Sebzeler nasıl haşlanır? Sebze haşlamanın püf noktaları nelerdir?

Sebzeler nasıl haşlanır?
Sebzeler nasıl haşlanır?

Sebze haşlamanın püf noktaları sizce nelerdir? Tüm sebze severler kağıtları, kalemleri hazırlasın. Sofralarımızdan eksik etmememiz gereken vitamin ve mineral deposu sebzeleri doğru pişirme rehberinde bugünkü konumuz: Sebzeler nasıl haşlanır? Vitaminlerini koruyarak sebzeleri haşlamanın tüm püf noktaları sizleri için Lokmacığınızda!

İÇİNDEKİLER

Kışın karnabahar, brokoli; yazın bezelye, taze fasulye... Bu liste böyle uzar gider. Hangi mevsimde hangi sebzeden ne yemek hazırlarsak hazırlayalım doğru bir pişirme tekniği gözetmemiz şart. En sağlıklı pişirme tekniklerinden biri olan haşlamayı tercih ettiğimiz vakitlerde de dikkat edilmesi gereken noktaları iyi belirlemek daha lezzetli ve daha sağlıklı bir beslenme için oldukça önemli.

Sebze haşlamanın püf noktalarını ele aldığımız bu yazımızda haşlama süresinden, kullanılacak sebze miktarına kadar bilmemiz gereken her şeye hep beraber göz atma vakti...

Sebze tüketmenin faydaları

Sağlıklı ve dengeli bir şekilde beslenmenin en önemli noktalarından biri kesinlikle bol sebze tüketmek. İster çiğ olarak, ister kızartarak iste haşlayarak... Vitamin ve mineral deposu sebzeler sofralarımızdan asla eksik olmaması gereken temel gıdalar arasında. Birbirinden faydalı sebzelerin vücudumuza ne gibi etkileri olduğuna gelecek olursak da cevabı Lokmacığınızda!

  • - Potasyum açısından zengin sebzeler, içerdikleri antioksidanlar sayesinde kalbi korur.
  • - Yüksek miktarda lif içeren sebzeler tokluk hissi vererek, kilo vermenizi sağlar.
  • - Koyu yeşil yapraklı sebzeler içerisindeki antioksidanlar sayesinde stres hormonu olan kortizol düzeyini dengeler.
  • -Koyu yeşil yapraklı sebzeler, avokado, muz ve turunçgillerde bulunan B vitamini kaygı ve depresyon belirtileri azalır.
  • -Ispanak, pazı, brokoli, lahana, brüksel lahanası, karnabahar, kara lahana, kuşkonmaz, şalgam, pancar yaprağı, maydanoz gibi K vitamini açısından zengin olan sebzeler, vücutta strese bağlı olarak iltihap ve ödem oluşumunu engeller.

Sebzeler nasıl haşlanır?

Sağlıklı beslenmek için düzenli olarak sebze tüketmek şart. Ancak burada dikkat edilmesi gereken husus doğru şekilde haşlanmış olmaları. Gereğinden fazla süre haşlanan sebzelerin besin maddeleri yok olduğundan vücudumuza fayda sağlama imkanı kalmaz; bu sebepten dolayı sebzeleri haşlarken dikkatli olmak son derece önemli. Nasıl mı? Şimdi ele alacağımız tüm bu adımlarla.

Doğru sebze seçimi

İlk olarak haşlanacak sebzelerin seçimiyle işe başlayabiliriz. Vitaminlerin kaybolmaması ve daha lezzetli olmaları için mutlaka taze sebzeler tercih edilmeli.

Sebzeler güzelce yıkayın

En önemli noktalardan bir tanesi de sebzelerin bol suyla güzelce yıkamak ve 5-6 dakika boyunca sirkeli suda bekletmek gerekiyor.

Sebzeleri durulayın

Daha sonra durulama işleminde ise sebzelerin sirkeden tamamen arındığına emin olmak şart.

Sebzeleri doğrayın

Bir diğer önemli madde de sebzelerin doğranması. Sebzeleri haşlamadan hemen önce doğramak son derece önemli. Çünkü doğranıp uzun süre bekletilen sebzeler nemini kaybediyor ve okside olmaya başlıyor. Bu da sebzelerin besin değerlerinin kaybolmasına yol açıyor. Bu sebeple aynı tür sebzeleri aynı boyutta doğradıktan sonra eşit şekilde pişmesini sağlamak en doğrusu.

Doğru miktarda su ekleyin

Sebzeleri haşlayacağınız su oranı da epey önemli. Gerektiğinden az ya da fazla su sebzelerin formunu bozacağı gibi lezzetini de etkiliyor. Genellikle 1 litre kadar su sebzelerin haşlanmasında yeterli. Sebzelere göz kararı sebzelerin üzerini örtecek kadar su eklemek de ideal oran diyebiliriz.

Sebzeleri doğru haşlayın

Geldik en önemli noktalardan biri olan sebzelerin haşlanması. Dikkat edilmesi gereken ilk husus: Sebzelerin rengini kaybetmemesi için limon suyu ve tuz ilave edilmesi… Tencereye eklenecek bir miktar tuz, haşlanan sebzelerin içinde bulunan C vitamini kaybını da engellemeye yetiyor.

Haşlama süresine dikkat edin

Havuç ve patates gibi sert sebzeler 10 dakikada haşlanırken, brokoli ve bezelye gibi daha yumuşak sebzeler ise 5 dakika içerisinde haşlanır. Bunu göz önünde bulundurarak bir sıralamayla önce patates ve havuç gibi sert sebzeleri, 5 dakika geçtikten sonra da brokoli ve kabak gibi yumuşak sebzeleri haşlama tenceresine alıp eşit şekilde haşlamak en doğrusu.

Kapağı çok sık açmayın

Sebzelerinizi haşlarken tencerenin kapağını sık sık açmamak da fayda var. Tencerenin kapağını çok sık açmanız tencerenin buharını kaçırabilir.

Sebzeleri şoklayın

Geldik en önemli ve en son maddeye. Sebzelerin haşlandıktan sonra renklerini ve formlarını koruyabilmenin en pratik yolu: Şoklama. Sebzeler kaynar suda belirli yumuşaklığa getirildikten sonra ayrı bir kapta buzların içerisinde atılır ve şoklanır. Bu şekilde daha diri ve rengi canlı bir hale gelir.