Vira bismillah balık sezonuna merhaba: Tüm püf noktalarıyla balık pişirme yöntemleri

Balık sezonu açıldı!
Balık sezonu açıldı!

Eylül ayı geldi çattı, 1 Eylül itibariyle balıkçılar ‘vira bismillah’ diyerek ağları serin sulara attı. Av yasağı boyunca tüm balıkseverlerin aklında ve gönlünde aynı özlem vardı. Bilinçli avlanma ile balık çeşitliliğini korumaya yönelik bir yasak söz konusu olduğundan araya giren hasret bizimle beraber tüm balıkseverlerin en tatlı özlemi olarak bu sene de geride kaldı. Yavaş yavaş tezgahlarda yerini almaya başlayan taze balıklarla kavuşma vakti nihayet geldi.

Peki bu denli sevdiğimiz balıkla ilgili şunu itiraf etmemiz gerekmiyor mu? Balığın pişme sürecindeki pek de hoş olmayan kokusu ve pişirme ayarının zorluğu. Kötü kokusu ve zor pişirilmesine rağmen sofralara geldiği an aklı başından alan lezzetiyle her çeşit balığı çok ama çok sevsek de iyi pişirilmediği takdirde kendinden soğutan lezzetlerden biri de balık.

Tam da bu sebeple balık konusunda oldukça hassas olan Lokma ailesinin sofralarında balıkların en lezzetli şekilde yer alması için tüm püf noktaları bu başlık altında derledik ve gerisini mutfaklarda siz değerli okurlarımıza bıraktık. Tüm püf noktalarımızı not ederek mutfaklarda lezzet şölenleri yaratmaya sizler de var mısınız?

Balık buğulama.
Balık buğulama.

• En lezzetli balığı pişirmenin olmazsa olmaz ilk kuralı; balığın taze olması. Balığınızı hangi gün pişirecekseniz taze olmasına dikkat ederek o gün almanız ve mevsimine göre seçimler yapmanız balığın tadına büyük oranda olumlu etkide bulunacaktır.

• Balıkları pişirmeden önce soğuk suda yıkamak bir başka önerimiz. Balıkların derileri çok hassas olduğu için balıkları denizden çıkar çıkmaz hemen pişirmemek en doğrusu. Taze balık pişirme sırasında çabuk dağılacağından görsellik açısından hiç hoş olmayacağı için pişirmeden önce buzdolabında 5-6 saat dinlendirilmesini şiddetle tavsiye ediyoruz.

• Balığı kızartarak pişirmek isteyenler için çok pratik bir önerimiz var; büyük balıkları dilimler halinde, küçük balıkları ise bütün olarak tavaya yerleştirmeli ve kızartırsanız balıklarınızın çok daha eşit bir şekilde piştiğini göreceksiniz.

• Balığın kılçıkları her ne kadar yeme aşamasında çok rahatsız edici olsa da pişirme esnasında balığa ayrı bir lezzet kattığını biliyor muydunuz? Bu sebeple her balık çeşidinin kılçıkları temizlenmeden pişirilmesini tavsiye ediyoruz.

• Her balık çeşidinin ayrı bir pişirme metodu olduğunu da belirtelim. Yağlı balıklar ızgara, beyaz etli balıklar haşlama, küçük balıklar kızartma olarak pişirildiğinde en lezzetli halleriyle tüketeceğinize bizlerden Lokma garantisi.

Izgara yaparken balığın çatlamaması için iki yanına bıçakla çizik atmayı unutmayın. Lakin bu yöntem pişirme süresini de etkiler ve uzun süre ızgara üzerinde kalması balığın su kaybetmesine sebep olacağından sıklıkla kontrol etmeyi unutmayın.

• Şunu da söylememiz gerekir ki balık söz konusu olduğunda en doğru pişirme şekli buğulama. Buğulamada balık kendi suyu ve yağı ile piştiğinden en sağlıklı pişirme tekniği. Ancak bu yöntemle balığı folyoya sarmamak gerekiyor çünkü folyodaki alüminyum pişme sırasında balıkla bütünleştiğinde sağlık için tehlikeli bir hale gelir. Balığınızı buğulama işlemi ile pişirmek istediğinizde folyo yerine fırın kağıdıyla sarmanız en doğrusu.