Rahatlama vakti; strese iyi gelen besinler

Orman meyveleri
Orman meyveleri

‘Lokmacım bu defa tam olarak kanayan yaramıza parmak bastın…’ diyenleri şimdiden duyar gibiyiz. Psikolojimizi sağlam tutmaya çalıştığımız, ruh sağlığımıza azami ölçüde özen gösterdiğimiz bu günlerde biz de taşın altına elimizi koyduk ve etkisi bilimsel olarak kanıtlanmış; strese iyi gelen o birbirinden lezzetli ve şifalı besinleri bu başlık altında derledik.

Bu aralar hepimizin ortak bir sorunu varsa o da şüphesiz ki; stres. Tüm dünyayı etkisi altına alan pandemi koşullarında yapılan sosyolojik araştırmalarda gösteriyor ki; belirsizlik, geleceğe dair ümitsizlik, sosyal hayatın sekteye uğraması gibi etkenler bir araya gelerek yediden yetmişe tüm insanlar üzerinde yoğun bir stres oluşturdu.

Sizlere de yalnızca, sinirlerinizi gevşeterek kendinizi iyi hissetmenizi sağlayacak o bitki çayınızı demleyip bu listemize sadık kalarak keyifli bir alışveriş listesi yaparak buzdolabını bu defa stres savar yiyeceklerle donatmasını bıraktık. Hep beraber stresle savaşımızı mutfaklarımızdan başlatmaya var mısınız?

Muz

Tezgahlara iyiden iyiye veda eden muzu bizleri tam olarak terk etmeden sofralarınızda ağırlamaya ne dersiniz? Öyle ki tropikal iklimlerin nefis mi nefis meyvesi muz, serotonin hormonumuzu yükselterek kendimizi daha iyi hissetmemizi sağlayan en leziz besinlerden biri.

Yulaf

‘Lokmacım bu bir şaka mı?’ Elbette ki hayır. Renkli bowl kaselerinin olmazsa olmazı haline gelmiş yulaf konusunda tüm sosyal medya ahalisinin bir bildiği varmış… :P Sabah kahvaltılarında sütle dahi tüketebileceğiniz yulaf strese veda etmenin en lezzetsiz yolu olsa da siz bunu hem ruh sağlığınız hem de fiziki sağlığınız için mutlaka deneyin.

Kuşkonmaz

Tam mevsimi gelmiş, tezgahlardan bize ‘merhaba’ demeye başlamış kuşkonmazı bu listeye almasak eminiz ki bize küserdi. Folik asit açısından son derece zengin bir besin olan kuşkonmaz ızgaralarınızın ve balıklarınızın yanında sizlere eşlik ederek stresle vedalaşmanızı sağlamaya oldukça kararlı.

Tam tahıllı ekmekler

‘İşte Lokmacım şimdi beni mutlu ettin…’ diyen her yemeğe ‘ekmeksiz doyamam ben’ mottosuyla başlayan gerçek ekmek severlere selam olsun… Kompleks karbonhidratların ve serotonin hormonunun arasındaki son derece güçlü bağın en önemli halkası olan tam tahıllı ekmekler mutluluğun en klasik yolu.

Nar

Peki ya ayıklarken epey strese sokan lakin ayıklayıp afiyetle yeme aşamasına geçtikten sonra bizi bizden alan nara ne demeli? Ayıklayacak birini de bulduğunuzda dünyanın en lezzetli ve en faydalı meyvelerinden birine dönüşen nar stresle mücadelemizde de ‘çarşıdan aldım bir tane eve geldim bin tane’ sloganıyla tek başına bir ordu.

Bitter çikolata

‘Çikolatanın mutlulukla bir alakası vardır değil mi Lokmacım? ÇÜNKÜ OLMALI…’ Bu yazımızdan sonra en mutsuz anlarımızda dahi yardımımıza koşan çikolatanın özellikle bitter çikolata olmasına dikkat etme vakti geldi. Stresle olan savaşımızda mühimmat olarak buzdolabına bitter çikolata stoklamanın en doğru zamanı.

Kabak çekirdeği

Çekirdek… Biri yanımızda yediğinde strese sokan lakin kendimiz yediğimizde terapi olan çekirdek… Bu listede olmaması sizce mümkün müydü? Elbette ki hayır. Özellikle de kabak çekirdeği zengin çinko içeriğiyle stresle ve anksiyeteyle başa çıkarak stoklanması gereken besinler listemizin yıldızlarından biri iken.

Orman meyveleri

Son olarak ise listemize renkleriyle dahi bizi mutlu etmeye yeten, lezzetleriyle aklımızı başından alan, faydalarıyla da stres dahil olmak üzere birçok kötü şeyin önünü kesen orman meyveleri dahil oluyor. Yüksek antioksidan içeriğiyle serbest radikallerle savaşarak vücudumuzu stresten arındıran orman meyveleri beslenme rutinimizde her daim olması gereken en önemli besinler arasında.