Tuzu fazla kaçan yemekleri kurtarma operasyonu

Tuzu fazla kaçan yemekleri kurtarma operasyonu
Tuzu fazla kaçan yemekleri kurtarma operasyonu

Kimi zaman kendimiz için, kimi zaman kalabalık sofralar hazırlamak için mutfaklara girip birbirinden nefis yemekler hazırlarken kendimizi anın büyüsüne kaptırıp tuzu fazla kaçırdığımız durumlarda ne yapacağımızı bilemediğimizi birbirimize itiraf etme vakti geldi de geçiyor sanki. Bu sorunu şöyle bir ele alalım fakat tuzunu fazla kaçırdığımız yemekleri kurtarmanın çok basit yöntemleri olduğunu en baştan söyleyelim ve öncelikle hep birlikte derin bir oh! çekelim.

Tuz, yemeklerimize lezzetini veren en temel malzeme olarak mutfaklarımızın yeri asla sarsılmayacak demirbaş malzemelerinden biri. Lakin yemeğe tüm lezzetini vermek konusunda oldukça cömert iken fazla kaçtığı takdirde tüm lezzetini bozacak kadar acımasız olduğu gerçeğini de maalesef göz ardı edemeyeceğiz. Neyse ki bunun da çözümü Lokma’da.

Binbir emek ve özenle yaptığımız yemeklerimizde anlık dalgınlık sonucu ortaya gelen bu küçük kazanın çözümü neyse ki şekerden patatese, sütten sirkeye yine mutfaklarımızda gizli. Pişme evresinde yemeğimizin başına neler geldiğini bizden başka kimsenin bilmeyeceği kurtarma operasyonunu siz değerli okurlarımızla birlikte Lokma ailesi olarak başlatıyoruz.

• Şeker

Şeker ve tuzun birbirini nötrlemek konusunda gelmiş geçmiş en iyi ikili olduğundan bahsetmeye dahi gerek olmadığını düşünüyoruz. Tuzu fazla kaçmış bir yemeğe şeker ekleyerek lezzetini dengelemek hem en basit hemde en garantili yollardan biri özellikle zeytinyağlı yemeklerde birebir etkili olan bu yöntemi mutlaka not alın. Tabi şekeri de fazla kaçırmamak konusunda şimdiden uyaralım.

• Süt

En kolay kurtarabileceğimiz yemek çeşitlerinden biri olan çorbalar söz konusu olduğunda elimizin gitmesi gereken ilk malzeme; buzdolabımızdaki sütler. Çorbalarda ve sulu yemeklerde kesin çözüme ulaşacağımız bu yöntemi şu şekilde uygulamak en doğrusu; yemeğinizin suyuna veya çorbanıza sütü azar azar eklemek.

• Limon

Limonun tuzun yoğunluğunu dengeleyecek seviyede asitli bir yapıya sahip olması, tuzu fazla kaçan yemeklerimiz için limonu eşi benzeri olmayan bir nimet haline dönüştürüyor. Tuz ayarını tutturmakta zorlandığımız yemeğimize ekleyeceğimiz 4-5 damla limon suyunun tüm lezzet dengesini sağladığını gördüğünüz an limonla aranızdaki sevgi bağının daha da güçleneceğine eminiz.

• Patates

Patates mutfaklarımızda eksikliğini en fazla arayacağımız, her yerde elimizin en sık gittiği malzemelerden biri olabilir. Tuzu fazla kaçmış yemeklerde de ‘açılın her şey kontrolüm altında’ edasıyla ortaya çıkışı elbette hiç kimseyi şaşırtmamış olsa gerek. Kabukları soyulmuş ve irice dilimlenmiş bir patatesi yemeğinizin içine atın ve 15 dakika sonra tuzunu kontrol ederek bizleri anımsayın.

• Sirke

Limon ve sirke yıllardır birbirinin en yakın alternatifleri olarak hem iki ebedi dost, hemde iki ezeli rakip. Lakin bu defa ikisinin de görevi birebir aynı. Sirke ve limon oldukça asidik yapıda iki malzeme olduğundan tuzu fazla kaçmış yemeklerde tuzun yoğunluğunu azaltarak mucizeler yaratmak konusunda yardımımıza koşuyorlar. Kısacası limon yoksa sirke, sirke yoksa limon!

• Yoğurt

Sona bıraktığımız çünkü en kesin çözümlerden biri olduğuna tüm kalbimizle kefil olabileceğimiz yoğurt sahneye en sık yaptığımız yemek çeşitlerinden biri olan çorba söz konusu olduğunda çıkıyor. Tuzu fazla kaçan çorbalarınıza ekleyeceğiniz bir kaşık yoğurt ile bozulan tüm lezzet nizamı yeniden sağlanmış oluyor.