Yeme ataklarına çözüm: Birbirinden sağlıklı 10 tarif

Sağlıklı tarifler
Sağlıklı tarifler

Hepimiz şöyle durup düşündüğümüz zaman, hayatımızın belli dönemlerinde ani bastıran yemek yeme ataklarına karşı çaresiz kalmış ve bol kalorili zamanlardan geçmişizdir. Buna kimi zaman depresif ruh halimiz, kimi zaman blumia nevroza kimi zaman ise sadece oldukça açık olan iştahımız sebep oluyor. :)

Yemek yemek her durumda bizim gibi lezzet avcılarına mutluluk verse de ansızın ve ölçüsüz olarak yemek yeme ataklarıyla gelişen sağlıksız durumlardan kendimizi korumak yine bizim elimizde. Yeme ataklarının zararlarını bertaraf edip, bu küçük kriz anlarını keyifli ve sağlıklı birer ana dönüştürmenin tam vakti.

Bizler de tam bu noktada ‘Ansızın bastıran yemek yeme ataklarında ne yapabiliriz?’ ‘Mutfaklarımızda ani krizler için mutlaka bulunması gereken sağlıklı yiyecekler olmalı mı?’ gibi soruları bu başlık altında derledik ve birbirinden pratik ve lezzetli aynı zamanda bir o kadar da sağlıklı tarifleri sizler için bir araya getirdik. Hadi tüm tariflerimizi not almaya!

Kabak sandviç

Kabak sevmeyen var mı bilemiyoruz ama bu müthiş sebzeyle arası bozuk olan varsa şayet en kısa sürede düzeltmesini temenni ediyoruz. Peynir ve kabağı buluşturup ortaya aşık olunası bir lezzet çıkardığımız bu kabak sandviçlerimiz ani bastıran yeme krizlerinde kalori hesabı yapmadan tüketebileceğimiz en sağlıklı atıştırmalıklardan.

Bir kabak ziyafeti;kabak sandviç tarifi

Fırında patates ve havuçla dipsos

Abur cuburlara olan sevdamız küçük yaşlarda başlayıp koca bir ömür bizimle gelen en nadir sevgilerden biri. :) Lakin bu durum zaman zaman oldukça sağlıksız sonuçlar doğurabiliyor. Örneğin ansızın gelen yemek yeme isteğini paket paket cipsle sonuçlandırmak gibi. Bu gibi durumlar için bu müthiş tarifimizle kendi cipsinizi evde oldukça sağlıklı bir şekilde yapıp saklamak bizce en doğrusu.

Aloo tikki

Bizim gibi yemek sevdalılarına elbette atıştırmalığında havalısı yakışır diyerek sizleri ani bastıran yeme krizlerinde Bollywood rüzgarına kapılıp Hindistan mutfağına ışınlıyoruz. Bizim mücverimize oldukça benzeyen Aloo Tikki, gönül rahatlığıyla tüketebileceğimiz en sağlıklı atıştırmalıklardan.

Patates burger;aloo tikki tarifi

Ayva tava

Kış geldiğinde mutluluk duymamızı sağlayan şeyler yok değil. Onlardan biri Lokma ailesi için şüphesiz ki ayva. Birer ayva sevdalısı olduğumuzdan içinde ayva bulunan her tarife kalbimizi bıraktığımızı da itiraf etme vakti. Lakin ayva tava bizim için bir başka. Sağlıklı mı sağlıklı, lezzetli mi lezzetli bir atıştırmalıkla tanışma vakti!

Ayvayı bir de böyle deneyin;ayva tava tarifi

Brokolili fırın patates

Patatesi sevmeyen bir Allah’ın kulu olduğuna inanmadığımızdan ötürü gönül rahatlığıyla hepimizin müptelası olduğu o lezzet diye söze girelim istiyoruz. Patatesi oldukça seviyoruz lakin kızartmasıydı, cipsiydi derken kimi zaman oldukça sağlıksız şekillerde tüketebiliyoruz. İşte bu duruma brokoli müdahalesi geldi!

Sağlıklı versiyon; brokolili fırın patates tarifi

Tuzlu çubuk

Çubuk krakerleri sevmeyenimiz var mı? Pek sanmıyoruz. Çay keyiflerinde, oldukça acıktığımız anlarda kimi zaman tamamen keyfi olarak oldukça sık tükettiğimiz çubuk krakerler ani bastıran yeme krizlerinin de bir numaralı kurtarıcısı. Tabi ki Lokma tarifiyle kendi evlerimizde yaptığımız tuzlu çubuk versiyonu.

Kendi krakerimizi yaptık;tuzlu çubuk tarifi

Susamlı tahinli bar

Tahin-pekmez gibi ayrılmaz bir ikili varsa o da Lokma ve enfes tariflerdir. Biz yine pek de mütevazı olamayacağımız olağanüstü lezzetli bir tarifimizi sizlerle paylaşmanın haklı gururunu yaşıyoruz. Aniden bastıran yemek yeme isteğinden artık korkmanıza gerek yok çünkü oldukça düşük kalorili bu barlar sizin yardımınıza koşmaya hazır.

Lezzetinden sual olmaz;susamlı tahinli bar tarifi

Siyez unlu kıtır

‘Sağlıklı beslenmeye oldukça dikkat ediyorum ama bu aniden gelen yeme atakları tüm düzenimi mahvediyor’ diyenler için Lokma uzun süre saklayabileceğiniz ve her an keyifle tüketebileceğiniz siyez unlu kıtırlarla imdada yetişti. Sizin için sağlıklı atıştırmalık denince akla ilk gelen şey olacak bu tarifimizle tanışma vakti.

Sağlıklı atıştırmalık;siyez unlu kıtır tarifi

Atıştırmalık kanepe

Küçük porsiyonlu ve damak zevkimize göre hazırlanmış kanepeler belki de en sevilen atıştırmalıklardan biri. Lakin biz bu konuda da çıtayı biraz yükseklere taşıyıp hem sağlıklı hem de oldukça lezzetli farklı bir kanepe tarifiyle yeme ataklarında lezzetten ve kalori kaçağından ödün vermeyelim istedik. :)

Kanepenin en leziz hali;atıştırmalık kanepe tarifi

Avokadolu sandviç tarifi

‘Ani gelen yemek yeme isteği atıştırmalıkla bastırılacak gibi değil Lokmacım, yok mu şöyle dişimize göre bir tarif?’ diyenlerin isyanına bu listemizin sonunda enfes Avokadolu sandviç tarifimizle cevap verelim istedik. Çünkü bu olağanüstü lezzetli bir o kadar da pratik tarifimiz bunu fazlasıyla hakediyor.