Hamur işlerinde yumurta kokusu nasıl giderilir?

https://www.chatelaine.com/recipe/dinner/homemade-egg-pasta-dough/
https://www.chatelaine.com/recipe/dinner/homemade-egg-pasta-dough/

Yumurta; yemeklerde, pastalarda ve kahvaltılarda olmazsa olmaz besinler arasında geliyor. Mükemmel bir kıvam artırıcı olarak görev görüyor. Ancak bazen yaptığımız hamur işlerinde iştah kapatan kötü bir kokuya sebep oluyor. Peki bu hamur işlerinde yumurta kokusu nasıl azaltılır?

Yumurta kokusu nasıl giderilir?

Genellikle yumurta kokusunun sebebi yumurtanın taze olup olmama durumu ile ilgilidir. Bayat yumurtalar hamur işlerinde daha ağır bir kokuya sebep olabilir. Eğer yemeklerinizde, pastalarınızda yumurta kokusundan kurtulmak istiyorsanız dikkat etmeniz gereken ilk şey yumurtanın tazeliğidir.

Yumurtanın taze olup olmadığı nasıl anlaşılır?

Bunu anlamanın iki yolu var. Eğer yumurta taze ise kırıldığında sarısı dağılmaz ve tok şeklinde durur. Rengi oldukça parlak ve kıvamı oldukça akışkan haldedir. Eğer yumurta bayatsa; kırıldığı anda sarısı dağılır, akışkanlığı azalır.

Bir diğer yöntem ise, yumurtaları su dolu bir kaba koymaktır. Yumurta su yüzeyinde yatay halde duruyorsa taze demektir. Ancak su yüzeyinde dik halde duruyorsa bayat anlamına gelir. Yarı yatay halde ise de, yumurta en az bir haftalık demektir.

Yumurta kokusu nasıl azaltılır?

Yumurta kokusu genellikle çok sayıda yumurta eklenen karışımlarda; bilhassa keklerde, şerbetli tatlılarda ve revanilerde daha belirgin olur. Çok sayıda yumurta ekleyerek yapacağınız karışımlarda dikkat etmeniz gereken en önemli şeylerden biri ise pişirme süresidir.

Yumurtalı karışımları ne kadar çok pişirirseniz koku o derece baskın olacaktır. Yumurta akının yaklaşık yüzde 11'lik bölümü proteindir. Bu proteinin ise yarısından çoğu ovalbumindir. Ovalbumin içerisinde sülfür atomları bulunmaktadır ve yüksek ısıda ortaya sülfür gazı çıkmaktadır. Bu da yumurtanın kokusunu gün yüzüne çıkarmaktadır. Yumurtayı hatalı ya da olması gerekenden çok pişirirseniz hamur işlerinizde, pastalarınızda yumurta kokusunu baskın olarak hissetmeniz muhtemeldir.

Yumurta kokusunu hafifletecek aromalar arasında; vanilya, limon kabuğu, portakal kabuğu ve havuç gibi malzemeler sayılabilir.

Bulaşıklara sinen yumurta kokusu nasıl giderilir?

Ev hanımlarının birçoğunun sorunları arasında gelen bulaşıkta yumurta kokusu hissedilmesi, bazı önlemler alınarak giderilebilir. Bulaşık makinesinde uzun saatler bekleyen bulaşıklar koku yapabiliyor. Bunlar yıkandıktan sonra dahi kokuları gitmiyor. Çünkü makinede saatlerce bekleyen bulaşıklar kuruyor ve yumurta kokusu iyice bulaşıklara siniyor. Bulaşık makinesindeki bulaşıklarda meydana gelen yumurta kokusunu hafifletmenin en etkili yöntemi, makineyi çalıştırmadan önce kaşıklık bölümüne bir dilim limon eklemektir. Limon kokusu yumurta kokusunu bastırıcı özellikte olduğu için yumurta kokusunu hissetmeyeceksinizdir.

Bir diğer yöntem ise bir damla çamaşır suyudur. Makineyi çalıştırmadan önce kapak kısmına bir damla çamaşır suyu damlatmanız yumurta kokusunu absorbe edecektir. Eğer elde yıkadığınız bulaşıklarda yumurta kokusu hissediyorsanız bunun için yapmanız gereken en önemli şey soğuk su kullanımı olacaktır. Kesinlikle yumurtalı bulaşıklarınız için sıcak su kullanmayınız. Sıcak su yumurta kokusunu daha çok yayacaktır.