Sanıldığı kadar zor değil: Evde zencefil nasıl yetiştirilir?

Evde zencefil nasıl yetiştirilir?
Evde zencefil nasıl yetiştirilir?

Hepimiz zencefilin ne kadar faydalı olduğunu biliyoruz. Sindirim sisteminden mideye, kalbe ve hatta solunum yollarına kadar sağlık açısından birçok farklı fayda sağlayan zencefil, kanserin de panzehri olarak biliniyor. Kolaylıkla her yerden satın alabileceğiniz lezzetli bir bitki olan zencefil aslında evlerde de yetiştirilebiliyor. Dolayısıyla evde yetiştirip tüketmek son derece mantıklı. Gelin isterseniz zencefilin evde yetişme şartlarını birlikte öğrenelim.

Zencefil tropikal iklimlerde büyür ve bahçeye dikildiğinde oldukça agresif şekilde yayılma eğilimindedir. Ancak tropikal olmayan dünyanın geri kalan bölgelerinde de yetiştirmek mümkün. Zencefili çok seviyorsanız daha soğuk ya da ılıman bir iklimde evinizde bile bu bitkiyi yetiştirebilirsiniz.

Daha önce de paylaştığımız gibi aslında haftanın yorgunluğunu atmak için hobi bahçelerine gitmek yerine evinizi yeşillendirebilir ve hatta her türlü meyve / sebzeyi belirli koşullarda evinizde yetiştirebilirsiniz.

Yeni başlayanlar için biraz ürkütücü görünebilecek birkaç ipucu ve püf noktası var. Ancak bunları başarmak düşündüğünüzden çok daha kolay. Üstelik kendi evinizde yetiştireceğiniz bir bitki için bu kadar zorluğa da katlanmak gerek.

Zencefil ekim zamanı

İlk olarak ekim için tabii ki zencefil tohumlarına ihtiyacınız var. Bunları özellikle aktarlarda ya da doğrudan tohum satan mekanlarda bulabilirsiniz. Standart zencefillerden farklı bir çeşit arıyorsanız köy pazarlarına da göz gezdirebilirsiniz. Daha sonra geniş kenarlı sağlıklı bir kök ya da birden fazla kök ekebilirsiniz. Ekme yöntemi gayet basit. Tohumları klasik olarak toprağın yüzeyinden alta doğru bastırmanız yeterli.

  • 1- Toprağınızda eksiklik varsa, kompost veya yaşlı gübre yerleştirin.
  • 2- Mümkünse ilkbaharda ekin.
  • 3- Her bir köksap parçasının en az bir tomurcukla 3 cm ile 6 cm uzunluğunda olduğundan emin olacak şekilde kesin.
  • 4- Paçaları ekimden önce 24 - 48 saat kurumasına izin verin. Çünkü bu olası kök çürüklüğünü kontrol etmeye yardımcı olur.
  • 5-Dikimden sonra iyice sulayın.
  • 6- Yaklaşık 1 hafta sonra yapraklar çıkacaktır.
  • 7- Büyümeyi gördükten sonra derinden su verin.

Madde madde anlattık ama şimdi adım adım da tarif edelim. Öncelikle irice kök zencefilleri alıp bıçakla parçalara bölüyorsunuz. Daha sonrasında zencefil parçalarını suya koyup oda sıcaklığında 5 saate kadar bekletiyorsunuz. Ardından mutlaka delikli olan bir saksıya dikim işlemine geçebilirsiniz. Toprağı doldurduktan sonra zencefil parçalarını yerleştirip üstünü tamamen toprakla kapatıyorsunuz. Daha sonra 1 ay sonra filizlenmeler başlıyor. Ama 2.5 ay sonunda filizler boy atarak belirli bir kıvama geliyor. İyi bakmaya devam ettiğinizde toplamda 9-10 ay sonrasında zencefilleri yemeğe başlayabiliyorsunuz.

Ya filizlenmezse?

Köksap satın alıp tekrar deneyebilirsiniz.

Hangi boy saksı kullanmalıyım?

Köksapları büyüyüp daha da büyük bir boyuta yayılabilecekleri kaplarda saklayın. Bacakları uzamak isteyecek… Saksının altının delik olduğuna emin olun. Ayrıca toprağın kuru ya da kumlu değil zengin verimli emici bir tür olduğuna dikkat edin.

İç mekana taşımaya ne dersiniz?

Bitkinizi iç mekana taşıdığınızda sıcaklıkla birlikte daha hızlı gelişeceğini söylemek gerekiyor. Ama bitkinizin gerçekten gelişmesi için sıcaklığı artırmak yalnızca bir başlangıç. Sıcaklığı ve rahatlığı tam olarak sağladıktan sonra göz önünde bulundurmanız gereken birkaç şey daha var:

Toprak tipi

Nemli, zengin ve humuslu bir toprak olan ve suyu emen ancak ıslaklaşmayan doğal toprak tiplerine yönlenmenizde yarar var. Eğer toprak idealden azsa, ekim sırasında yavaş salınan bir organik gübre ekleyin. Daha sonra birkaç haftada bir sıvı gübre uygulayabilirsiniz.

Su

Toprak tipi, hidrasyonla ilgili olduğu için özellikle önemli. Çünkü her gün sulamanız gerekecek ve doğal yağmurlu bir ortam gibi daima nemli tutmalısınız. Ayrıca kökleri çürümekten korumak için suyun da akıp gidebilmesi gerekir.

Zencefil hasat zamanı

Zencefil, bitkinin tamamı kazılarak hasat edilebilir. Herhangi bir olgunluk döneminde hasat edilebilmesine rağmen en uygun zaman bitkinin 8-10 aylık olduğu zamandır. Hasattan sonra, yeniden dikmek için rizormları seçin ve hemen yeniden dikin.