Batı Darfur'da kabile çatışmalarında 200'ün üzerinde kişi öldü

Sudan’da Batı Darfur eyaletindeki kabileler arası çatışmalarda yüzlerce kişi yaşamını yitirdi.
Sudan’da Batı Darfur eyaletindeki kabileler arası çatışmalarda yüzlerce kişi yaşamını yitirdi.

Savaşın harap ettiği Sudan’ın Batı Darfur eyaletine bağlı, bireysel silahlanmanın yaygın olduğu Cineyne kentinde iki kabile arasındaki çatışmalar yoğunlaştı ve 200'den fazla kişi hayatını kaybetti. Onlarca yaralının yanı sıra 60 bine yakın kişi de yerlerinden oldu.

Sudan'ın Batı Darfur bölgesinde iki kabile arasındaki çatışmalarda ölü sayısının 200'ü geçtiği bildirildi.

Kıreynik kasabası çevresinde Arap Rzeigat ve Afrika Masalit toplulukları arasında yeniden başlayan çatışmalarda yalnızca son altı gün içinde 200'ü aşkın sivil öldürüldü.

Batı Darfur İnsanî ve Sağlık Acil Durum Komitesinden yapılan açıklamaya göre, Cineyne kentindeki Kıreynik kasabasında 24 Nisan'da Afrika ve Arap asıllı kabileler arasında başlayan çatışmalarda 200'den fazla kişi hayatını kaybetti, onlarca yaralının yanı sıra 60 bine yakın kişi yerlerinden oldu.
Batı Darfur'da kabile çatışmaları nedeniyle her yıl yüzlerce kişi hayatını kaybediyor, binlerce kişi ise yerinden ediliyor.
Batı Darfur'da kabile çatışmaları nedeniyle her yıl yüzlerce kişi hayatını kaybediyor, binlerce kişi ise yerinden ediliyor.

Komite, 18 tonluk tıbbi malzeme, ilaç ve diğer insanî yardım malzemelerinden oluşan 4 uçağı bölgeye ulaştırdı.

Uluslararası yardım kuruluşları ile temaslarının sürdüğünü aktaran komite, çağrılara olumlu yanıt aldıklarını belirtti.

Birleşmiş Milletler (BM), sivillerin öldürülmesini kınamış, şiddetin bir an önce sona ermesi ve şeffaf bir soruşturma açılmasını talep etmişti.

Dünya Sağlık Örgütü de Sudan'ın Batı Darfur'da ateşkes çağrısında bulunmuştu.

  • Ülkenin batısında 5 eyaletten oluşan Darfur bölgesinde kabile çatışmaları nedeniyle her yıl yüzlerce kişi hayatını kaybediyor, binlerce kişi ise yerinden ediliyor. Bireysel silahlanmanın yaygın olduğu bölgede, kabileler arasında arazi, otlaklar ve su kaynakları anlaşmazlığı gibi nedenlerle zaman zaman çatışma yaşanıyor.

BM rakamlarına göre, Sudan'ın batısındaki Darfur bölgesinde 2003'te başlayan hükümet güçleri ile silahlı hareketler arasındaki çatışmalarda 3 milyon kişi evinden oldu, 300 binden fazla kişi hayatını kaybetti.