Yaz kabusuna son; alerjik geniz akıntısına iyi gelen on besin

​Yaz kabusuna son; alerjik geniz akıntısına iyi gelen on besin
​Yaz kabusuna son; alerjik geniz akıntısına iyi gelen on besin

Yazın gelişini her ne kadar her yıl dört gözle bekliyor olsak da, henüz bahardan başlayarak yaza taşınan mevsimsel alerjilerimizin yakamızı bırakmadığı bir zaman dilimine girdiğimiz için de her yaz biraz tedirgin oluyoruz. Hapşırmalarımızın, geniz akıntılarımızın, burun akıntılarımızın bir türlü geçmediği mevsimsel alerjilerimizin çözümü mutfaklarda gizli desek?

Mutfaklarımızda her daim bizimle olan lakin yemekler dışında kullanım alanlarına dair pek fikrimizin olmadığı baharatlarımızı, sebzelerimizi, meyvelerimizi kısaca tüm malzemelerimizi bu yazımızda hep beraber mercek altına alıyoruz ve en büyük sorunlarımızdan biri olan alerjik geniz akıntımıza çareyi buluyoruz.

Alerjileri kesin ve net bir tedavisi olmadığını göz önünde bulundurup ilaç kullanımından yorulmuş ve sıkılmış olduğumuzu varsayarsak, kendimizi şöyle bir doğanın kollarına bırakıp bizlere şifa olabilecek her türlü besini bu yazımızda derledik. Gelin bu besinler nelermiş hep beraber göz atalım ve kabusa son verelim.

Limon

Yüksek miktarda C vitamini içeren limonun her derde deva olarak karşımıza çıkmasına artık pek de şaşırmıyor gibiyiz. Ekşi lezzetine rağmen vazgeçemediğimiz limonun yaz mevsimlerine adeta kabusa çeviren geniz akıntısına karşı en etkili doğal silahlarımızdan biri olduğunu biliyor muydunuz? Her gün bir adet limonu sıkarak taze bir şekilde tüketmek geniz akıntınızı oldukça hafifletecek.

Limon
Limon

Elma sirkesi

Güçlü bir antibiyotik görevi gören elma sirkesi, geniz akıntısı ile mücadele yolunda en güçlü destekçilerimizden biri olmaya aday. Bir çay bardağı suya bir yemek kaşığı elma sirkesi kattıktan sonra bu karışımla gargara yaparak geniz akıntısı şikayetinizi geçici bir süreliğine de olsa rafa kaldırabilirsiniz.

Elma sirkesi
Elma sirkesi

Tuz

Hemen hemen her yemeğimizde bulunan mutfaklarımızın olmazsa olmazı olan en temel malzemelerden biri olan tuz, geniz akıntısı söz konusu olduğunda yardımımıza ilk koşanlardan. Bir çay bardağı suya bir yemek kaşığı tuz ekleyerek yapacağınız gargara tüm geniz akıntısı şikayetinizi rahatlatacak.

Tuz
Tuz

Nane

Kokusuyla hepimizin oldukça sevdiği nanenin bu uğurda en yakın dostlarımızdan biri olabileceğini söylesek? Bir tutam kuru naneyi bir tencere sıcak suda demleyerek yapacağımız bir buhar banyosu geniz akıntımıza ve alerjik tüm reaksiyonlarımıza oldukça iyi gelecek.

Nane
Nane

Zerdeçal

Antibiyotik etkisinin oldukça yüksek olduğunu bildiğimiz zerdeçalın bu listede kendine yer bulmaması mümkün değildi. Hepimizin mutfağında mutlak suretle bulunan bir diğer mucize bal ile karıştırıp tüketeceğimiz zerdeçal geniz akıntısına birebir. Her gün bir çay kaşığı zerdeçallı balı veya bir çay kaşığı zerdeçallı sıcak sütü tüketerek geniz akıntısı şikayetlerimizden kurtulabiliriz.

Zerdeçal
Zerdeçal

Zencefil

Zerdeçal ve zencefil birebir aynı görevi görüyor desek aslında oldukça doğru bir tespitte bulunmuş oluruz. Yine bala karıştırarak kullanabileceğimiz zencefilin, zerdeçaldan farklı olarak kuru öksürük ve tıkanıklık problemlerine de çok iyi geldiğini belirtelim.

Zencefil
Zencefil

Yeşil çay

Yeşil çay, enfeksiyona iyi gelen bileşenler içermesiyle ve zinde hissetmesiyle sıklıkla tükettiğimiz ve oldukça sevdiğimiz bitki çaylarının en başında gelen çeşitlerinden biri. Burada size düşen her gün tüketeceğimiz bir bardak yeşil çayın mucizevi etkilerini gözlemlemekten başka bir şey değil.

Yeşil çay
Yeşil çay

Ananas suyu

Ananası mutfaklarımızda sadece meyve olarak tüketip, instagram storylerinde paylaşmak için tutmuyoruz elbette. Antibakteriyel özelliğiyle eşsiz bir balgam söktürücü olan ananas suyu, geniz akıntısı problemimizi büyük ölçüde rahatlatacak alternatiflerden en güçlüsü desek yeridir. Günde bir bardak ananas suyuyla, geniz akıntısına veda etmenin tam zamanı.

Ananas suyu
Ananas suyu

Sarımsak

Soğuk algınlığına ve öksürüğe de birebir iyi gelmesiyle birlikte asıl mucizevi etkisini geniz akıntısı problemlerimizde gözlemliyoruz. Bilinen en güçlü doğal antibiyotiklerden biri olan sarımsağın kokusunu engellemek ve geniz akıntısını tamamen kesmesi için de ardından bir bardak zerdeçallı süt içmek oldukça işe yarayacaktır.

Sarımsak
Sarımsak

Hindistan cevizi yağı

Biraz geç tanıştığımız lakin hangi derde deva değil ki dediğimiz bir mucizeye merhaba diyelim; hindistan cevizi yağı. Kişisel bakımımızdan, tatlılara her alanda kullandığımız hindistan cevizi yağı antimikrobiyal etkisiyle geniz akıntısının son ve en etkili silahlarından biri olarak mutfaklarımızda yerini almaya başladı.

Hindistan cevizi yağı
Hindistan cevizi yağı