Abbas, İsrail'le yüzleşmeyi reddettiği için Blinken'e 'küçük çocuk' dedi

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile birlikte, 25 Mayıs 2021.
ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile birlikte, 25 Mayıs 2021.

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Birleşmiş Milletler toplantısının oturum aralarında Filistin diasporasının temsilcileriyle yaptığı özel görüşmede, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'i İsrail ile yüzleşmediği için 'küçük bir çocuk' olarak nitelendirdiğini söyledi.

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, New York'taki Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nun (BMGK) oturum aralarında Filistin diasporasının temsilcileriyle yaptığı özel görüşmede, İsrail'in işgal altındaki Batı Şeria'daki yasadışı yerleşimleri genişletmesine boyun eğdiği için ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'i "küçük bir çocuk" olarak nitelendirdiğini söyledi.

  • Blinken ile Washington'un İsrail'e Filistinlilerle barış anlaşmaları yapması için baskı yapma konusundaki inisiyatif eksikliği hakkında konuştuğunu söyleyen Abbas, Arapça konuşarak diaspora üyelerine “Blinken'e 'Seni küçük çocuk, bunu yapma' dedim” dedi.
Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas, 22 Eylül 2022'de New York'ta Filistin Amerikan toplumunun temsilcileriyle bir araya geldi.
Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas, 22 Eylül 2022'de New York'ta Filistin Amerikan toplumunun temsilcileriyle bir araya geldi.

Abbas, daha sonra Blinken'e, 1956 Süveyş Krizi sırasında ABD başkanı Dwight Eisenhower'ın başbakan David Ben Gurion'a yapmasını emrettikten sonra İsrail'in güçlerini Gazze Şeridi'nden çekmeyi nasıl kabul ettiğini hatırlattığını söyledi.

Abbas, Eisenhower'ın o sırada Ben Gurion ile yaptığı bir dizi telefon görüşmesini detaylandırarak Blinken'e “Geçmişinizi biliyorum” dedi. Bu konuşmalardan birinde, Filistinli lider, ABD Başkanının İsrail başbakanını aradığını ve “David, [Gazze'den] çıktın mı? Bu gece geri çekileceksin ve bunu yaptığını bana kendin söyleyeceksin.” dediğini aktardı.

Abbas, ABD'nin İsrail'e istediği zaman baskı yapma gücüne sahip olduğunu kanıtlamaya çalışarak, "Ben Gurion, aynı gece çekildiğini anılarında yazdı." dedi.

Abbas'ın sözleri hakkında yorum sorulduğunda, bir Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Blinken'in “Başkan Abbas ile saygılı bir diyalog sürdürdüğünü söyledi. Bunun ötesinde, konuşmalarının içeriği hakkında yorum yapmayı reddedeceğiz.” dedi.

Filistin kökenli Amerikalılarla görüşmesinden bir gün sonra ise Abbas, BM Genel Kurulu'na ABD'nin yalnızca "uluslararası hukuku ve insan haklarını savunuyormuş gibi davrandığını" söyledi.

Blinken, çoğu zaman temel Filistin hakları pahasına İsrail'e verdiği destek nedeniyle uzun süredir kınanıyor.