Aliya İzetbegoviç'in yakın arkadaşlarından Hasan Çengiç yaşamını yitirdi

Hasan Çengiç.
Hasan Çengiç.

Bosna Hersek'te Genç Müslümanlara yönelik davada İzetbegoviç ile birlikte yargılanarak 9 yıl hapse mahkum edilmişti.

Bosna Hersek'in ilk cumhurbaşkanı merhum Aliya İzetbegoviç'in dava arkadaşlarından Hasan Çengiç, dün 64 yaşında yaşamını yitirdi.

İzetbegoviç ile Demokratik Eylem Partisi'nin (SDA) kurucularından olan Çengiç'in kalp krizi nedeniyle hayatını kaybettiği ifade edilirken, cenaze namazının bugün başkent Saraybosna'daki tarihi Gazi Hüsrev Bey Camisi'nde kılınacağı bildirildi.

Bosna Hersek'te Genç Müslümanlara yönelik davada İzetbegoviç ile birlikte yargılanarak 9 yıl hapse mahkum edilen Cengic, 1992-1995'te yaşanan savaş sırasında önemli görevler üstlendi.

Cengic, Bosna Hersek İslam Birliği'nde meclis başkanı olarak görev yapmıştı. Aliya İzetbegoviç'in yakın arkadaşı olan Çengiç, aynı zamanda Bosna Hersek Savunma eski bakanıydı. Hasan Cengiç, 1992-96 yılları arasında Bosna Hersek Ordusu Genelkurmay Başkanlığı’nın yurt dışı lojistik şefi olarak görev yapmış, savaş döneminde Tahran ve İstanbul’da yaşamış ve Bosna Hersek ordusuna destek için çaba göstermişti.

1996 yılı Şubat ve Aralık ayları arasında Bosna Hersek Federasyonu Savunma Bakan Yardımcılığı görevinde bulunan Çengiç, Bosna Hersek Federasyonu entite parlamentosu ve Bosna Hersek parlamentosunda da görev yapmıştı.

İslam Birliği Meclis Başkanlığı vazifesinde de bulunan Çengiç, Boşnakçanın yanı sıra İngilizce, Türkçe ve Arapça da biliyordu.

  • 1957 Foça yakınlarındaki Odzak köyünde doğan Çengiç, Saraybosna Üniversitesi İlahiyat Fakültesi mezunuydu.

Çengiç, Vatanseverler Birliği’nin Altın Rozeti ve Bosna Hersek Cumhuriyeti Silahlı Kuvvetleri Gümüş Kalkanı sahibiydi.