9 Avrupa ülkesi, Filistinli STK'lar için İsrail'in 'terörist' tanımını reddetti

Avrupa ülkeleri, İsrail'in terör iddialarını destekleyecek belge sunması durumunda uygun adımı atacağı ve herhangi bir belge sunulmazsa Filistinli STK'ları desteklemeye devam edeceğini açıkladı.
Avrupa ülkeleri, İsrail'in terör iddialarını destekleyecek belge sunması durumunda uygun adımı atacağı ve herhangi bir belge sunulmazsa Filistinli STK'ları desteklemeye devam edeceğini açıkladı.

Dokuz Avrupa ülkesi, İsrail'in altı Filistinli sivil toplum örgütünün terör örgütü olduğu yönündeki iddialarını destekleyecek "önemli bir kanıt" görmediklerini söyledi.

Dokuz Avrupa ülkesi dışişleri bakanı, İsrail'in geçen yıl, Filistin'de faaliyet gösteren 6 insan hakları kuruluşunu terör örgütleri listesine dahil etme kararına tepki göstererek, İsrail'in hedef aldığı kuruluşlara destek açıklamasında bulundu.

  • Belçika, Danimarka, Fransa, Almanya, İrlanda, İtalya, Hollanda, İspanya ve İsveç dışişleri bakanlarının ortak yazılı açıklamasında, terörizm suçlamasının büyük bir ciddiyet ve titizlikle yapılması gerektiği belirtilerek, "İsrail, terör örgütleri olarak tanımladığı sivil toplum kuruluşlarına dair politikamızı gözden geçirmemizi gerektirecek önemli bir bilgi sunmadı." ifadesi kullanıldı.

İsrail'in, "terör iddialarını destekleyecek belge sunması durumunda söz konusu ülkelerin uygun adımı atacağı", "herhangi bir belge sunulmazsa bu kuruluşları desteklemeye devam edeceği" vurgulanan açıklamada, bölgede iki devletli çözümün sağlanabilmesi için özgür ve güçlü bir sivil toplum varlığının öneminin altı çizildi.

İsrail hükümeti, 23 Ekim 2021'de Filistin Halk Kurtuluş Cephesi'ne (FHKC) bağlı olduğunu iddia ettiği 6 Filistin insan hakları kuruluşunu terör örgütleri listesine aldığını açıklamıştı.

İsrail'in Jerusalem Post gazetesinin haberine göre, İsrail Adalet Bakanlığı, Zamir Esirleri Koruma Kurumu, İnsan Hakları İçin Hukuk El-Hak, Bisan Araştırma ve Kalkınma Merkezi, Samidun Filistinli Esirleri Savunma Şebekesi, Tarımsal Çalışma Komiteleri Birliği ve Uluslararası Çocuk Haklarını Savunma Hareketi'nin Filistin Şubesi'ni "illegal" ilan etmişti.

Hamas: Avrupa ülkelerinin İsrail'e karşı yaptığı ortak açıklamayı memnuniyetle karşıladık

Hamas, 9 Avrupa ülkesinin, İsrail'in 6 Filistinli sivil toplum kuruluşunu terörist grup olarak sınıflandırma kararını reddeden tutumunu memnuniyetle karşıladı.

Hareketin Sözcüsü Cihad Taha, yaptığı açıklamada, İsrail'in, 6 Filistinli STK'yı terörist grup olarak sınıflandırma kararının 2016 yılındaki İsrail Terörle Mücadele Kanunu'na dayandığını belirtti.

Taha, İsrail'in terör listesine aldığı grupların, bu ülkenin "ırkçı politikalarını ve Filistin halkına yönelik ihlallerini teşhir etmeye çalışan Filistinli STK'lar" olduğuna vurgu yaptı.

Taha, Avrupa ülkelerinin yaptığı ortak açıklamayı İsrail'in yaptığı ihlalleri durdurması için baskı yönünde bir adım olarak değerlendirerek, uluslararası toplumu ve insan hakları örgütlerini, işlediği suçlardan dolayı Tel Aviv yönetimini sorumlu tutmaya çağırdı.