Profesyonel olun: Telefonla çok daha iyi yemek fotoğrafı çekmek isteyenler için 10 ipucu

​Profesyonel olun: Telefonla çok daha iyi yemek fotoğrafı çekmek isteyenler için 10 ipucu
​Profesyonel olun: Telefonla çok daha iyi yemek fotoğrafı çekmek isteyenler için 10 ipucu

Hem iPhone hem de Android ekosistemindeki akıllı telefonlarda kamera performanslarının artmasıyla birlikte milyonlarca kişi profesyonel işlerinde dahi ek bir kamera ya da fotoğraf makinesine ihtiyaç duymuyor. Artık akıllı telefonların büyük bir bölümünde tek kameralı modellerin yanı sıra alan derinliği sağlayan ve doğrudan konuya odaklanıp arka planı bulanıklaştırmayı sağlayan ikinci kameralar yer alıyor. Ayrıca geniş açı lenslerle birlikte çok daha fazla objeyi kadraja sığdırmak mümkün hale geliyor. Bu rehberimizde, doğrudan akıllı telefon kamerasıyla yemek fotoğrafı çekmek isteyenlere özel tüyolardan bahsediyoruz.

Facebook, Twitter ve özellikle Instagram etkisiyle hanımlar çok daha sık yemek fotoğrafı paylaşır oldu. Ancak bu noktada çekim teknikleri ve düzenleme seçenekleriyle çok profesyonel fotoğraflar elde etmek mümkün hale geliyor. Bu noktada iPhone ya da Android akıllı telefonlar fark etmeksizin ürünlerin varsayılan kamera uygulamasından yararlanabilir veya ek seçeneklere yönelebilirsiniz. Ek uygulamaların çok fazla detay sunduğunu ve bunların da çekim sırasında büyük kolaylık sağladığını da eklemek gerekiyor. İşte karşınızda telefonla profesyonel yemek fotoğrafları çekmek isteyenler için püf noktaları…

Kompozisyonu iyi ayarlayın

Her ne olursa olsun fotoğraf çekimindeki en önemli unsur konu. Fotoğraflayacağınız objenin yerleşimi; sağı-solu ve arka planı çok büyük önem taşıyor. Yani yaptığınız yemeğe, tatlıya ya da hamur işine bağlı olarak tabağı istediğiniz gibi düzenleyin. Her ne kadar bugünlerde fotoğraflarda tabaklar tam tepeden çekilse de aslında farklı kompozisyonlar da oluşturabilirsiniz, bu tamamen size kalmış. Ayrıca mutfak tezgahının düz yüzeyine nazaran işin süsleme kısmında çeşitli örtülerden de yararlanabilirsiniz.

Tabak seçerken renklere de özen göstermek şart.
Tabak seçerken renklere de özen göstermek şart.

Renk uyumuna özen gösterin

Fotoğraflayacağınız yemeğe göre tabak ve renk seçimi yapabilirsiniz. Yani aslında yemek tabağına doğrudan tatlı koyamayacağınız gibi bunun tam tersine de dikkat etmek gerekiyor. Tabak seçerken renklere de özen göstermek şart. Özellikle yiyeceğin rengine bağlı olarak tabağın rengini de seçebilirsiniz.

Işığa dikkat edin

Fotoğrafçılığın temel kuralı ışık. Dolayısıyla buna özellikle dikkat etmek gerekiyor. Işığı bol alan bir ortamda fotoğrafları çekmekte yarar var. Bunun için öğle saatleri mutfağınızın penceresinden gelen gün ışığından yararlanabilirsiniz. Perdenizi aralamanız bile içeriye daha fazla ışığın dolmasına büyük katkı sağlıyor. Ancak isterseniz ev içerisindeki yapay aydınlatmalardan kullanabilirsiniz. Eğer fotoğraflar çok profesyonel olmak zorundaysa stüdyo tipi ışıklardan yararlanmak gerekebilir.

En büyük yanılgılardan biri de flaşlar.
En büyük yanılgılardan biri de flaşlar.

Flaş kullanmayın

En büyük yanılgılardan biri de flaşlar. Evet; akıllı telefonlardaki flaşlar tamamen karanlık ortamlarda günü bazı durumlarda günü kurtarabiliyor. Ancak az önceki maddede de bahsettiğimiz gibi doğal ışık kullanmaya dikkat edin. Böylece yemek ya da tatlılar üzerinde herhangi bir parlama olmayacağı gibi yapay gözükmeyi de önlemiş olursunuz.

Tripod kullanın

Akıllı telefon kameraları görüntü titremelerini önleyen özel teknolojiler barındırıyor. Ancak yine de hem tabağı kadraja uygun ayarlamak hem de telefonu rahatça konumlandırmak için minik bir tripod kullanabilirsiniz. Böylece telefonu istediğiniz gibi sabitleyip, daha sonrasında tabağın konumunu istediğiniz gibi değiştirebilir ve gözünüze mükemmel gelene kadar farklı denemeler yapabilirsiniz.

Uygulamalardan yararlanın.
Uygulamalardan yararlanın.

Ayarları değiştirin

Makalemizin başında da bahsettiğimiz gibi akıllı telefonlarla fotoğraf çekerken ayarlara da hükmetmek gerekiyor. Yani iPhone ya da Android akıllı telefon ayırmadan varsayılan kamera uygulamasında ışık, renk, kontrast ve diğer ayarları değiştirip fotoğraflarınıza doğrudan çekim sırasında iyi gözükmesini sağlayabilirsiniz. Böylece daha sonrasında düzenlemenize gerek kalmaz. Ya da sadece ufak birtakım oynamalar yaparsınız. Ancak çekim esnasında bu ayarları yapmak büyük kolaylık sağlıyor.

Arka planı bulanıklaştırın

Az önce de bahsettiğimiz üzere aslında artık akıllı telefonların büyük bölümünde ikinci bir kamera yer alıyor. Bu kamera sayesinde konu ve arka plan birbirinden ayırılabiliyor. Yani aslında kısaca ve herkesin bildiği tabiriyle, arka plan bulanıklaştırılabiliyor. Böylece fotoğrafın çok daha çekici görünmesini sağlayabilirsiniz. Diyafram aralığında f değerinin rakamsal olarak düşmesini sağlayıp bunu yapabileceğiniz gibi hazır modlardan da yararlanabilirsiniz. Özellikle ‘portre’ şeklinde geçen modlarla arka planı kolayca ve hızlı bir şekilde bulanık hale getirebilirsiniz.

Arka planı bulanıklaştırarak fotoğrafı daha çok ön plana çıkarabilirsiniz.
Arka planı bulanıklaştırarak fotoğrafı daha çok ön plana çıkarabilirsiniz.

Ek uygulamalardan yararlanın

Eğer varsayılan kamera uygulaması sizin için yeterli gelmiyorsa daha fazla ayrıntıya hükmedebileceğiniz yardımcı uygulamalara şans verebilirsiniz. Bu noktada kameraya dair tüm detaylara erişmenizi ve ayarlamanızı sağlayan Camera Plus’tan yararlanabilirsiniz. Gerek iPhone gerekse Android telefonlar için aşağıdaki bağlantılardan indirip kullanabilirsiniz.

iPhone: https://apps.apple.com/us/app/...

Android: https://play.google.com/store/...

Filtreleri deneyin

Fotoğrafı çekerken filtrelerden de yararlanabilirsiniz. iPhone ya da Android’in bir dizi filtresi var. Yani çekim sırasında bunları değiştirerek fotoğrafın daha çekici görünmesini sağlamanız mümkün. Ancak yine bu konuda da çok fazla ek uygulama var. Yani aslında yardımcılara da yönelebilirsiniz. Procam epey başarılı bir çözüm. İndirmek için aşağıdaki bağlantıları kullanabilirsiniz.

iPhone: https://apps.apple.com/tr/app/...

Android: https://play.google.com/store/...

Tripod kullanabilirsiniz.
Tripod kullanabilirsiniz.

Düzenlemeye zaman ayırın

Renklere özen gösterdiniz; kompozisyonu ayarladınız ve telefonu sabitlediniz… Kamera uygulamasını açıp kadraja baktınız ve belki de bir filtre belirleyip fotoğrafı çektiniz. Ancak ışık belirli noktada fazla geldi ya da renkleri düzenlemek istiyorsunuz. Veya tüm bunlar haricinde fotoğrafın sağında / solunda çok fazla gereksiz alan kaldı. İşte bu düzenlemeleri yapmak için telefonun kendi varsayılan düzenleyici uygulamalarından yararlanabilirsiniz. Tabii yalnızca bu uygulamalara mahkum değilsiniz. Ek olarak diğer konularda olduğu gibi düzenlemede de yardımcılara yönelebilirsiniz. Fotoğraflarda düzenleme yapmak için tamamen ücretsiz olarak sunulan Google SnapSeed’e bakabilirsiniz. İndirme bağlantılarını da aşağıda paylaşıyoruz.

Android: https://play.google.com/store/...

iOS: https://apps.apple.com/us/app/...