Zamanı geldi: Tüm püf noktalarıyla evde reçel nasıl yapılır?

​Zamanı geldi: Bütün püf noktalarıyla evde reçel nasıl yapılır?
​Zamanı geldi: Bütün püf noktalarıyla evde reçel nasıl yapılır?

Yaz mevsimi kapıda, baharın gelişiyle birlikte çeşitlenen meyve tezgahları küçük büyük hepimizin iştahını kabartmış durumda. Birbirinden renkli, lezzetli yaz meyveleri tezgahlarda yerini almaya başlamışken, akla birbirinden nefis reçel tarifleri düşmeye başladı bile. Bu kez reçellerinizi evde yapmaya ne dersiniz? Hadi! Gelin hep beraber kahvaltı sofralarımızı renklendiren reçelin tüm püf noktalarını 'evde reçel nasıl yapılır?' başlığı altında sizlerle paylaşalım istedik ve enfes reçel tariflerimizle biz geldik.

Bu başlığı gördüğümüz an, hepimizin hayatı boyunca en az bir kere kaşıkladığı reçel kavanozları gözümüzde canlanmaya başladı bile. Kahvaltı sofralarında sıcacık ekmeklerin üzerine sürüp, çocukluğumuza döndüğümüz bu eşsiz lezzet ocaklarda kaynarken evlere yayılan ve bizi anılara sürükleyen o reçel kokuları dahi fabrika üretimi katkı maddeli reçellerden uzak durmamız için başlı başına bir sebep.

Reçel yapımı söz konusu olduğunda, dikkat etmemiz gereken onlarca noktayı ve birbirinden nefis reçel tarifleriderlediğimiz bu yazımızı okuduktan sonra mutfaklara koşup yapacağınız rengarenk ev yapımı reçelleri raflara gökkuşağı gibi dizme vakti geldi çattı! Her reçel kavanozundan Lokma için birer kaşık almayı unutmayın.

Evde reçel yapmanın püf noktaları

  • • Olmazsa olmaz olarak söyleyebileceğimiz ilk kural; reçelinizin ana malzemesini oluşturan meyvesini, mümkün olduğu kadar taze ve olgun mevsim meyvelerinden tercih etmeniz.
  • • Reçelinizi mutlaka tahta kaşıkla karıştırmanız, meyvelere zarar vermemesi açısından en doğru yöntem.
  • • Reçelinizin şekerlenmesini önlemek için yapım aşamasında mutlaka limon kullanmalısınız.
  • • Reçeli çok fazla kaynatmak meyvelerin deforme olmasına yol açacağından tadını bozarak, meyvelerin kendine has kokusunun yok olmasına neden olur.
  • • Reçeliniz kaynarken üzerinde oluşan köpüklenmeyi sürekli temizlemeniz, en ideal kıvamı yakalayabilmeniz açısından olmazsa olmaz bir gereklilik.
  • • Reçel için ideal kaynama noktasını anlayabilmek adına, bir kaşık alarak çay tabağına dökülür eğer reçel etrafa yayılmıyorsa kıvamını tutturduğumuza işaret eder.
  • • Reçel, asla soğumadan kavanozlara koyulmamalıdır. Sıcak reçel kavanoza koyulursa terleme yaparak reçelin bozulmasına neden olur.

Böğürtlen reçeli tarifi

Yaz mevsiminin en sevilen lezzetlerinden biri olan böğürtlen, reçel dendiğinde ilk akla gelen meyvelerden. Yüksek antioksidan etkisiyle bilinen böğürtlenin kahvaltı sofralarımıza geliş serüveni epey uzun olsa da ortaya çıkan lezzet bunu kesinlikle hak ediyor.

Böğürtlen reçeli
Böğürtlen reçeli

Antioksidan etkisiyle; böğürtlen reçeli tarifi

Damla sakızlı vişne reçeli tarifi

Vişne yaz mevsiminin gelişini müjdeleyen en lezzetli meyvelerden biri. Küçükken kulaklarımıza küpe yaptığımız vişneleri ve kirazları şimdi reçel yapma vakti geldi. Peki çok sevdiğimiz bu meyveyi eşsiz damla sakızı aromasıyla buluşturduğumuzda ortaya çıkabilecek tatlı krizlerinden Lokma olarak biz sorumlu muyuz? Sorumluyuz.

Damla sakızlı vişne reçeli
Damla sakızlı vişne reçeli

Şeftali reçeli tarifi

Akşam güneşini andıran rengi, aroması ve nefis kokusu ile yeri apayrı olan bir yaz meyvesidir şeftali. Reçel dendiğinde genelde akla vişne, çilek tane tane reçel tarifleri geldiğinden pek tercih edilmeyen bu lezzet tufanını şimdiye kadar denemediyseniz kaçırdıklarınıza üzülebilirsiniz.

Şeftali reçeli
Şeftali reçeli

Akşam güneşi; şeftali reçeli tarifi

Kakaolu süt reçeli tarifi

Kahvaltı sofralarında konu reçel olunca upuzun bir meyve listesi uzar gider. Peki sadece meyvelerden mi reçel yapılır? Tabii ki de hayır. Kakao severlerin kendinden geçeceği bu lezzet kahvaltı sofralarında söz konusu reçel olduğunda mevsim meyvelerinin pabucunu dama atabilir.

 Kakaolu süt reçeli
Kakaolu süt reçeli

Mevsim meyvelerine veda; kakaolu süt reçeli tarifi

Vanilyalı çilek reçeli tarifi

Son günlerde çilek videolarıyla tadımız epey kaçmış olsa da. Doğanın işleyişi içinde oldukça normal karşılanan bu durum çilek severleri bu tutkudan vazgeçirecek gibi durmuyor. Reçel dendiğinde çileğin yerinin her zaman ayrı olduğunu itiraf etmek bizler için de en doğrusu. Gelin vanilya aromasıyla, enfes çilekleri buluşturarak bildiğimiz çilek reçelinde küçük bir değişiklik yapalım.

Vanilyalı çilek reçeli
Vanilyalı çilek reçeli

Buram buram vanilya kokusuyla; vanilyalı çilek reçeli tarifi

Chialı şeftali reçeli tarifi

Akşam güneşi dediğimiz şeftaliyi, kahvaltı sofralarına gelirken ki yolculuğunda bal ve chia ile buluşturup; bu üçlü buluşmadan bir lezzet şöleni yaratmaya var mısınız? Reçeli çok seviyoruz ama artık alışılageldik lezzetlerden sıkıldık diyenler, yine en doğru adreste sorularına cevap arıyor. Chialı şeftali reçeli tarifimiz; işte aranılan o yeni lezzet.

Chialı şeftali reçeli
Chialı şeftali reçeli

Sakızlı anjelik erik reçeli tarifi

Yaz meyvelerinin, soğuk kış günlerinde sofralarımızı renklendirip bizi güzel anılarla dolu bir yaz gününe sürüklediği reçeller için hepimizin kahvaltı sofralarında vazgeçilmezi haline gelmiş olmasının epey haklı sebepleri var. Mürdüm eriği tezgahlarda görülmeye başladığında burnumuza gelen reçel kokularına da şaşırmamak gerek. Peki ya mürdüm eriğinden reçel yaparken bu lezzet şölenine damla sakızının eşsiz aromasını da katabileceğinizi söylesek? Tarifimize merhaba deyin!

Sakızlı anjelik erik reçeli
Sakızlı anjelik erik reçeli

Mürdüm eriğine merhaba; sakızlı anjelik erik reçeli tarifi

Domates reçeli tarifi

Tatlı krizlerimizin yegane çözümü olarak kodladığımız birbirinden güzel meyve reçelleri hepimizin gönlünden taht kurmuş iken sizlere hafif ekşimsi tadıyla bambaşka bir reçel tarifiyle geldik desek? Yemeklerimizin, salatalarımızın olmazsa olmazı olan domatesi bu defa şekerle buluşturarak ortaya çıkardığımız enfes domates reçeli, sofralarda baş köşeye kurulmaya hazır.

Domates reçeli
Domates reçeli

Hem gözü, hem mideyi doyuran; domates reçeli tarifi

Kavun reçeli tarifi

Yaz akşamları uzun sohbet masalarının vazgeçilmezi kavun-karpuz, kış sabahları da sıcacık kahvaltı sofralarına gelse güzel olurdu diye düşünenler en doğru yerdeler. Her meyvenin reçelini tatmış olsanız bile kavun reçelini daha önce denediğinize pek ihtimal vermediğimizden sizlerle bu olağanüstü lezzeti tanıştırmaktan onur duyuyoruz.

Kavun reçeli
Kavun reçeli

Sıcak yaz akşamlarından, kış kahvaltılarına; kavun reçeli tarifi

Sarı üzüm reçeli tarifi

Yaz geldiğinde ağaçlardan salkım salkım süzülen üzümler gözümüzü doyuradursun, tam da bu mevsimde kahvaltılar üzüm reçeliyle renklenmeye hazır bile. Eşsiz lezzetinden ziyade tatlı ihtiyacımızı karşılayabileceğimiz en sağlıklı yol; üzüm reçelinden geçiyor desek yanılmış olmayız.

Sarı üzüm reçeli
Sarı üzüm reçeli

İncir reçeli tarifi

Yakın tarihin en bilinen ve en sevilen kült filmlerinden biri olan İncir Reçeli ile patlama yapmış olan bu reçel çeşidimiz, uzun bir süre tüm kahvaltı sofralarında vazgeçilmez olarak yerini almıştı. Lakin bizler, çok daha önce sayısız faydası sebebiyle incir reçelini epey fazla sevenlerdeniz. Bu tarifimizle de anılara yolculuk etmeye hazır olun.

İncir reçeli
İncir reçeli

İncir reçeli sendin aşkım; incir reçeli tarifi

Bunlar da ilginizi çekebilir: