Türkiye'nin zenginliği: Bal

Bal
Bal

Ülkemiz bal çeşitliliği açısından gerçekten dünya sıralamasında değerli bölgeler arasında. Devedikeni balından meşe balına, çakşır balından narenciye balına binbir çeşit bal olsa da biz bugün sizleri en faydalı ve en çok tüketilen 5 balı anlatacağız. Sizin içlerinden en sevdiğiniz ve sıklıkla tükettiğiniz bal hangisi?

Kestane balı

Aslında o da bir çiçek balı! Hatta çiçek balı ailesinin en değerli ve en faydalı üyelerinin başında geliyor. Lezzeti herkese hitap etmeyen ve kendine has bir acılığı olan bu balın içeriğindeki demir, potasyum, C ve B vitaminleri diğer tüm ballardan ektra fazladır. Yaz ayının başlangıcından kestanelerin çiçek açmasıyla zorlu üretimi başlar. Günlük 1 yemek kaşığını geçmemek kaydıyla kestane balını rahatlıkla tüketebilirsiniz. Üretim bölgelerinin başında ülkemizde kestane ağaçlarının en yoğun olduğu Kastamonu birinci sırada yer almaktadır.

Ihlamur balı

"Lokmacım bana hafif ve mis kokulu bir bal önerir misin?" en güzel karşılığı ıhlamur balı! Ihlamur balının

içinde bulunan kalsiyum, çinko, potasyum ve magnezyum gibi minerallerin dağılımı, bu minerallerin insan vücudundaki dağılımıyla neredeyse aynıdır. Yani bu demek oluyor ki ıhlamur balının içeriğindeki minerallerin insan vücudundaki emilimini oldukça kolay!

Lavanta balı

Haziran ayının başlarında çiçek açmaya başlayan lavantalar Toros dağlarının eteklerinde en güzel halleriyle arıları bekler. Lavanta balı diyoruz ancak bu bal lavanta gibi kokmaz. Ama kendine has güzel bir kokusu vardır.

Çam balı

Çam balının üretimi ağustos aylarında başlar ve nisan sonlarına kadar devam eder. Ülkemizde en çok Muğla'da bulunur. Muğla kızılçamlarında yaşayan 'basra' isimli bir böceğin salgısından elde edilir ve bu yüzden de salgı balı olarak sınıflandırılır. Odunumsu ve reçinemsi kokulara sahiptir.

Sedir balı

Tıpkı çam balı gibi bir salgı balıdır çiçek balı değildir. Basra böcekleri sedir ağaçlarının gövdesinde bir salgı oluşturur ve arılar bu salgıyı alarak kovanlarına taşırlar. Sonuç olarak sedir ağacının mis gibi kokusu bala çok hoş bir aroma verir. Ülkemizde en çok Toros dağlarında üretilir ve Akdeniz'de sıklıkla tüketilir.