Cammu Keşmir diken üstünde

Cammu Keşmir’in özel statüsünün kaldırılması sonrası bölgede şiddetli protestoların düzenlemesi beklenirken, Hint güvenlik güçleri tarafından alınan yoğun güvenlik önlemleri dikkat çekti.
Cammu Keşmir’in özel statüsünün kaldırılması sonrası bölgede şiddetli protestoların düzenlemesi beklenirken, Hint güvenlik güçleri tarafından alınan yoğun güvenlik önlemleri dikkat çekti.

Bu hafta İslam coğrafyasında, Hindistan tarafından Cammu Keşmir'in özel statüsünün kaldırılmasının ardından bölgede tansiyonun yükselmesi, Batı Şeria'daki Ofer Hapishanesi'ne İsrail askerleri tarafından baskın düzenlenmesi, Pakistan Başbakanı İmran Han'ın Hindistan'ın Keşmir hamlesi sonrası tüm dünyayı olası bir savaş konusunda uyarması, Esad rejimin insani yardımları muhaliflere karşı bir silah olarak kullandığının belgelenmesi, ve Eski Kırgızistan Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev'in evine operasyon düzenlenmesi ve 6 güvenlik görevlisinin rehin alınması haberleri öne çıktı.

Cammu Keşmir diken üstünde

Hindistan Başbakanı Modi liderliğindeki milliyetçi Hindistan Halk Partisi hükümeti, kuruluşundan bu yana Keşmir'e tanınan ayrıcalıklı statüye ilişkin anayasanın 370. maddesini kaldırarak, bölgenin otonom yapısını sona erdirdi. Cammu Keşmir’in özel statüsünün kaldırılmasının ardından, bölgede ve Hindistan- Pakistan hattında tansiyonun yüksek olduğu kaydedildi. Keşmir'in tarihsel süreç içinde geçirdiği dönüşümler, ve demografik yapının bugün gelinen süreçte önemli etkisi olduğu biliniyor.

Ofer Hapishanesi'ne İsrail baskını

Filistin Esirler Cemiyeti, İsrail askerlerinin Batı Şeria'da yer alan ve yaklaşık bin 200 Filistinlinin tutulduğu Ofer Hapishanesi'ne düzenlediği baskında bazı Filistinli tutukluları başka cezaevlerine naklettiğini, bir kısmını da hücre hapsine aldığını duyurdu. Baskının 18 yaş altı çocukların tutulduğu özel bölümü de kapsadığı bildirildi.

"Pakistan-Hindistan savaşı çıkarsa dünya kaybeder"

Pakistan Başbakanı İmran Han, Pakistan Parlamentosuna hitap ettiği konuşmasında, "Pakistan'la Hindistan arasında çıkacak savaşın kazananı olmayacaktır ama etkisi tüm dünyaya olacaktır. Dünya, kendi ülkesinin hukuku ve uluslararası hukuku ihlal eden bu ülkeye (Hindistan) müdahale etmezse kötü sonuçlar ortaya çıkacak" ifadelerini kullandı. Pakistan'ın barış arzusunun Hindistan tarafından zayıflık olarak algılandığını söyleyen Han, "Barış için uzattığımız eli bu andan itibaren geri çektik." dedi.

Esed rejiminin en büyük silahı insani yardımlar

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) tarafından yapılan açıklamada, Beşşar Esed rejiminin uzun süredir insani yardımlara müdahale ettiği, insani yardımları kendisine sadık olanları ödüllendirmek, muhalifleri cezalandırmak ve zulmünü finanse etmek için silah olarak kullandığının belgelendiği bildirildi.

Kırgızistan'da Atambayev krizi derinleşiyor

Kırgız özel harekat ekibi tarafından, mafya lideri Aziz Batukayev'in 2013'te yasa dışı olarak serbest bırakılmasıyla ilgili süren soruşturma kapsamında tanık sıfatıyla ifadesine başvurmak için Eski Kırgızistan Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev'in evine Çarşamba günü akşam saatlerinde operasyon düzenlendi. Operasyonda görevli 6 güvenlik görevlisini rehin alan Atambayev, destekçilerine toplanma çağrısında bulundu. Atambayev, evine operasyon düzenlenmesine ilişkin ise "Daha önce silah kullanacağımı söylemiştim. Uyarılarım dikkate alınmadı" açıklamasında bulundu.