Kirlerinden arındırın: Tahta kaşık nasıl temizlenir?

tahta kaşık
tahta kaşık

Tahta kaşık, mutfakta sıklıkla kullanılan materyallerdendir. Bulaşık makinesine attığınız zaman dahi tam olarak temizlenmediğini gözlemleyebilirsiniz. Tahta kaşık, farklı yemeklerin yapımında da kullanıldığı için tam olarak temizlenmediği zaman yemek kokularının birbirlerine karıştığını görebilirsiniz. Lekelerin tamamen geçebilmesi ve tam anlamıyla hijyeni sağlayabilmek açısından yapabileceğiniz birçok farklı yol söz konusudur. Bu yöntemleri deneyerek tahta kaşıklarınızı temiz tutmanız oldukça mümkün.

Sirke ve karbonat ile tahta kaşığınız ilk günkü gibi olsun

Tahta kaşık temizlemede doğal yöntemler ilginizi çekiyorsa sirke ve karbonat kullanarak temizliği sağlayabilirsiniz.

Öncelikle temizlemek istediğiniz tahta kaşığınızı büyük bir tencereye yerleştirin. Daha sonra bir paket karbonatı bu tencereye dökün. Karbonatı ilave ettikten sonra 2 yemek kaşığı sirkeyi tencereye dökün. Bu malzemelerin üzerine kaynamış su ekleyerek ocağınızın altını yakın ve 15 dakika boyunca suyu kaynatın. Tahta kaşık üzerinde yer alan bütün kirlerin suya karıştığını göreceksiniz. Bu işlem tahta kaşıklarınızın kirden ve kokudan arınması için gerçekleştirilen bir işlemdir. Her ay bu işlemi tekrarlayarak kir ve bakteri birikiminden kurtulabilirsiniz.

Zeytinyağı ile tahta kaşık nasıl temizlenir?

Zeytinyağı, birçok mucizeyi bünyesinde barındıran ve mutfakta sıklıkla kullandığımız bir yağ çeşididir. Zeytinyağı kullanarak tahta kaşıklarınızı temizleyebilmeniz mümkündür.

Öncelikle fırınınızı 180 dereceye getirerek ısıtın ve temizlemek istediğiniz tahta kaşıklarınızı zeytinyağı dökerek silin. Zeytinyağı ile yapmak istediğiniz bu işlemi tamamlayınca kaşıklarınızı fırına yerleştirerek 3 dakika boyunca fırında bekletin. Tahta kaşık üzerinde yer alan kirler bu işlem sonrası ılık su ile yıkadıktan sonra çıkacaktır.. Bu işlem bittikten sonra tertemiz kaşıklara sahip olabilirsiniz!

Hindistan Cevizi ve Bal Mumu ile Tertemiz Kaşıklar

Tahta kaşık üzerinde yer alan kirlerden kurtulup ilk günkü görünüme sahip kaşıklarınız olsun istiyorsanız Hindistan cevizi ve bal mumu işinize yarayacaktır.

Bu işlemi gerçekleştirebilmek için bal mumu ile hindistan cevizini bir tencere içerisinde benmari usulü eritmeniz gerekmektedir. Malzemeler erimeye başladığı zaman birkaç damla limon ile temizleme gücünü katlayabilirsiniz. Malzemelerin üzerine limon damlattıktan sonra bu karışımı mutfakta kullandığınız bir bez yardımı ile kaşıklarınıza yedirin. Yaklaşık 10-15 dakika bekledikten sonra ılık su ile bu karışımı temizleyin. Kaşıklarınızın temizliğine hayran kalabilirsiniz.

Oksijenli Su ile Hijyenik Kaşıklar

Tahta kaşık her yemekte kullanılan bir mutfak malzemesi olduğu için üzerinde bakteri üremesi söz konusu olabilir. Oksijenli su genellikle hijyen sağlamak amacı ile kullanılmaktadır. Mutfakta temizlik açısından da kullanıma uygundur.

Tahta kaşıklarınızda kararma meydana geldiyse bu yöntem ile kararmaları da engelleyebilirsiniz. Temizlemek istediğiniz tahta kaşıklarınızı derin bir tencerenin içine yerleştirin ve üzerine oksijenli su dökün. Oksijenli suyu gezdirdikten sonra tahta kaşıkların üzerini bir parmak aşacak kadar su ilave edin ve yarım saat boyunca bekleyin. Yarım saat geçtikten sonra kaşıklarınızı ılık su ile temizleyerek hijyenik kaşıklara sahip olabilirsiniz.

Sabun Kullanarak Tahta Kaşık Temizleme

Tahta kaşık temizlerken sabun tozu veya sabun kullanarak da istediğiniz sonuca ulaşabilmeniz mümkündür. Deterjanların içerisinde yer alan kimyasallar tahta kaşıkların yıpranmasına sebep olmaktadır. Bu nedenle hassas davranarak tahta kaşıklarınızın rengini koruyun ve temizliğini sağlayın.

Bir kap içine temizlemek istediğiniz tahta kaşıklarınızı sırası ile yerleştirin. Bir sabun alın ve rendeleyin. Rendelediğiniz sabunları kaşıklar üzerine yerleştirin ve sıcak su ekleyerek tahta kaşıkları geçmesini sağlayın. Yarım saat geçtikten sonra kaşıklarınızı ılık sudan geçirin ve kurutun. Kaşıklarınızda yer alan bütün bakterilerin temizlendiğini görebilirsiniz. Bu yöntemleri deneyerek yeni tahta kaşık almaya ihtiyaç duymadan evinizde bulunan tahta kaşıkları ilk günkü haline getirebilirsiniz. Daha hijyenik kaşıklar için doğal yöntemleri sırası ile deneyebilirsiniz.

Kolay gelsin:)