Evde yoğurt mayalarken dikkat edilmesi gerekenler

Yoğurt mayalamanın püf noktaları
Yoğurt mayalamanın püf noktaları

Günlük hayatımızda probiyotik kaynağı olan yoğurdu sıkçakullanıyoruz. Marketlerde satılan hazır yoğurtlar genellikle koruyucu ve katkı maddesi içerdiğinden yoğurdumuzu evde mayalamak, yoğurt tüketmenin en sağlıklı yollardan. Peki yoğurt mayalarken yapılan hatalar nelerdir, yoğurt yaparken nelere dikkat edilmeli, yoğurt mayalayacağımız süt nasıl olmalı, evde yoğurt nasıl yapılır? Tüm bu soruların cevabını arıyorsanız doğru yerdesiniz. Hep birlikte bu içeriğe ve göz atalım ve yoğurt mayalarken neleri doğru neleri yanlış yaptığımızı görelim, bakalım.

Evde yoğurt yapmak zor ve meşakkatli bir iş gibi görünse de, aslında bir kez alışınca çok kolay. Zaten bir kere o doğal, sağlıklı, ev yapımı yoğurda alışınca, o lezzeti marketlerde satılanlardan bulamıyorsunuz. Yoğurdun sulu olması, çok çabuk ekşimesi gibi problemler yaşıyorsanız, yoğurt mayalarken birkaç hata yapıyor olabilirsiniz. Şimdi gelin en güzel yoğurdu yapmak için evde yoğurt mayalarken dikkat edilmesi gerekenlere...

Evde yoğurt yapmanın püf noktaları

1- Yoğurt mayalarken süt seçimi nasıl olmalı?

Yoğurt mayalamanın en önemli kurallarından biri süt seçimidir. Hatta yoğurda yoğurt lezzetini verecek olan seçeceğiniz sütün kalitesidir. Hal böyleyken hemen hemen hepimizin aklını kurcalayan o soru da devreye giriyor: ''Yoğurt mayalarken pastörize süt mü kullanılır yoksa çiğ süt mü?'' Tabii ki, pastorize yani paketlenmiş süt ile de yoğurt pek ala mayalanır. Fakat biz sütün ve yoğurdun tüm faydalarından yararlanmanız için güvenilir ve hijyen kurallarına uyan bir yerden temin ettiğiniz açık sütü kullanmanızı öneriyoruz. Yani temin edeceğiniz süt, taze ve çiğ süt olmalıdır. Güvenilir bir yer bulamayan ya da çiğ süt kullanmak istemeyenler için önerimiz ise; cam şişelerde muhafaza edilen, buzdolabında satılan günlük sütler.

Açık süt kullanmak doğal yoğurt elde etmek için oldukça önemlidir.
Açık süt kullanmak doğal yoğurt elde etmek için oldukça önemlidir.

2- Yoğurt mayalarken süt kaynatılmalı mı?

Yoğurt mayalarken bir diğer yapılan hata ise sütün yeterince kaynatılmamasıdır. Çelik bir tencere tercih ederek sütümüzü ocağa koyup orta ateşte mutlaka kaynatmalıyız. Süt kaynamaya başladıktan sonra altını kısıp 10-15 dakika boyunca kaynatmaya devam etmeliyiz. Daha sonra sütümüzü ılınmaya bırakmalıyız. Süt ortalama 40-45 derece aralığında olmalıdır. Eğer ısıyı ölçecek bir cihaza sahip değilseniz serçe parmağınızı süte batırarak test edebilirsiniz. Eğer hafiften parmağınızı ısırırcasına bir sıcaklık hissediyorsanız sütünüz mayalanmaya hazır demektir. Burada yapılan en büyük hata sütü olması gereken sıcaklıktan çok sıcak ya da çok soğuk halde mayalamaktır.

Sütün sıcaklığı ortalama 40-45 derece olmalıdır
Sütün sıcaklığı ortalama 40-45 derece olmalıdır

3- Yoğurt mayalarken maya nasıl olmalı?

Doğal ve lezzetli bir yoğurt elde etmek istiyorsak maya seçimi de en az süt kadar önem taşır. Aynı pastorize sütler gibi mayamızın da hazır yoğurt olmaması önemlidir. Eğer bulunduğunuz yerde açık yoğurtlar varsa ya da çevrenizde bir kişide ev yapımı yoğurt varsa onu maya olarak kullanmanız istediğiniz kıvamda ve doğallıkta bir yoğurt elde etmenize olanak sağlayacaktır. Mayanız hafif ekşi bir tada sahip ise küçük bir kesme şeker ilave ederek eldeki yoğurdu tatlandırabilirsiniz. Bu sayede elde edeceğiniz yoğurt daha tatlımsı bir tada sahip olabilecektir.

4-Yoğurt mayalarken kullanılan maya miktarı ne kadar olmalı?

Ev yapımı yoğurtta ortalama 1 litre süte karşılık 1 yemek kaşığına yakın yoğurt mayası kullanılmalıdır. Eğer 5 litre süt ile yapacaksak küçük 1 kaseye yakın yoğurt yeterli gelecektir. Eğer bu miktarı olması gerekenden az ya da fazla tutarsanız yoğurt kıvamınız istediğiniz gibi olmayabilir.

1 litre süte karşılık 1 yemek kaşığı yoğurt mayası
1 litre süte karşılık 1 yemek kaşığı yoğurt mayası

5- Yoğurt mayalarken maya süte nasıl eklenir?

Yoğurt yapımında her aşamanın ayrı bir önemi vardır. Bu aşamaların hepsi aslında bir püf nokta içerir. Maya ve sütü buluşturma biçimi bile güzel bir ayrıntıdır. Elbette ılınan sütümüze yoğurdumuzu direkt karıştırıp da yapabiliriz. Ancak; kaymağı bozulmamış bir sütün kenarından biraz yer açarak mayayı ilave edip aynı yerden uzun bir kaşık ile o yoğurdu kaymağı bozmadan zeminden karıştırarak yaparsak yoğurdumuz hem çok daha kıvamlı hem çok daha kaymaklı olur.

Kaymağı bozmadan maya ilave edilmeli
Kaymağı bozmadan maya ilave edilmeli

6- Yoğurt mayalayacağımız sütü tencerede nasıl muhafaza etmeliyiz?

Mayaladığımız sütü tencerede muhafaza etmenin önemi büyüktür. Ilık halde bulunan sütümüzü yukarıda belirttiğimiz şekilde mayaladıktan sonra; üzerini delikli bir kap ile (bu bir kevgir de olabilir) kapatarak altını ve üstünü büyük bir sofra beziyle sarıp sarmalayacağız. Yoğurdumuz eğer kısa bir süre sonra bize lazım ise 50 derecede ısıtılmış ve soğumaya bırakılmış bir fırına koyabiliriz. Çünkü sütün yavaş yavaş soğuması gerekmektedir. Soğumaya bırakılan yoğurdu kıpırdatmadan en az 4 saat boyunca bekletilmesi önemli bir detaydır. 4 saat sonra yoğurdumuz mayalanmış olacaktır. Elde edilen yoğurdu çok hareket ettirmeden alıp buzdolabında bekletmeliyiz. Bu süre 1 gün olursa, yoğurdumuz daha susuz ve katı bir kıvamda olacaktır. Doğal ve sağlıklı yoğurt elde etmek istiyorsak kaçınmamız gereken hatalar ve dikkat etmemiz gereken püf noktalar bunlardan ibarettir.

Herkesin bir gün evinde; kıvamı güzel, kaymağı bol, lezzetli fakat her şeyden önce doğal ve sağlıklı yoğurtlar yapması dileğiyle... Afiyet olsun!