Sofraların vazgeçilmezi: Mercimek çorbasının yanına ne gider?

​Sofraların olmazsa olmazı mercimek çorbası yanına; 10 ana yemek tarifi
​Sofraların olmazsa olmazı mercimek çorbası yanına; 10 ana yemek tarifi

Soğuk kış günlerinde içimiz ısınsın, sıcak yaz günlerinde midemiz yumuşasın bahanelerine sığınarak gizliden bağımlısı olduğumuz bir lezzeti ifşalamanın vakti geldi. Mercimek çorbası, tüm çorbaların yıldızı desek küsecek olanımız var mı bilmiyoruz lakin herkes tarafından sevilen bir lezzetin bu unvanı hakettiğine dair kimsenin bir şüphesi olmadığına eminiz. Bu sebeple sıklıkla yaptığımız, mercimek çorbasının yanına ne gider? sorusuna gelin birlikte cevap arayalım.

Sofralarda her ne çeşidi olursa olsun çorba, olmazsa olmaz bir başlangıç olarak hem Türk hem dünya mutfağı mutfağında yazısız bir kural haline gelmiş durumda. Tabi söz konusu Türk mutfağı olunca artık birer gelenek haline geldiğini düşündüğümüz ve yedi bölgede ocaklarda kaynayan ayrıcalıklı lezzetlerin varlığı aşikar. İşte onlardan biri de mercimek çorbası.

Normalde günün menüsü için mutfaklara girdiğimizde önce ana yemeğe karar vermiş olsak da söz konusu mercimek çorbası olduğunda eşsiz lezzetiyle durum tam tersine dönüyor ve kendimizi önce çorbamızı kaynatmış, yanına ne yapsak? diye düşünürken buluyoruz. Bu yazımızda bu soruya damak tadınıza en uygun cevabı seçmenizin tam sırası.

Kuşbaşılı karnıyarık tarifi

Mercimek çorbasının yanına en çok ne yakışır? Bu sorunun cevabı elbet insandan insana değişkenlik gösterir lakin en sık duyacağımız cevaplardan biri şüphesiz ki; karnıyarık olacaktır. Peki karnıyarığın kuşbaşı ile bambaşka bir hal aldığını söylesek? Buyrun tarifimize.

Kuşbaşılı karnıyarık
Kuşbaşılı karnıyarık

Karnıyarığın en lezzetli hali; kuşbaşılı karnıyarık tarifi

Tavada baharatlı tavuk sote tarifi

Değişik baharatlara ve dolayısıyla Hint mutfağını merağı olanları şu başlık altında bir toplayalım. Enfes bir baharat olan garam masala ve hindistan cevizi sütünün buluştuğu uzaklardan esintiler taşıyan bu nefis tarifimiz mercimek çorbasının yanına çok ama çok yakışacak.

Tavada baharatlı tavuk sote
Tavada baharatlı tavuk sote

Ta uzak yollardan gelen lezzet;tavada baharatlı tavuk sote tarifi

Taze fasulye tarifi

Sıcak yaz günlerinde içimizi baymadan yiyebileceğimiz her yemek bizim için en lezzetli yemektir mottosu Lokma’ya ait. Bu mottoyu edinmemize sahip yegane lezzet ise; taze fasulye. Yanında ne olursa olsun her şeyle büyük bir uyum içinde tüketildiğine inandığımız taze fasulye bu listenin de olmazsa olmazı.

Taze fasulye
Taze fasulye

Hafif ve lezzetli; taze fasulye tarifi

Fırında üç peynirli mantı makarna tarifi

Fırında makarna ve peynir severler, bu başlığı büyük bir iştahla okudular eminiz. Her çeşidini çok ama çok sevdiğimiz fırında makarnanın zirvesi nedir diye soracak olursanız, cevabımız budur; fırında üç peynirli mantı makarna. Kaşar peyniri, parmesan peyniri ve dil peyniri bir araya gelip nasıl bir şölen yaratıyor gelin mutfaklarımızda deneyimleyelim.

Fırında üç peynirli mantı makarna
Fırında üç peynirli mantı makarna

Mantı tarifi

Ülkemizin bize göre hatta eminiz ki hepimize göre en nadide lezzetlerinden biri de; mantı. Yedikçe yiyesimizin geldiği, tadına asla doyamadığımız bu lezzet mercimek çorbasından sonra öyle güzel bir ana yemeğe dönüşüyor ki anlatılmaz yaşanır. Lokma farkıyla nefis bir kayseri mantısı açmanın tam vakti.

Mantı
Mantı

Kayseri'den sofralara; mantı tarifi

Etli bamya yemeği

Seveninin tutkuyla sevdiği, sevmeyeninin apaçık nefret ettiği ama bizim aşık olduğumuz bir lezzete merhaba diyelim. Bamya sevmeyenlere de zorla bamya sevdirmeye niyetlendiğimiz bu etli bamya yemeği tarifimizden sonra bamya sevgisini tekrar konuşalım.

Etli bamya yemeği
Etli bamya yemeği

Bamya ile barışma vakti; etli bamya yemeği tarifi

Acılı kekikli patatesli palamut tarifi

Balığı çok seviyoruz ama kokusuna tahammül edemiyoruz diyenleri mutluluktan çılgına döndürecek bir öneriyle karşınızdayız. Fırında zahmetsiz ve kokusuz olarak pişirebileceğiniz şefin seçimi olan acılı kekikli patatesli palamut mercimek çorbasının üstüne eşsiz bir ziyafet olacak gibi duruyor.

Acılı kekikli patatesli palamut
Acılı kekikli patatesli palamut

Balığın en kokusuz hali; acılı kekikli patatesli palamut tarifi

İstiridye mantarı soslu bonfile

İstiridye mantarını tezgahlarda görüp sadece uzaktan bakmaya son. En pratik ve en lezzetli haliyle bonfilenizi bambaşka bir boyuta taşıyacak olan istiridye mantarlarını mutfaklara sokmanın tam vakti. Mis gibi bir mercimek çorbasının üzerine enfes bir et yemek isteyenler en doğru adresteler.

İstiridye mantarı soslu bonfile
İstiridye mantarı soslu bonfile

Merhaba istiridye mantarı;istiridye mantarı soslu bonfile tarifi

Köfteye sarılmış köz patlıcan tarifi

O köz kokusuyla kendinden geçmeyen bir insan olduğuna inanması bizim için oldukça güç. Patlıcanın her haline büyük bir aşk duysak dahi közlenmiş patlıcanın gönlümüzdeki yerini anlatmak pek mümkün değil. Durum bir de köfte ve patlıcan buluşmasına evrildiğinde işler yemek meftunları için oldukça zorlaşıyor.

Köfteye sarılmış köz patlıcan
Köfteye sarılmış köz patlıcan

Közlenmiş patlıcan meftunlarına selam;köfteye sarılmış köz patlıcan tarifi

Fırında taze sarımsaklı yeni dünya kebabı tarifi

Gaziantep’in UNESCO tarafından neden bir gastronomi şehri seçildiğini Gaziantep mutfağında çıktığımız her yolculukta çok daha iyi anlıyoruz. Bilindik tüm kebap çeşitlerinin aksine meyveden yapılması ile de oldukça dikkat çeken bu lezzeti liste sonuna bırakıp sahneyi kapatarak gereken imtiyazı geçtik bile.

Fırında taze sarımsaklı yeni dünya kebabı
Fırında taze sarımsaklı yeni dünya kebabı

Gastronomi kentinden sofralara; fırında taze sarımsaklı yeni dünya kebabı