Kur'an-ı Kerim ayetleri bize ne anlatıyor? 6 bin 236 ayetin konu dağılımı

Kur'an-ı Kerim ayetleri bize ne anlatıyor? 6 bin 236 ayetin konu dağılımı

Müslüman aleminin kutsal kitabı Kur'an-ı Kerim 610 yılında Cebrail (a.s) aracılığıyla vahiy yoluyla Hz. Muhammed’e (S.A.S) Mekke civarındaki Hira adlı mağarada indirildi. Kur'an-ı Kerim 6 bin 236 ayet ve 114 sureden meydana geliyor. En uzun suresi 286 ayetle Bakara Suresi iken en kısa suresi ise üç ayetle Kevser Suresi’dir. Peki Kur'an-ı Kerim bize ne anlatıyor? Kur'an ayetleri konu dağılımları nelerdir?

Kur'an-ı Kerim'deki ayetlerin konu dağılımı

İnanç: Kur’an’da, insanların dünyada yaptıkları amellerinden ahirette hesaba çekilecekleri, bu hesabın sonunda cennete veya cehenneme gönderilecekleri de bildirilmektedir.

Toplum: Kur’an’ın bu hükümlerine uyan kimselerin oluşturduğu toplumda adalet, güven, huzur ve mutluluk hâkim olur. Bu anlamda tüm bu hükümlerin en güzel bir şekilde uygulandığı Hz. Peygamber’in ve ilk Müslümanların yaşadığı döneme, mutluluk dönemi anlamına gelen “asr-ı saadet” denilmiştir.

Ahlak: İslam dini, iyi ve güzel ahlaka büyük önem verir ve bunu toplumun her kesiminde yerleştirmeyi amaç edinir. Bundan dolayı Kur’an-ı Kerim, pek çok ayetinde ahlak esaslarından bahsetmekte, insanları iyiye, güzele ve doğruya yönlendirmektedir. Kur’an’ı bize tebliğ eden Hz. Peygamber Efendimiz de gönderiliş sebebinin güzel ahlakı tamamlamak olduğunu ifade eder.

Kıssa: Kur’an-ı Kerim’de peygamberleri ve başlarına gelen olayları anlatan kıssalar da yer almaktadır. Ayrıca geçmişte yaşamış ve Allah’ın hükümlerine karşı geldikleri için Allah tarafından çeşitli bela ve musibetlerle cezalandırılmış olan bazı milletleri anlatan kıssalar da yer almaktadır. Bu milletlerin kıssalarının anlatılmasının hikmeti, insanların bunlardan ibret almalarını ve geçmiş ümmetlerin cezalandırılmalarına sebep olan davranışlardan uzak durmalarını sağlamaktır.