Beluga mercimeği nasıl pişirilir? Beluga mercimeği salatası tarifi

Beluga mercimeği nedir?
Beluga mercimeği nedir?

Çorbasından köftesine her haline bayıldığımız mercimek, kış aylarında yeşili, sarısı, kırmızısıyla mutfaklarımızın sık sık konuğu oluyor. Adını şimdilerde daha sık duyduğumuz bir de siyah mercimeğimiz var bizim. Siyah beluga mercimeği, tıpkı diğer mercimek türleri gibi tam bir besin deposu. GDO içermeyen, bazı kanser türleri ve diyabet için risk azaltıcı özelliklere sahip siyah mercimeği daha fazla tanımanın ve sofralarımızda ona daha fazla yer açmanın haklı daha bir çok özelliği var. Gelin bu sağlık dostu bakliyatı birlikte tanıyalım. Beluga nedir? Siyah mercimeğin besin değerleri nelerdir? Beluga mercimeğiyle bol lezzetli, düşük kalorili salatalar nasıl hazırlanır, öğrenelim.

Baklagiller ailesinin yağız üyesi beluga mercimeği rengini ‘antosiyanin’den alırken adını benzediğiyle bilinen beluga havyarından(balık yumurtası) alıyor. Mercimek denilince akla ilk gelen her ne kadar kırmızı mercimek oluyorsa da seveni çok olmayan çorbalarıyla tanıdığımız yeşil, sarı hatta siyah mercimek çeşitlerimiz de mevcut. Baklagillerin diğer üyeleri gibi kompleks karbonhidrat kaynağı olan ve renginden dolayı siyah mercimek diye bilinen son zamanların gözdesi beluga mercimeği tüm mercimek türlerinde olduğu gibi tam bir besin deposu.

Her mevsim kolayca bulabileceğimiz ve kış aylarında sofralarımızdan eksik olmayan mercimeğin en değerli üyelerinden siyah mercimeğin adını her ne adar son zamanlarda sıkça duysak da geçmişi 8000 yıl öncesine kadar dayanıyor. Bu topraklarda doğan Anadolu- Mezopotamya topraklarına özgü olan bakliyat bugünlerde ithal edilen ürünler arasında yerini almış maalesef.

Beluga mercimeğinin besinsel özellikleri de diğer mercimek türlerinde bulunandan fazla farklı değil. Buna rağmen koyu renginden dolayı antosiyanin gücü diğerlerinden oldukça fazla. Araştırmalar, antosiyaninlerin kalp hastalıkları, diyabet ve bazı kanser türlerine karşı risk azaltıcı etkiye sahip olduğunu söylüyor.

Bakliyatımız doyurucu ve besleyiciliğinin yanında lifli yapısıyla kalıcı tokluk hissini uzun süre bize yaşatmayı başarıyor. Bir de bonus özelliği var ki fazla kilolara zarar. Sıkı durun beluga mercimeği aynı zamanda düşük kalori değeriyle kilo kontrolüne anlamlı katkı sağlıyor. Kısacası kilo almadan doymayı bize vaadediyor.

Kiloları geride bırakmanın, kalori hesabı yapmadan doya doya yemenin zamanı gelmedi mi sizce de?

Yüksek protein ve lifli yapısını düşük kalori değeriyle taçlandıran beluga mercimeğine farklı sebze ve meyve ekleyerek nasıl lezzetli tabaklar hazırlayabiliriz birlikte görmeye ne dersiniz?

  • 100 gr beluga mercimeğinin enerji ve besin ögeleri
  • Yağ/ 2.5
  • Doymuş Yağ/ 0.1 g
  • Karbonhidrat/ 55.8 g
  • Şeker/ 1.3 g
  • Lif/ 14.2g
  • Protein/ 27.5 g
  • Tuz/ 0.2 g
  • Tiamin (Vit.B1)/ 0.9 mg
  • Niasin (Vit.B3)/2.6 mg
  • Demir(Fe)/7.9 mg
Bol yeşillikli alkali antioksidan bombası: Beluga salatası

                                    
                                    
                                    
                                    
                                    
                                    
                                    
                                    
                                    
                                    
                                    
                                    Diğer mercimekler gibi piştiktikten sonra şeklini değiştirmeyen siyah mercimeği salata ve mezelerde rahatlıkla kullanabilirsiniz. Yüksek miktarda protein, demir, fosfor, potasyum ve folik asit içeren mercimek ailesinin en küçük üyesi beluga semizotu, badem ve dut gibi sağlık kokan malzemelerle beluga salatasını zenginleştiriyor.
Bol yeşillikli alkali antioksidan bombası: Beluga salatası Diğer mercimekler gibi piştiktikten sonra şeklini değiştirmeyen siyah mercimeği salata ve mezelerde rahatlıkla kullanabilirsiniz. Yüksek miktarda protein, demir, fosfor, potasyum ve folik asit içeren mercimek ailesinin en küçük üyesi beluga semizotu, badem ve dut gibi sağlık kokan malzemelerle beluga salatasını zenginleştiriyor.
Lif kaynağı salatanın en lezzetli diyet hali: Bal Kabaklı Beluga Mercimeği

                                    
                                    
                                    
                                    
                                    
                                    
                                    
                                    
                                    
                                    
                                    
                                    Beluga mercimeği; koyu rengi, güçlü antioksidan özelliği kalori başına verdiği vitamin, lif ve enzimlerle hastalıklar karşısında aciz kalan insan için ne kadar da kıymet kazanıyor. Metabolizma hızından uyku düzeyine bağırsak sağlığından bağışıklık sistemine kadar birçok konuda dolaylı ve etkili katkılarından dolayı beluga, daha nice tariflerde olmayı fazlasıyla hak ediyor. Bir tarafta bol lifli bal kabağı diğer tarafta besin deposu siyah mercimeğin lezzet kattığı yepyeni lezzetlerle sofralarınızı renklendirmek ister misiniz? Pratik, ekonomik ve kolay hazırlanabilen beluga salatasının ipuçları burada!
Lif kaynağı salatanın en lezzetli diyet hali: Bal Kabaklı Beluga Mercimeği Beluga mercimeği; koyu rengi, güçlü antioksidan özelliği kalori başına verdiği vitamin, lif ve enzimlerle hastalıklar karşısında aciz kalan insan için ne kadar da kıymet kazanıyor. Metabolizma hızından uyku düzeyine bağırsak sağlığından bağışıklık sistemine kadar birçok konuda dolaylı ve etkili katkılarından dolayı beluga, daha nice tariflerde olmayı fazlasıyla hak ediyor. Bir tarafta bol lifli bal kabağı diğer tarafta besin deposu siyah mercimeğin lezzet kattığı yepyeni lezzetlerle sofralarınızı renklendirmek ister misiniz? Pratik, ekonomik ve kolay hazırlanabilen beluga salatasının ipuçları burada!
Hız kesmeyen diyetinize dost salata: Patlıcanlı Ton Balığı

                                    
                                    
                                    
                                    
                                    
                                    
                                    
                                    
                                    
                                    
                                    Kendinize kısa sürede kocaman bir iyilik yapmaya ne dersiniz? Az malzeme kullanarak kısa sürede kolayca hazırlanan protein ve lif kaynağı doyurucu bir salataya kim hayır diyebilir? Fazla vakit kaybetmeden diyeletirinize dost olacak salatalar hazırlamak lezzetten ödün vermeden mümkün mü peki? Zayıflayacağız diye yemek keyfini eziyete dönüştürmeye ne gerek? Siz hafifliğin tadını ton balığı, beluga mercimeği ve patlıcanın lezzetlendirdiği patlıcanlı ton balıklı salata tarifimizle çıkarırken mideleriniz ve damaklarınız bu mutluluktan payını alsın.
Hız kesmeyen diyetinize dost salata: Patlıcanlı Ton Balığı Kendinize kısa sürede kocaman bir iyilik yapmaya ne dersiniz? Az malzeme kullanarak kısa sürede kolayca hazırlanan protein ve lif kaynağı doyurucu bir salataya kim hayır diyebilir? Fazla vakit kaybetmeden diyeletirinize dost olacak salatalar hazırlamak lezzetten ödün vermeden mümkün mü peki? Zayıflayacağız diye yemek keyfini eziyete dönüştürmeye ne gerek? Siz hafifliğin tadını ton balığı, beluga mercimeği ve patlıcanın lezzetlendirdiği patlıcanlı ton balıklı salata tarifimizle çıkarırken mideleriniz ve damaklarınız bu mutluluktan payını alsın.