Tüm püf noktalarıyla tane tane dökülen pirinç pilavı nasıl yapılır?

iyi pilav nasıl yapılır
iyi pilav nasıl yapılır

Lezzetli yapılan sulu yemeklerin yanında ve kalabalık akşam yemeklerinin vazgeçilmezi olan Türk mutfağının en çok yapılan yemeklerinden biri olan pilav, sofraların hep vazgeçilmezi olmuştur. Basit görünen bu yemeği tane tane ve tam kıvamında yapmak için akıllara ‘iyi pilav nasıl yapılır?’ sorusu gelmektedir.

Osmanlı Mutfağı’ndan günümüze kadar ev hanımlarının ve aşçıların yaptığı bu yemek sofralardaki en önemli yemeklerden bir tanesi olmuştur. İyi bir pilav yapan kişinin diğer yemekleri de güzel yapabileceği sözü de en çok konuşulan konulardan bir tanesidir.

Pirinç pilavı yapım olarak kolay gibi görünse de birkaç püf noktaya dikkat edilmezse lapa ya da diri bir pilav servis edilebilir. Tam kıvamında ve lezzetli bir şekilde bu yemeği sofralarında ikram etmek isteyenler tane tane dökülen pilav hakkında deneyim kazanmak isteyebilir.

Pirinç özellikle Uzak Doğu ve Asya ülkeleri tarafından sıklıkla tüketilmektedir. Hatta Çin Pilavı, Kore Pilavı ve Sebzeli Hint Pilavı gibi birçok yemek de ülkemizde bilinmektedir. Bizim daha çok sofralarda sade pirinç pilavı olarak tükettiğimiz pilav, şehriyeli, nohutlu, etli, tavuklu ve ya tavuk sulu olmak üzere tercih edilmektedir.

Peki, usta şeflerin ve annemizin yaptığı gibi tane tane ve tam kıvamında iyi pilav nasıl yapılır?

Pilav yapmanın püf noktaları:

En önemli noktalardan biri; seçilecek olan pirincin iri taneli ve kaliteli olmasıdır. Yani pilav yapımında baldo pirinç en uygun olandır. Pirincin taze olmasına da önem verilmelidir. Taze olmayan pirinçlerin birbirine yapışacağı ve tane tane bir pilav olmayacağı konusunu unutmamak gerekir.

Diğer bir önemli konuda pirincimizi aldıktan sonra içerisindeki taş gibi yabancı maddelerin yemeği yerken ağza gelmemesi için dikkatli bir biçimde ayıklanması olacaktır.

Doğru tencere seçimi pilava lezzet katar

Lezzetli bir pilav için bir önemli unsur pişirme aşamasına geçmeden doğru tencereyi seçmektir. Derin olmayan geniş tencereleri tercih edebilirsiniz. Böylece pirinçlerin daha çabuk ısınarak kırılmaları engellenecektir. Geniş tencere seçiminin diğer bir önemli noktası ise; pirinçlerin şişip kabardığı zaman tencereye sığmasını ve yapışmamasını sağlamak olacaktır.

Ilık suda bekletin

Pilav yapmaya başlamadan önce pirinci 1 ila 2 saat arasında ılık suda bekletmek nişastasının akmasını sağlayacak ve lapa olmasını önleyecektir. Önemli bir nokta da isterseniz pirinci bekletin ya da beklemeyin pişirme işlemi öncesinde duru su çıkması için yıkamayı ve süzmeyi unutmamanız gerekir.

Yağa dikkat

Lezzetli bir pilav yapmada iyi bir pirinç seçiminin yanı sıra kullanılan yağ seçimi de önemlidir. Kaliteli bir tereyağı ile yapılan pilav ağızda güzel bir tat bırakacaktır. Eğer tercihiniz sıvıyağ ise, seçiminizi zeytinyağı olarak yapabilirsiniz. Tercih olarak zeytinyağını ve tereyağını da birlikte kullanabilirsiniz.

Pilavınız beyaz olsun istiyorsanız

Diğer püf noktalarından bir tanesi de pirincinizi kısık ateşte kavurmanız olacaktır. Yıkadığınız pirinçleri tercih ettiğiniz yağı yakmadan kısık ateşte kavurmanız, pilavınızın beyaz olmasını ve lezzetli bir pilav servis etmenizi sağlayacaktır. Kavurma işlemi yaparken diğer önemli konu, pirinçlerinizi kırmamak için alttan yukarı doğru dikkatli bir şekilde tahta kaşıkla kavurmanız gerekir. Eğer daha beyaz bir pilav istiyorsanız kavurma sırasında 1 ila 2 damla limon suyu sıkabilirsiniz. Üstelik bu tereyağının vereceği sarılığı da engellemiş olacaktır.

Pilavın ölçüsü nasıl olmalı?

İyi bir pilav yapmada diğer önemli bir konu ölçüdür. Eğer bir su bardağı pirinç koyuyorsanız bir buçuk su bardağına su eklemelisiniz. Pirincinizi daha önceden ıslatıp beklettiyseniz de 1 e 1 şeklinde ölçü de kullanabilirsiniz.

En önemli püf noktalarından bir tanesi su yerine et suyu ya da tavuk suyu tercih etmeniz pilavınızın daha lezzetli olmasını sağlayacaktır.

Suyu döktükten sonra pilavınızı sık bir şekilde karıştırmayın. Suyun her tarafa dağılmasını sağlayacak şekilde karıştırdıktan sonra kısık ateşte yavaş bir şekilde pişmesini bekleyin. Pirincin suyunu çekip tane tane olduğunu gördükten sonra pilavınızın altını kapatıp tencere ile kapak arasına kağıt havlu ve ya bez koyarak yaklaşık 20 dakika demlenmesini bekleyin.

İyi pilav nasıl yapılır? sorusunun cevabını öğrendikten sonra sizler içi lezzetli tarifler gelsin o zaman.

En klasiğinden başlayalım istedik. Tane tane, lezzetli bir pilav nasıl yapılır?

Arpa Şehriyeli Pirinç Pilavı

"Klasik pirinç pilavından artık sıkıldık! Yeni tatlar arıyoruz" diyorsanız...

Beyaz Dutlu Pirinç Pilavı imdadınıza yetişecek.

Bunu kesinlikle denemelisiniz! Sebzeli Etli Pilav misafir sofralarınıza çok yakışacak!

"Bunlar yetmez daha fazlası, daha farklısı lazım!" derseniz de, domatesli, mısırlı, patlıcanlı pilavın yer pilav kategorisine bakmayı unutmayın!

O zaman size Afiyet olsun:)