Tarife uymak çok önemli: Brownie yaparken sık yapılan tüm hatalar

Tarife uymak çok önemli: Brownie yaparken sık yapılan tüm hatalar
Tarife uymak çok önemli: Brownie yaparken sık yapılan tüm hatalar

Brownie aslında en sevilen ve sık yapılan tatlılardan biri. Siz de bizimle aynı düşünüyorsanız daha iyi yapmak için tüyolara göz gezdirmenizde yarar var. Şöyle düşünün: Brownie yapmaya çalışıyorsunuz ve sonuçlar ‘mükemmelden’ çok uzak. Demek ki bir şeyler ters gidiyor. Bu durumda browni yaparken nelere dikkat etmek gerekiyor? İşte karşınızda brownie yaparken dikkat etmeniz gerekenler…

Blog bölümümüzde mutfak; tarif, temizlik ve diğer birçok farklı konuda rehberlere yer veriyoruz. Ancak hem web sitesi hem de sosyal medyadan gelen sorular neticesinde de özel konular hazırlıyoruz. Bu kapsamda aslında bazı tarifleri hazırlarken yapılan yanlışlara da yer vermeye başlıyoruz. Öncelikle brownie hazırlarken yapılan yanlışları temel alıyoruz. Her zaman olduğu gibi içeriğimizi madde madde kolay okunabilir formatta sunuyoruz. Hatta isterseniz listedeki başlıkları aşağıda hızlıca görebilirsiniz.

  • • Çok fazla un kullanmak
  • • Çok fazla şeker kullanmak
  • • Çok fazla yumurta kullanmak
  • • Çok fazla tereyağı kullanmak
  • • Çok az un kullanmak
  • • Çok az şeker kullanmak
  • • Çok az yumurta kullanmak
  • • Çok az tereyağı kullanmak
  • • Brownie harcına kabartma tozu ya da karbonat eklemek

Çok fazla un kullanmak

Browni yaparken en sık düşülen hatalardan birisi unu çok fazla kullanmak. Çünkü bu gibi durumlarda brownie aslında istenenden çok daha kalın oluyor. Eğer siz de daha ince ve hoş gözüken bir browni yapmak istiyorsanız un ayarını tutturmanız şart. Evet; keklerin daha dolgun olmasında herhangi bir problem yok. Ancak brownielerin biraz daha ince olması gerekiyor.

Üstelik kalın olması aynı zamanda pişme konusunda da birtakım sorunlar oluşturuyor. Yani browne’nin dışı pişiyor ama içi tam anlamıyla pişmiyor, bu da aslında kesildikten sonra için hafif hamur olmasıyla anlaşılabiliyor. Ayrıca kenarlar da kıtır kıtır oluyor. Kısaca tüm bu problemleri önlemek için brownienin daha ince olması şart. Dolayısıyla un miktarını iyi tutturmak gerekiyor. Elbette browni yapımıyla alakalı rehberlerimize göz gezdirebilir ve ölçüyü bu şekilde rahatlıkla tutturabilirsiniz.

Browni tarifi

Eğer siz de daha ince ve hoş gözüken bir browni yapmak istiyorsanız un ayarını tutturmanız şart.
Eğer siz de daha ince ve hoş gözüken bir browni yapmak istiyorsanız un ayarını tutturmanız şart.

Çok fazla şeker kullanmak

Yine diğer bir yanlış da çok fazla şeker kullanıyor olmak. Şeker miktarının fazla olması aslında iyi bir şeymiş gibi görünebilir ama lezzeti etkilediği gibi brownie’nin yapısının da değişmesine neden olabiliyor. Çok fazla şekerin kullanıldığı brownie’lerde köşelerde form bozukluğu oluyor ve aslında orta kısım da çöküyor. Hava boşluğu olduğu için de sıcaklık eşit olarak dağılmıyor ve her yer eşit şekilde pişmiyor.

Az önce lezzetin de değiştiğinden bahsetmiştik. Bunu da biraz irdelemekte yarar var. Zira çok fazla şekerin kullanıldığı brownie’lerde ağızda sakızımsı bir tad oluşabiliyor. Az önce paylaştığımız bağlantı üzerinden brownie’nin tarifini tam anlamıyla tutturabilirsiniz.

Çok fazla şekerin kullanıldığı brownie’lerde köşelerde form bozukluğu oluyor ve aslında orta kısım da çöküyor.
Çok fazla şekerin kullanıldığı brownie’lerde köşelerde form bozukluğu oluyor ve aslında orta kısım da çöküyor.

Çok fazla yumurta kullanmak

Yumurtanın dozunu kaçırdığınızda da yine farklı sonuçlarla karşılaşabilirsiniz. Örneğin eğer 5 kişi için brownie hazırlıyorsanız kullanmanız gereken yumurta miktarı 3’tür. Daha fazla yumurta kullandığınızda aslında tarif tam anlamıyla brownie olmaktan çıkıp çikolatalı keke dönüşebiliyor.

Çok fazla tereyağı kullanmak

Yapılan hataların ilk 4 listesinde çok fazla kullanılan malzemeleri temel aldık. Bunlar arasında bir de tereyağı yer alıyor. Az önce çok fazla un, şeker ve yumurta kullanımında oluşabilecek sorunları açıkladık. Çok fazla tereyağı kullanılması durumunda ise brownie’nin dokusu bozulmuş oluyor. Yani aslında üst kısımda parlak bir tabaka oluşsa da aslında aralarda delikler ve hava boşlukları oluşabilir. Ayrıca bu durum lezzete de yansıyor elbette. Çünkü pişme oranı eşit oluyor ve orta kısımlar daha yumuşak kalıyor.

Çok fazla tereyağı kullanılması durumunda ise brownie’nin dokusu bozulmuş oluyor
Çok fazla tereyağı kullanılması durumunda ise brownie’nin dokusu bozulmuş oluyor

Çok az un kullanmak

Evet; şimdi gelelim az önceki malzemeler az konulduğunda yaşanacaklara… Tarifin dışına çıkıp daha az malzeme kullanıldığında da istenen kıvam bir türlü tutturulamıyor. Bu noktada en fazla yapılan hatalardan biri de unu az koymak.

Az önce bahsettiğimiz gibi fazla un konulduğunda şişen ve kalınlaşan brownie tam tersinde az un kullanıldığında ise çok ince oluyor. Lezzet çok değişmese de brownie’nin az olacağını belirtmekte yarar var.

Çok az şeker kullanmak

Brownie’lerde üst kısmın parlak olması önemli. Ama şekeri az kullandığınızda üst kısım beklediğiniz gibi parlak olmayacak. Evet; lezzette de birtakım değişimler olur ve aslında brownie yerine bir kek yemiş gibi olursunuz. Lezzetteki değişimde damağa daha fazla kakao tadı geleceğini de söylemek gerekiyor.

Çok az yumurta kullanmak

Belki de bu maddeler arasında en kötü olanı az yumurta kullanmak. Buna ek olarak yumurta eklemenin unutulmasından da bahsedebiliriz. Zira brownie tarifinde yumurta kullanmazsanız yiyemeyebilirsiniz. Görünümü de bu şekilde oluyor.

Çok yumurta browninizde kokuya sebep olabilir.
Çok yumurta browninizde kokuya sebep olabilir.

Çok az tereyağı kullanmak

Tereyağının fazla kullanımı brownie’nin dokusunun bozulmasına neden oluyor. Üst kısımda parlak bir tabaka oluşsa da aslında brownie’nin yüzeyinde hava boşlukları oluşuyor. Tereyağı az konulduğunda ise brownie biraz daha taneli yapıda oluyor.

Brownie harcına kabartma tozu ya da karbonat eklemek

Eğer siz de tamamen orijinal bir brownie hazırlayacaksanız kabartma tozu ya da karbonata ihtiyacınız yok. Evet; brownie’nin harcına kabartma tozu ya da karbonat eklediğinizde de pişirdikten sonra yiyebilirsiniz. Ama aslında tarifte de bahsettiğimiz gibi bu iki maddenin de kullanılmasına ihtiyaç yok. Brownie harcına iki maddeden biri konulduğunda orta kısmın tam anlamıyla pişmeyeceğini ve daha sakıza benzer bir tad oluşacağını da eklemek gerekiyor.

Eğer siz de tamamen orijinal bir brownie hazırlayacaksanız kabartma tozu ya da karbonata ihtiyacınız yok.
Eğer siz de tamamen orijinal bir brownie hazırlayacaksanız kabartma tozu ya da karbonata ihtiyacınız yok.

Bu saydığımız toplamdaki 9 maddeye dikkat ederek çok daha kıvamında; lezzetli ve güzel gözüken bir brownie hazırlayabilirsiniz. Aslında bu noktada tariflere tam anlamıyla uymak çok önemli. Ek olarak pişme süresi ve diğer detaylar da göz önünde bulundurulduğunda aslında istediğiniz brownie’leri kolayca hazırlayabilirsiniz. Başta da paylaştık ama bir kez daha brownie tarifini ve ince ayrıntılarını aktardığımız konunun bağlantısını aşağıya bırakıyoruz.