Çocuk kralın baş döndüren hayatı

Kral Faruk / William Stadiem.
Kral Faruk / William Stadiem.

William Stadiem tarafından hazırlanan “Kral Faruk” isimli kitap, Mısır Kralı Faruk’un ilginç hayat serüveninin merak uyandırıcı ve şaşırtıcı taraflarına odaklanan gerçek tarihsel bir biyografi. Faruk’un özel yaşamından, saray hayatından, ailesinden ve yakın çevresinden mahrem notları da içeren kitap, son satırına kadar okurun elinden bırakamayacağı bir edebi şölen aynı zamanda.

William Stadiem.
William Stadiem.

Mısır Kralı Fuad’ın 1936’daki ani ölümü, o sırada genç bir çocuk olarak Londra’da gününü gün etmekle meşgul olan Prens Faruk’a taht yolunu açmıştı. Mısır’ın Londra Büyükelçiliği’nden yetkililer, babasının ölüm haberini vermek üzere kendisini aradıkları 16 yaşındaki Faruk’u, Londra’daki izbe bir gece kulübünde güçlükle bulduklarında, genç prensin hayatında yeni bir dönem başlıyordu.

23 Temmuz 1952 darbesiyle devrilip sürgüne gönderilen Kral Faruk’un, 1965’te Roma’da sona eren kısa hayatı, Ortadoğu’nun yakın dönemini her yönden yansıtan bir geçit resmi gibidir. Bol sayıda magazin öğesinin de sıkış-tıkış doluştuğu bu hayat, siyasetin zirvesinde bulunan bir hükümdarın, ülkesiyle beraber kendisini de çöküşe götüren bir sorumsuzluk örneğidir aynı zamanda.

William Stadiem tarafından hazırlanan “Kral Faruk” isimli kitap, bu ilginç serüvenin merak uyandırıcı ve şaşırtıcı taraflarına odaklanan gerçek tarihsel biyografi. Faruk’un özel yaşamından, saray hayatından, ailesinden ve yakın çevresinden mahrem notları da içeren kitap, son satırına kadar okurun elinden bırakamayacağı bir edebi şölen aynı zamanda. Mısır’ın yakın tarihini farklı bir açıdan kavramak isteyen herkes, mutlaka bu kitabın içinden geçmeli.

Kral Faruk, William Stadiem, Kaknüs Yayınları, İstanbul, 2005