Sebze ve meyveleri yıkarken dikkat edilmesi gerekenler

Çilek
Çilek

Mutfaklarımızın olmazsa olmazları; sebzeler ve meyveler. Hemen hemen her yemeğimizde kullandığımız sebzelerimiz ve şifa deposu meyvelerimiz sanıyoruz ki her evde mutfak alışverişlerinin demirbaşları. Peki ya hiç şunu düşündünüz mü? Sıklıkla alınan ve her daim özenle yıkanıp, temizlenen sebze ve meyveleri yanlış yıkıyor olabilir miyiz?

Çok önceden de sebze ve meyveleri dezenfekte etmek konusunda azami özen göstersek de tüm dünyayı etkisi altına alan covid-19 salgınıyla beraber işler değişti ve evimize giren tüm gıdaların temizliğine eskisinden çok daha fazla dikkat eder olduk. Hal böyle olunca da akıllara şu sorular düştü ‘sebze ve meyveler nasıl yıkanır?’ ‘Nelere dikkat etmek gerekir?’

Biz de mutfakla ilgili akıllara düşen her sorunun cevabı için burada olduğumuzdan, bu başlık altında sebze ve meyvelerimizi en iyi ve en doğru şekilde dezenfekte etmek için yapmamız gereken her şeyi derledik ve sizlere hepsini gönül rahatlığıyla ve keyifle yemesini bıraktık.

Her ne kadar covid-19 salgınıyla beraber aldığımız tüm yiyecekleri dezenfekte etmek konusunda hassasiyetimiz maksimum seviyeye ulaştıysa da aslında sebze ve meyvelerde verimliliği arttırmak adına uygulanan zirai tarım ilaçları çok daha ciddi sorunlara yol açabiliyor.

Öyle ki pestisit adı verilen bu kimyasal tarım ilaçları sebze ve ve meyveler aracılığıyla vücudumuzda depolandığında zamanla insan sağlığını ciddi anlamda tehdit eden toksik bir zehirlemeye dahi sebep olabilmekle beraber sinir sisteminden tutun da solunum sistemine kadar tüm vücudumuza zarar veriyor.

Tam da bu sebeple pestisitleri ve tüm zararlı bakterileri sebze ve meyvelerden zarar vermeden ve kimyasal kullanmadan uzaklaştırmak sağlığımız için oldukça önemli. Peki ya sebze ve meyveleri dezenfekte etmenin en doğal ve en etkili yöntemleri neler?

Sirkeli suya veda!

Her derde deva sirke bu defa kadro dışı! Sebze ve meyveleri sirkeli suda yıkamak uzun yıllardır toplumda alışkanlık haline gelmiş olsa da durum pek de zannedildiği gibi değil. Pestisitlerin ana maddeleri genellikle asidik ortamlarda daha aktif bir duruma geldiklerinden, oldukça asidik bir yapıda olan sirke sebze ve meyveleri mikroplardan dezenfekte ederken kimyasal tarım ilaçlarının vücudumuz tarafından emilmesine neden olarak daha büyük zararlara yol açabilir.

Bol suya merhaba!

Sebze ve meyveler için en doğru yıkama şekli bol suyla yıkamak. Yalnız yeşillikler için durum başka. Yeşilliklere su dolu bir kapta bekleterek yıkamak da fayda var. Pestisitlerin düşmanı olarak bilinen alkali sular ise kimyasal yapılarının bozularak toksik etkisini kaybetmesine fayda sağladığından yıkama sularınıza soda katarak alkali hale getirmek en doğru dezenfekte yollarından biri.

Kısaca özetlemek gerekirse de; sebze ve meyvelerimizi öncelikle sodalı ılık sularda bekletip daha sonra bol su ile durulamak en güvenilir ve en sağlıklı dezenfekte yöntemi.