkide satın alırken dikkat etmek gerekiyor tabii. Böylece sağlıklı bir orkide alıp daha sonrasında bakımlarını düzgün yaparak uzun süre boyunca aynı güzel görüntüyü korumasını sağlayabilirsiniz. Orkide satın alırken dikkat edilecek en önemli unsurların başında tomurcuklu yapısı geliyor. Yani aslına bakarsanız tomurcuklu orkideleri seçmek büyük fayda sağlıyor. Orkide aslında bulunduğu ortama göre çiçeklerini dönem dönem dökerek yaprak olarak kalıyor. Ama tomurcukları fazla olan orkideler satın alındığında çiçeklerin erkenden çıkma olasılığını artırmış oluyorsunuz. Tabii orkideleri büyürken ve açarken görmek kademe kademe görmek de size büyük keyif verecek.

Dünyada yaklaşık 880 cins ve 22 binden fazla tür ihtiva etmektedir.
Dünyada yaklaşık 880 cins ve 22 binden fazla tür ihtiva etmektedir.

Şeffaf saksıya dikkat edin

Bazı bitkiler gibi orkide de güneş ışığını doğrudan köklerinden almayı çok sever. Bu nedenle orkide satın alırken aslında sağlıklı olanını seçmek için şeffaf saksıda kalanları tercih edebilirsiniz. Ayrıca ev ya da ofislerde de orkideyi şeffaf bitkiye yerleştirmek çok önemli. Şeffaf saksıların aynı zamanda bitkilerin köküne dair ayrıntıları görmek konusunda da fayda sağladığını unutmamak gerekiyor.

Orkide nereyi sever?

Çiçekler hakkında genel sorulardan biri de odada hangi noktayı sevdikleri. Bazı bitkiler doğrudan güneş ışığı isterken, bazılarıyla evin en karanlık noktasında bile yaşamını devam ettirebiliyor. Orkidenin duracağı odanın havadar ve ışık alıyor olması şart. Ancak az önce kastettiğimiz doğrudan güneş orkide için pek önerilen bir şey değil. Belirli periyotlarla cam kenarına koyup daha fazla güneş ışığı almasını sağlayabilirsiniz. Ancak hep bu şekilde kalması sakıncalı. Yani aslında kısaca orkidenin 15 derece - 25 derece bandındaki oda sıcaklığında kalmasında yarar var.

Orkide, güneş ışınlarını doğrudan köklerinden aldığı için şeffaf saksı şart.
Orkide, güneş ışınlarını doğrudan köklerinden aldığı için şeffaf saksı şart.

Orkide neden çiçek açmaz?

Orkidenin konumlandırıldığı nokta büyük önem taşıyor. Yani aslına bakarsanız orkidenin çiçek açıp açmaması ve yapraklarının sağlıklı olup olmaması doğrudan yeri ve bakımıyla alakalı. Pek çok kişi gereken önemi göstermediği için orkidelerinin çiçek açmadığından şikayet ediyor. Ancak bunun da çeşitli püf noktaları var. Eğer az önce bahsettiğimiz oda sıcaklığına ve güneş ışığı konusunda dikkat ediyor ve toprağını da olması gerektiği gibi besliyorsanız aslında gerekenlerin büyük kısmını yerine getirmiş oluyorsunuz. Devreye budama giriyor. Budamanın doğru yapılması şart. Tabii bunun için budamaya dair ipuçlarını da öğrenmek gerekiyor.

Budama, orkidenin tüm çiçekleri döküldükten sonra yapılması gerekiyor.
Budama, orkidenin tüm çiçekleri döküldükten sonra yapılması gerekiyor.

Orkide budaması nasıl yapılır?

Orkidenin güzel ve doğru şekilde budanıyor olması çiçek açmasını kolaylaştırıyor. Her yıl birden fazla kez çiçek açtığı düşünüldüğünde budamanın önemi daha net bir biçimde ortaya çıkıyor. Bu noktada da aslında akıllara ‘orkide ne zaman budanır?’ sorusu geliyor. Budama, orkidenin tüm çiçekleri döküldükten sonra yapılması gerekiyor. Eğer sap kısmı tamamen sararmışsa budamanın tam zamanı.

  • • Budama yaparken saksı içine yerleştirilen çubuğu çıkarın
  • • Orkidenin sapındaki boğumlara dikkat edip bu işlemi gerçekleştirin
  • • Sap kısmından üçüncü boğumu budama boğumu olarak kabul edin
  • • Üçüncü boğumun bir parmak üstünden kesin

İşlem tamam. Bu aşamadan sonra sapın çok az kaldığını düşünebilirsiniz. Ama bu noktada doğru bakım devreye giriyor ve orkide belirli süre sonunda tekrardan büyümeye başlıyor.

Orkide saksı değişimi nasıl yapılır?

Orkide saksı değişiminden önce bilinmesi gereken bazı şeyler var. Bunlardan ilki aslında yanlış gübreleme nedeniyle meydana geliyor. Eğer orkidenin kökleri kurumuş çürümüşse mutlak suretle saksı değişimi yapılması gerekiyor. Ayrıca benzer şekilde orkidenin çiçekleri tamamen döküldükten sonra da saksı değişiminin yapılması şart.

Türkiye'de 24 cins ve 60'tan fazla türü bulunmaktadır.
Türkiye'de 24 cins ve 60'tan fazla türü bulunmaktadır.

Orkide saksı değişimi püf noktaları

  • • Saksı değişiminden birkaç gün önce orkideyi bolca sulayın ve bu sayede saksıdan daha kolay çıkarabilirsiniz.
  • • Orkideyi saksıdan çıkardıktan sonra köklerindeki durumu analiz edin.
  • • Eğer çürüme ve kuruma varsa kesin.
  • • Orkideler için daha çok şeffaf saksılar tercih edin. Değişim sırasında da bunu mutlaka göz önünde bulundurun.